Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2024,
15.29

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,77

Natisni članek

dogovor konec vojne Rusija Ukrajina vojna Vladimir Putin

Petek, 24. 5. 2024, 15.29

3 tedne, 2 dneva

Putin je pripravljen končati vojno pod temi pogoji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,77
Vladimir Putin, zaprisega | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je pripravljen končati vojno v Ukrajini in podpisati premirje z zamrznitvijo bojnih črt, so po navedbah agencije Reuters povedali štirje ruski viri in dodali, da se je Putin pripravljen boriti naprej, če se Kijev in Zahod ne bosta odzvala.

Trije neimenovani viri, ki so seznanjeni z razpravami v krogu blizu ruskemu predsedniku, so povedali, da je Putin majhni skupini svetovalcev izrazil razočaranje nad domnevnimi poskusi zaviranja pogajanj, ki jih podpira Zahod, in odločitvijo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da ne dovoli pogovorov s Kremljem.

"Putin se lahko bori, kolikor dolgo je treba, vendar je pripravljen tudi na prekinitev ognja in zamrznitev vojne," je dejal drugi od četverice visokih ruskih virov, ki je delal ob boku Putinu in pozna pogovore na najvišji ravni.

Dmitrij Peskov, Putinov tiskovni predstavnik, je v odgovoru dejal, da je vodja Kremlja večkrat dal jasno vedeti, da je Rusija odprta za dialog za dosego svojih ciljev, in dejal, da si država ne želi "večne vojne". Ukrajinsko zunanje in obrambno ministrstvo na vprašanja nista odgovorila.

Dmitrij Peskov | Foto: Reuters Dmitrij Peskov Foto: Reuters

Velik del Zahoda, vključno z Združenimi državami Amerike, ne verjame, da Rusijo zanimajo resna pogajanja o prekinitvi ognja. Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je v odgovoru za Reuters dejal, da mora vsaka pobuda za mir spoštovati "ozemeljsko celovitost Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja". Rusijo so označili za edino oviro za mir v Ukrajini. 

Imenovanje novega obrambnega ministra le priprava na dolgotrajno vojno

Imenovanje ekonomista Andreja Belousova za ruskega obrambnega ministra prejšnji teden so nekateri zahodni vojaški in politični analitiki označili kot "pripravo ruskega gospodarstva na dolgotrajno vojno".

 Andrej Belousov | Foto: Reuters Andrej Belousov Foto: Reuters

Vendar viri pravijo, da bi Putin, ki je bil marca ponovno izvoljen za nov šestletni mandat, raje izkoristil trenutni zagon Rusije za končanje vojne. Na podlagi poznavanja razprav v najvišjih krogih Kremlja sta vira dejala, da Putin meni, da so dosedanji uspehi vojne dovolj za razglasitev zmage ruskemu ljudstvu. Trije viri so navedli, da Putin razume, da bi vsak nadaljnji napredek zahteval še eno mobilizacijo, česar pa ne želi.

Zelenski: Mir pod Putinovimi pogoji ne pride v poštev

Zelenski je že večkrat dejal, da mir pod Putinovimi pogoji ne pride v poštev. Obljubil je, da bo povrnil izgubljeno ozemlje, vključno s Krimom, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Leta 2022 je podpisal odlok, s katerim so pogajanja s Putinom uradno razglasila za nemogoča.

Antony Blinken | Foto: Reuters Foto: Reuters En vir je ob tem dejal, da dogovora ni mogoče doseči, dokler je na oblasti Zelenski, razen če ga Rusija zaobide in doseže dogovor z Washingtonom. Vendar pa je ameriški državni sekretar Antony Blinken prejšnji teden v govoru v Kijevu novinarjem dejal, da ne verjame, da Putina zanimajo resna pogajanja.

Putin z Lukašenkom o utrjevanju odnosov in varnostnih vprašanjih

Putin se je medtem danes  v Minsku srečal z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Glavne teme pogovorov predsednikov in delegacij obeh držav so bila varnostna in gospodarska vprašanja, Putin pa je med drugim potrdil, da bosta Rusija in Belorusija utrdili sodelovanje na področju obrambe in energetske oskrbe, vključno z jedrsko energijo.

Lukašenko je povedal, da sta ob Putinovem obisku državi sklenili več sporazumov glede ruske oskrbe z nafto in plinom za Belorusijo, o čemer pogovori tečejo že več let. "Menim, da bosta obe vladi dokončno oblikovali sporazume v prihodnjih dneh," je po navedbah ruske tiskovne agencije Ria Novosti dejal beloruski voditelj.

Putin je že v četrtek zvečer ob pristanku v Minsku povedal, da namerava z Lukašenkom med drugim razpravljati tudi o sodelovanju Belorusije v vojaških vajah s taktičnim jedrskim orožjem.  | Foto: Reuters Putin je že v četrtek zvečer ob pristanku v Minsku povedal, da namerava z Lukašenkom med drugim razpravljati tudi o sodelovanju Belorusije v vojaških vajah s taktičnim jedrskim orožjem. Foto: Reuters

Po današnjem srečanju z beloruskim kolegom je povedal še, da med državama "ni odprtih vprašanj", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Putina je na obisku v Minsku spremljala širša politična delegacija, v kateri so bili njegov svetovalec za mednarodne zadeve Jurij Ušakov, namestnika predsednika ruske vlade Denis Manturov in Aleksander Novak, obrambni minister Andrej Belousov in zunanji minister Sergej Lavrov.

Gre sicer za njegov drugi obisk v tujini, potem ko je v začetku meseca prisegel za peti mandat na položaju predsednika Rusije, navaja nemška tiskovna agencija dpa. V okviru prvega obiska v tujini po začetku novega mandata se je ruski voditelj 16. in 17. maja mudil na Kitajskem.

Ukrajina. Vojna v Ukrajini.
Novice V Rusiji in Ukrajini novi napadi in smrtne žrtve
Ruski dron
Novice V ruskih in ukrajinskih napadih več mrtvih in ranjenih
napad z droni na Kijev
Novice Rusija izvedla nove napade z droni na Ukrajino
Nikolaj Patrušev, Vladimir Putin
Novice Putin odpustil paranoičnega Patruševa. Nanizal je nekaj res norih teorij zarote.
Ne spreglejte