Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2024,
19.50

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,36

Natisni članek

raketni sistem ruska vojska Rusija Vojna v Ukrajini

Petek, 24. 5. 2024, 19.50

1 mesec, 3 tedne

Trenutek, ko se rakete ATACMS srečajo z rusko protizračno obrambo S-400 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,36

Ameriške rakete dolgega dosega ATACMS, ki lahko po zadnji različici, dobavljeni Ukrajini marca letos, zadenejo cilje v oddaljenosti do 300 kilometrov, naj bi ruski vojski povzročale vedno večje težave, saj lahko povzročijo veliko škodo celo na ruskem ozemlju. Na omrežju Telegram je zaokrožil posnetek, na katerem lahko vidimo, kako učinkovite so te rakete proti sodobni mobilni ruski protizračni obrambi S-400 , ki sta jo med drugimi naročili tudi Indija in Turčija.

Na posnetku lahko vidimo sistem ruske mobilne protizračne obrambe S-400, po oceni vojaških strokovnjakov vreden več kot 700 milijonov evrov, v trenutku, ko zazna prihajajoče ukrajinske rakete in nanje izstreli rakete zemlja-zrak.

Ni sicer jasno, koliko raket je sistem pri tem prestregel, a očitno ne veliko, saj lahko v naslednjih sekundah vidimo, kako ukrajinske rakete – šlo naj bi za ameriški sistem ATACMS – rusko protizračno obrambo spremeni v prah.

Ob tem je treba poudariti, da je mobilni sistem protizračne obrambe S-400 eden najmodernejših in najdražjih ruskih sistemov, ki ga v zadnjih letih zelo uspešno tržijo tudi na tuje.

Med drugim je sistem leta 2019 naročila tudi Turčija, zaradi njenega članstva v Natu pa se je vnel velik diplomatski spor z ZDA, ki so računale na to, da bo njihova zaveznica nabavila sistem Patriot. Trenutno sistem S-400 že uporabljajo Rusija, Kitajska in Turčija, kmalu pa naj bi se jim pridružila tudi Indija, ki je zanje podpisala kar 5,4 milijarde evrov vredno pogodbo.

s-400 rakete Rusija
Novice ZDA naročile Turčiji, naj odstopi od nakupa ruskih raket
Poljska
Novice Nemčija Poljski pošilja protiraketni sistem patriot
raketa ATACMS
Novice Rusija naj bi sestrelila štiri ameriške rakete dolgega dosega
Ne spreglejte