Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2022,
19.39

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

4

Natisni članek

raketa Nemčija Poljska

Ponedeljek, 21. 11. 2022, 19.39

1 leto, 4 mesece

Nemčija Poljski pošilja protiraketni sistem patriot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

4

Poljska | Foto Twitter

Foto: Twitter

Nemška vlada je Poljski ponudila protiraketni obrambni sistem patriot, da bi ji pomagala zavarovati njen zračni prostor, potem ko je prejšnji teden raketa sredi ruskega obstreljevanja Ukrajine padla na poljsko vas blizu ukrajinske meje in ubila dva človeka. Varšava je ponujeno pomoč sprejela, obrambna ministra obeh držav pa sta že potrdila dogovor.

"Poljski smo ponudili pomoč pri obrambi njenega zračnega prostora z našimi eurofighterji in sistemom zračne obrambe patriot," je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Rheinische Post novico razkrila nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht. Obenem je pojasnila, da so z njimi že prisotni na Slovaškem, svojo navzočnost tam pa želijo podaljšati še do konca prihodnjega leta.

Lambrechtova je nato danes po telefonu govorila s poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom, s katerim sta potrdila, da bo Nemčija Poljski dobavila sisteme patriot in ji z eurofighterji pomagala pri zaščiti poljskega zračnega prostora. Dogovor so potrdili tako v Berlinu kot Varšavi.

Dogovor morata uskladiti z zvezo Nato 

Zdaj morajo strokovnjaki obeh držav še doreči podrobnosti, dogovor pa morata državi uskladiti tudi z zvezo Nato, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Blaszczak je sicer že na Twitterju napovedal, da bo predlagal namestitev sistemov patriot "blizu meje z Ukrajino".

Na poljsko vas Przewodow, ki leži le šest kilometrov od meje z Ukrajino, je prejšnji torek med intenzivnim ruskim obstreljevanjem ukrajinskih ciljev padla raketa, pri čemer sta umrla dva civilista. Sprva je bilo govora o ruski raketi, vendar Zahod zdaj domneva, da je šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe, s katero se je branila pred napadi ruske vojske.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dolgo vztrajal, da je šlo za rusko raketo, nazadnje pa dejal, da ni povsem prepričan, kaj je povzročilo padec rakete na Poljsko.

Izera
Avtomoto Tudi Poljaki s svojimi avtomobili, ključni partner Kitajci
Posledice eksplozije na Poljskem blizu meje z Ukrajino
Novice Še ena nepojasnjena smrt? V pisarni našli mrtvega ruskega polkovnika.
Ne spreglejte