Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2024,
9.59

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

FSB Islamska država Ukrajina koncert teroristični napad Moskva Rusija

Petek, 24. 5. 2024, 9.59

2 tedna, 5 dni

Rusija odgovornost za napad v Moskvi prvič pripisala IS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Crocus City Hall Moskva | Na prizorišče koncertne dvorane Crocus v moskovskem predmestju Krasnogorsk so 22. marca vdrli oboroženi zamaskirani napadalci in začeli streljati, preden so stavbo zažgali. Ruske oblasti so v povezavi z napadom aretirale 12 ljudi, osem so jih obtožile kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom. | Foto Guliverimage

Na prizorišče koncertne dvorane Crocus v moskovskem predmestju Krasnogorsk so 22. marca vdrli oboroženi zamaskirani napadalci in začeli streljati, preden so stavbo zažgali. Ruske oblasti so v povezavi z napadom aretirale 12 ljudi, osem so jih obtožile kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom.

Foto: Guliverimage

Rusija je danes prvič skrajni skupini Islamska država (IS) pripisala odgovornost za marčevski napad na koncertno dvorano v bližini Moskve, v katerem je bilo ubitih več kot 140 ljudi. V Moskvi pri tem niso ovrgli obtožb na račun Ukrajine, ki ji očitajo domnevno vpletenost v najbolj smrtonosni teroristični napad v državi v zadnjih dveh desetletjih.

Glede na ugotovitve ruske obveščevalne službe (FSB) je IS koordinirala napad na dvorano Crocus v predmestju Moskve, v katerem je 22. marca umrlo najmanj 144 ljudi, več kot 380 pa je bilo ranjenih.

Kot je danes dejal vodja FSB Aleksander Bortnikov, so med preiskavo ugotovili, da so priprave, financiranje, napad in umik teroristov prek interneta usklajevali pripadniki frakcije Provinca Islamske države Horasan (IS-K), ki deluje v Afganistanu in Pakistanu, poroča ruska tiskovna agencija Ria Novosti.

Dvorana Crocus City Hall v Moskvi
Novice Odgovornost za napad v Moskvi prevzela Islamska država #foto

Krivdo Rusija kljub vsemu vali tudi na Ukrajino

IS je po napadu sicer že večkrat prevzela odgovornost za dejanje, vendar je Moskva vztrajno poskušala z napadom povezati Ukrajino in Zahod. | Foto: Reuters Connect IS je po napadu sicer že večkrat prevzela odgovornost za dejanje, vendar je Moskva vztrajno poskušala z napadom povezati Ukrajino in Zahod. Foto: Reuters Connect Rusija pri tem ni ovrgla svojih obtožb proti Ukrajini, ki ji pripisuje vpletenost v napad. Bortnikov je v današnji izjavi dejal še, da so teroristi po končanem napadu dobili jasna navodila, naj se pomaknejo proti ukrajinski meji, kjer je z druge strani zanje bilo pripravljeno "okno", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

IS je po napadu sicer že večkrat prevzela odgovornost za dejanje, vendar je Moskva vztrajno poskušala z napadom povezati Ukrajino in Zahod. Ukrajina je vpletenost večkrat zanikala.

Al Furqan
Novice Islamska država grozi z novimi napadi po vsem svetu

Na prizorišče koncertne dvorane Crocus v moskovskem predmestju Krasnogorsk so 22. marca vdrli oboroženi zamaskirani napadalci in začeli streljati, preden so stavbo zažgali. Ruske oblasti so v povezavi z napadom aretirale 12 ljudi, osem so jih obtožile kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom. Med njimi so tudi štirje iz Tadžikistana, ki so obtoženi, da so izvedli napad na dvorano.

ZDA so sporočile, da so v začetku marca javno in po tihem opozorile Rusijo, da IS načrtuje napad na koncertno dvorano v Moskvi, vendar je Rusija to opozorilo zavrnila, je povedal neimenovani predstavnik ameriške obveščevalne službe, še navaja AFP.

Istanbul, teroristični napad, sodna palača
Novice Moskva trdi, da je na jugu Rusije preprečila teroristični napad
Dvorana Crocus City Hall v Moskvi
Novice Špekulacije o tem, da so bili na pokolu v Moskvi prisotni ruski tajni agenti
Aleksander Bortnikov
Novice Vodja ruske varnostne službe o petkovem incidentu: Vpletena sta Zahod in Kijev
Novice Posnetek zaslišanja prijetega terorista: Dobil sem 5 tisoč evrov in navodilo, naj vse pobijem #video
ruska policija aretacije
Novice Aretirali poslovneža, ki naj bi plačal napad na koncertno dvorano. Rusi sestavljajo obtožnico.
Ne spreglejte