Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 3. 2024,
7.42

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

koncert Moskva Rusija

Sobota, 23. 3. 2024, 7.42

1 mesec

Posnetek zaslišanja prijetega terorista: Dobil sem 5 tisoč evrov in navodilo, naj vse pobijem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

"Prišel sem iz Turčije. Dobil sem 5 tisoč evrov in navodilo, naj vse pobijem. Polovico denarja so mi takoj nakazali na račun," naj bi na zgornjem posnetku, ki ga je prva objavila urednica medija Russia Today Margarita Simonjan, dejal državljan Tadžikistana, ki naj bi sodeloval v napadu v Moskvi, v katerem so islamski teroristi ubili najmanj 133 ljudi. Ruska varnostna služba FSB je sporočila, da so aretirali enajst ljudi, med njimi štiri storilce. Krvav strelski napad je po zadnjih podatkih terjal 133 življenj. Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil kaznovanje odgovornih zanj in ga kljub temu, da je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, povezal z Ukrajino. Ta poudarja, da z napadom nima nič.

Tadžikistanec naj bi še povedal, da so pred enim mesecem stopili v stik z njim prek spletnega omrežja Telegram in da ne ve, od koga je dobil orožje, poroča hrvaški portal 24sata.

Po spletu je zaokrožil posnetek še enega napadalca, ki je povedal, da je v hostlu živel skupaj z drugimi migranti iz Tadžikistana in da dolgo ni mogel najti službe, nato pa mu je pisal nekdo po imenu Abdula in mu ponudil denar v zameno za pobijanje ljudi.

s
Novice Pretresljivi posnetki trenutka, ko so islamisti sprožili krvavi napad #video

Po nekaterih informacijah, ki pa niso potrjene, naj bi policiji v Brjanski regiji okoli 300 kilometrov iz Moskve uspelo ustaviti avtomobil znamke renault z domnevnimi napadalci. Šlo naj bi za Tadžikistance, je na omrežju X zapisal svetovalec na ukrajinskem notranjem ministrstvu Anton Geraschenko.

thumb
Novice Poglejte trenutek silovitega udarca ruske rakete v največji ukrajinski jez #video

Po ruskih kanalih na omrežju Telegram so zaokrožila tudi imena domnevnih napadalcev:

- Faizov Rivozhidin Zokirdzhonovich (20. 5. 2004),
- Ismoilov Rivozhidin Islomovich (25. 9. 1972),
- Faizov Muhammad-Sobir Zokirdzhonovich (20. 5. 2004),
- Nasramailov Makhamadrasul Zarabidinovich Nasramailov (21. 7. 1986),
- Safolzoda Shohinjon Abdugaforovich (28. 7. 2002),
- Nazarov Rustam Isroilovich (2. 1. 1995).

Dvorana Crocus City Hall v Moskvi
Novice Odgovornost za napad v Moskvi prevzela Islamska država #foto

IS trdi, da so napad v Moskvi izvedli štirje njeni borci

Skrajna skupina Islamska država (IS), ki je v petek prevzela odgovornost za teroristični napad v Moskvi, je sporočila, da so napad na koncertno dvorano izvedli štirje njeni borci. "Napad so izvedli štirje borci IS, oboroženi s strojnicami, pištolo, noži in zažigalnimi bombami," je IS sporočila na omrežju Telegram.

Kot je dodala IS, so napad izvedli "v kontekstu (...) vojne, ki divja" med skupino in "državami, ki se borijo proti islamu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Objavila je tudi fotografije štirih domnevnih napadalcev, na katerih je zakrila obraze. Pri tem je navedla, da so borci zadali "močan udarec" Rusiji, cilj napada pa je bilo "na tisoče kristjanov v koncertni dvorani".

IS je v petek zvečer prevzela odgovornost za napad in sporočila, da so se njeni borci nato "varno vrnili v svojo bazo".

IS, proti kateri se Moskva bori v Siriji in je dejaven tudi na ruskem Kavkazu, je napade v Rusiji izvajal že od konca leta 2010. A skupina nikoli ni prevzela odgovornosti za napad takih razsežnosti, poroča AFP.

Putin: Vsi vpleteni v napad bodo kaznovani

Putin je v nagovoru na državni televiziji spregovoril o domnevni vpletenosti Ukrajine v teroristični napad in obljubil stroge kazni za vse, ki so sodelovali pri načrtovanju napada. Kot je dejal, so med enajstimi pridržanimi štiri oborožene napadalce aretirali, preden so imeli priložnost prečkati mejo z Ukrajino.

"Pomikali so se proti Ukrajini, kjer je bilo po preliminarnih podatkih preiskovalcev pripravljeno okno za prehod meje," je dejal. Putin je dodal, da predhodne informacije kažejo, da so bili nekateri ljudje na ukrajinski strani pripravljeni dovoliti, da napadalci prečkajo mejo iz Rusije, poroča BBC.

"Vsi štirje storilci terorističnega dejanja, ki so streljali in pobijali ljudi, so bili pridržani. Potovali so proti Ukrajini. (...) Identificirali in kaznovali bomo vse, ki so stali za teroristi in pripravljali napad," je dejal.

Ruska varnostna služba FSB je pred tem poročala o aretacijah v obmejni regiji Barjansk. Sporočila je, da so bili napadalci v stiku z ljudmi v Ukrajini, ko so poskušali pobegniti iz države.

"Danes vam govorim v zvezi s krvavim, barbarskim terorističnim dejanjem, katerega žrtve so bile desetine nedolžnih, miroljubnih ljudi. (...) 24. marec razglašam za dan državnega žalovanja," je v televizijskem nagovoru dejal Putin in dodal, da "nas napadalci ne bodo razdelili". Napovedal je "dodatne protiteroristične in protisabotažne ukrepe v Moskvi in moskovski regiji", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Število mrtvih lahko še naraste

V petkovem strelskem napadu v koncertni dvorani na obrobju Moskve, za katerega je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, je bilo ubitih najmanj 133 ljudi, več kot sto je ranjenih. Ruske oblasti so sporočile, da se število smrtnih žrtev lahko poveča, poroča STA.

Rusko generalno tožilstvo je sporočilo, da je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano Crocus City Hall tik pred začetkom razprodanega rock koncerta skupine Piknik in začelo streljati. Napadalci so odvrgli tudi zažigalno bombo, stavbo pa je zajel požar, v katerem naj bi se porušila streha.

Teroristična skupina Islamska država je odgovornost za napad v petek pozno zvečer prevzela v sporočilu na družbenem omrežju Telegram in dodala, da so napadalci pobegnili. Moskva se na to še ni odzvala, ZDA pa so sporočile, da je izjava skupine Islamska država o odgovornosti verodostojna. Ruske oblasti so sprožile lov za storilci, ki jih še niso identificirale.

Odpovedane vse prireditve

Oblasti so v Moskvi odpovedale vse množične prireditve, načrtovane za konec tedna, ter poostrile varnostne ukrepe. Napad so obsodile številne zahodne države, tudi Slovenija. Zahodna veleposlaništva so nedavno opozorila na možnost terorističnih napadov v Moskvi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bela hiša je v petek sporočila, da so ZDA ta mesec opozorile ruske oblasti na možnost terorističnih napadov, katerih tarča naj bi bile množične prireditve v Moskvi, poroča AFP. Washington je "te informacije delil z ruskimi oblastmi", je dejala tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

Kijev zavrača ruske navedbe o povezavi z napadalci v Moskvi

Kijev je sporočil, da zavrača ruske obtožbe o povezavi napadalcev v Moskvi z Ukrajino. "Izjave ruskih služb o Ukrajini so popolnoma nevzdržne in absurdne," je na omrežju X zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak in poudaril, da Ukrajina nima nikakršne povezave z napadom.

Ruska zvezna varnostna služba FSB je sporočila, da so imeli osumljenci za napad stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti, oblasti pa so jih pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino. Odgovornost za napad, v katerem je umrlo najmanj 115 ljudi in je najbolj smrtonosen v Rusiji v zadnjih dvajsetih letih, je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Premier Golob obsodil napad v Moskvi

Predsednik vlade Robert Golob je obsodil petkov teroristični napad v Moskvi. "Močno obsojam včerajšnje grozljivo dejanje v Moskvi, v katerem so umrli in bili ranjeni številni nedolžni ljudje. Nič ne more opravičiti tovrstnih dejanj. Moje misli so z družinami ubitih in ranjenih," je na vladnem profilu na omrežju X zapisal Golob.

Teroristični napad v Moskvi, ki je po zadnjih podatkih ruskih oblasti zahteval najmanj 133 življenj, je v petek obsodilo tudi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Okrutni napad v koncertni dvorani Crocus v Moskvi je zločinsko dejanje, ki ga odločno obsojamo, so zapisali na X in dodali, da za ubijanje nedolžnih civilistov ni opravičila.

Odgovornost za napad je v petek prevzela skrajna skupina Islamska država.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je za nedeljo v Rusiji razglasil dan žalovanja, pa je v nagovoru narodu na državni televiziji spregovoril o domnevni vpletenosti Ukrajine v napad. Obljubil je stroge kazni za vse, ki so sodelovali pri načrtovanju napada.

Ne spreglejte