Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2024,
23.13

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

Natisni članek

FSB Rusija teroristični napad Moskva

Torek, 26. 3. 2024, 23.13

1 mesec

Špekulacije o tem, da so bili na pokolu v Moskvi prisotni ruski tajni agenti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96
Dvorana Crocus City Hall v Moskvi | Vodja ruske zvezne varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov je dejal, da so zahodne obveščevalne službe vpletene v petkov smrtonosni napad v predmestju Moskve.  | Foto Reuters Connect

Vodja ruske zvezne varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov je dejal, da so zahodne obveščevalne službe vpletene v petkov smrtonosni napad v predmestju Moskve.

Foto: Reuters Connect

Kot virus so se z aplikacije Telegram na omrežje X v torek zvečer razširili kolaži s fotografijami moških v modrih puloverjih, ki naj bi bili prisotni na koncertu v moskovski dvorani, na katerem je po terorističnem napadu življenje izgubilo najmanj 133 ljudi. Te fotografije ne bi bile nič posebnega, če se ne bi na las podobni posamezniki pojavljali tudi pri aretacijah in zaslišanjih domnevnih napadalcev. Ali to kaže na to, da so bili tajni agentje samo prisotni na množični prireditvi, ali celo na to, da so bili v napad tudi vpleteni?

Odgovornost za strelski napad v koncertni dvorani v predmestju Moskve je prevzela skrajna skupina Islamska država, ruski državni vrh pa že več dni vztrajno išče načine, kako bi z napadom povezali še Ukrajino in zahodne tajne službe.

"Izdal vam bom majhno skrivnost: na drugi strani bi jih pozdravili kot junake," je o domnevnih napadalcih dejal prvi mož FSB Aleksander Bortnikov in pojasnil, da ruske oblasti razumejo, kdo je napad organiziral, niso pa še identificirale "tistega, ki je napad ukazal". Za svoje trditve sicer ni predložil dokazov, je navajal AFP.

Aleksander Bortnikov
Novice Vodja ruske varnostne službe o petkovem incidentu: Vpletena sta Zahod in Kijev

A če ruska stran želi na vsak način z napadom povezati Ukrajino in zahodne tajne službe, so se pojavile teorije (zarote?), da bi lahko bili v napad vpleteni tudi ruski tajni agentje, pri čemer ni jasno, ali so iz še nepojasnjenega razloga pustili, da se napad zgodi, ali so bili vanj tudi dejavno vpleteni.

Čeprav se zdi neverjetno, ne bi bilo prvič

V prid sicer na prvi pogled absurdni teoriji ne namigujejo le posnetki in fotografije, temveč tudi to, da verjetno ne bi bilo prvič, da se je zgodilo kaj takega. O tem je na primer govoril tudi umorjeni ruski agent Aleksander Litvinenko, ki je z ruskimi tajnimi službami povezal eksplozije v stanovanjskih blokih v Moskvi leta 1999, za katere so sicer Rusi okrivili islamske skrajneže iz Čečenije, zatem pa je izbruhnila čečenska vojna.

Dvorana Crocus City Hall v Moskvi
Novice Odgovornost za napad v Moskvi prevzela Islamska država #foto

Špekulacije o vpletenostih ruskih tajnih agentov so se pojavile po tem, ko so analizirali posnetke koncertne dvorane pred napadom in na njih identificirali več moških v modrih puloverjih, ki so zelo podobni moškim, ki so nato sodelovali pri aretacijah domnevnih storilcev naslednji dan blizu rusko-beloruske meje ter pri njihovih zaslišanjih.

Moški v modrem naj bi bili med napadom neverjetno hladni, slišali pa naj bi jih tudi kričati, naj se zaprejo vsa vrata, kar je popolnoma sprto z logiko.

Portali, ki so sicer naklonjeni ukrajinski strani, so šli še korak dlje in analizirali več fotografij ter nekatere posameznike v moskovski dvorani prepoznali tudi na fotografijah in posnetkih ruskega državnega vrha, enega od njih so denimo videli na posnetku za ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

A da gre za zdaj še vedno najverjetneje za teorijo zarote, je na omrežju X opozoril tudi Anton Geraščenko, nekdanji svetovalec ukrajinskega notranjega ministra, ki pa poudarja, da take teorije pričajo o skrajnem nezaupanju v Putina in tajne službe.

Moskva
Novice Strokovnjak za Rusijo razkril pomembno spoznanje
Ne spreglejte