Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2024,
14.44

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

vojna droni dron napad Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 27. 5. 2024, 14.44

3 tedne

Rusija bo talibane odstranila s seznama terorističnih organizacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
vojaška parada, Rusija | Rusija je sicer talibane na seznam terorističnih organizacij uvrstila že leta 2003, a je kljub temu ohranjala odnose z njimi ter okrepila trgovino z Afganistanom. | Foto Reuters

Rusija je sicer talibane na seznam terorističnih organizacij uvrstila že leta 2003, a je kljub temu ohranjala odnose z njimi ter okrepila trgovino z Afganistanom.

Foto: Reuters

Rusija bo talibane odstranila s seznama terorističnih organizacij, je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti izjavil zunanji minister Sergej Lavrov. Kot je še pojasnil, gre pri odločitvi Moskve predvsem za "priznavanje dejanskih razmer na terenu".

"Kazahstan je nedavno sprejel odločitev, ki jo bomo sprejeli tudi mi, da jih odstranimo s seznama terorističnih organizacij," je dejal Lavrov. Kazahstan je namreč talibane s seznama terorističnih organizacij odstranil konec lanskega leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poteza Moskve bi lahko okrepila odnose med Rusijo in Afganistanom, vendar ne bi pomenila uradnega priznanja talibanske vlade. Kot je pri tem pojasnil Lavrov, bi pri ruski odločitvi šlo predvsem za priznavanje dejanskih razmer na terenu.

Talibani so avgusta 2021 ob kaotičnem umiku mednarodnih sil vkorakali v Kabul in znova prevzeli oblast v Afganistanu. Na oblast so se vrnili skoraj natanko 20 let po ameriški invaziji, ki je privedla h koncu njihove prejšnje vladavine. Sprva so talibani napovedovali miroljubno vladavino, a kasneje obnovili politiko zatiranja.

Rusija je sicer talibane na seznam terorističnih organizacij uvrstila že leta 2003, a je kljub temu ohranjala odnose z njimi ter okrepila trgovino z Afganistanom. Prav tako je predstavnike talibanov povabila k sodelovanju na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu.

Poljska bo omejila gibanje za ruske diplomate

Poljska bo omejila gibanje ruskih diplomatov, je danes dejal poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski, ki je potezo označil za odziv na vpletenost Moskve v hibridno vojno v EU. Poljska, ki je ena najpomembnejših vojaških podpornic Ukrajine v boju proti ruski agresiji, je od invazije v napetih odnosih z Rusijo.

"Pravkar sem objavil odločitev Poljske v povezavi z vpletenostjo Rusije v hibridno vojno proti Evropski uniji, vključno s Poljsko," je Sikorski dejal novinarjem v Bruslju po srečanju zunanjih ministrov EU. "Ta odločitev se nanaša na omejitev gibanja za ruske diplomate v naši državi," je pojasnil.

"Upamo, da bo Rusija to vzela kot zelo resno opozorilo," je po poročanju tujih tiskovnih agencij še dejal poljski zunanji minister.

Kot je dodal, bodo o tej odločitvi obvestili rusko veleposlaništvo v Varšavi, omejitev gibanja pa bo veljala za vse osebje veleposlaništva in konzulatov, razen za veleposlanika. Ruski diplomati se bodo v prihodnje smeli gibati le znotraj regije svojega službovanja, je dodal.

Odnosi med Poljsko in Rusijo so napeti od ruske invazije na Ukrajino februarja 2022. Varšava je Moskvo večkrat obtožila izvajanja vohunskih dejavnosti, kibernetskih napadov in sabotaž na ozemlju Poljske.

Po besedah poljskega premierja Donalda Tuska je bilo prejšnji teden aretiranih dvanajst ljudi zaradi obtožb poskusa sabotaže, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija poroča o novih zasedbah ukrajinskih vasi in žrtvah napada z droni

Rusija je danes sporočila, da so njene sile zavzele še dve vasi v vzhodni Ukrajini, s čimer nadaljujejo prodor na dveh delih fronte, kjer je ukrajinska vojska pod velikim pritiskom. Po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi so zavzeli vas Netailove v Donecku in Ivanovka v harkovski regiji. Poročajo tudi o žrtvah ukrajinskega napada z droni.

Rusko ministrstvo za obrambo je v rednem dnevnem poročilu objavilo, da so ruske sile "osvobodile" vas Netailove v regiji Doneck na vzhodu in Ivanovka v regiji Harkov na severovzhodu Ukrajine. Gre za zadnjega v nizu uspehov ruske vojske pri zasedbi ukrajinskega ozemlja v preteklih tednih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je pred več kot dvema tednoma začela nov obsežen kopenski napad na regijo Harkov, čeprav se zadnje poročilo o novem zavzetju ozemlja delno nanaša na del frontne črte, ki je bolj vzhodno in kjer že mesece potekajo boji.

Gre za prvi val ruske poletne ofenzive?

Ukrajina je na območje poslala okrepitve, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je opozoril, da bi lahko šlo za prvi val ruske poletne ofenzive, navaja AFP.

Ukrajinska vojska se sicer sooča s pomanjkanjem vojakov in streliva ter z zamudami pri dostavi vojaške pomoči Zahoda.

Ruske regionalne oblasti so medtem sporočile, da je bila v današnjem ukrajinskem napadu z dronom na bencinsko črpalko v regiji Orjol blizu ukrajinske meje ubita ena oseba, tri pa ranjene.

Po besedah guvernerja Orjola Andreja Kličkova je dron danes zjutraj padel na območje bencinske črpalke v mestu Livni in ubil voznika gasilskega vozila. Po prihodu reševalnih vozil je sledil še drugi napad z dronom.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ponoči onesposobilo več kot deset ukrajinskih dronov, vključno s šestimi nad Orjolom.

Ukrajina je v zadnjih mesecih okrepila napade na obmejna območja v Rusiji, zlasti na energetske objekte. Kijev je zatrdil, da želi iz maščevanja za številna bombardiranja na ukrajinskih tleh prenesti boje na rusko ozemlje.

Španija ob obisku Zelenskega obljubila milijardo evrov vojaške pomoči

Španija in Ukrajina sta danes ob obisku ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Madridu podpisali dvostranski varnostni sporazum, ki vključuje zavezo o milijardi evrov vredni vojaški pomoči Kijevu za leto 2024, je sporočil španski premier Pedro Sanchez. Zelenski pa je zaveznike pozval, naj prisilijo Rusijo v mir z vsemi sredstvi.

Vojaška pomoč v vrednosti milijarde evrov bo Ukrajini omogočila, da okrepi svoje obrambne zmogljivosti pred rusko ofenzivo ter zaščiti civiliste, mesta in infrastrukturo, je na novinarski konferenci po srečanju z Zelenskim dejal Sanchez.

Zagotovil je špansko podporo Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji in dodal, da bo Madrid Kijevu dostavil predvsem nove tanke leopard, po poročanju španskih medijev pa tudi sisteme patriot.

Dogovor zajema različna področja, kar ob vojaški vključuje tudi humanitarno in finančno podporo, sodelovanje med špansko in ukrajinsko obrambno industrijo ter pomoč pri obnovi in razminiranju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Sancheza je to deseti varnostni sporazum, ki ga je podpisala Ukrajina od začetka ruske invazije. Pred tem je Kijev podobne dogovore sklenil med drugim tudi s Francijo, Nemčijo in Veliko Britanijo.

Zelenski je ob tem danes zavezniške države pozval, naj izvršijo pritisk na Rusijo "z vsemi sredstvi", da bo pristala na mir.

"V teh tednih se naši vojaki branijo pred rusko ofenzivo. Moramo okrepiti skupno delo z našimi partnerji, da bi dosegli več: varnost in oprijemljivo prisilo Rusije za mir z vsemi sredstvi," je dejal ukrajinski predsednik.

Zelenskega, ki se danes mudi na prvem uradnem obisku v Španiji, je ob premierju Sanchezu sprejel tudi kralj Felipe VI, popoldne pa naj bi obiskal še parlament.

Obisk Zelenskega v Španiji in na Portugalskem je bil prvotno načrtovan za sredino maja, vendar ga je bil ukrajinski predsednik zaradi ruske ofenzive v regiji Harkov prisiljen preložiti.

Nov datum obiska na Portugalskem uradno še ni znan, čeprav so v Lizboni omenjali, da bi lahko Zelenski Portugalsko obiskal po Španiji, poroča AFP.

Oglejte si še:

Avdijvka, Ukrajina
Novice Spiegel: Baltske države in Poljska bi lahko poslale vojake v Ukrajino
zunanji ministri EU
Novice Zunanji ministri EU predvsem o bližnjevzhodnem konfliktu
Ne spreglejte