Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2024,
6.55

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Ukrajina priznanje Palestina ministri Evropska unija

Ponedeljek, 27. 5. 2024, 6.55

3 tedne

Zunanji ministri EU predvsem o bližnjevzhodnem konfliktu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
zunanji ministri EU | Foto STA

Foto: STA

Zunanji ministri članic EU bodo danes v Bruslju govorili predvsem o nadaljnjih korakih Unije v zvezi z vojno v Gazi. Razprava bo potekala v senci napovedi Španije in Irske, da bosta v torek priznali Palestino. Ministri imajo na dnevnem redu tudi podporo Ukrajini.

Zunanji ministri, med njimi slovenska ministrica Tanja Fajon, bodo danes razpravljali o nadaljnjih aktivnostih unije v povezavi z vojno v Gazi. To je prvo zasedanje, odkar je Izrael v začetku maja začel izvajati napade tudi na območje Rafe na jugu Gaze. Napade na mesto nadaljuje kljub številnim pozivom mednarodne skupnosti.

V petek ga je k takojšnji ustavitvi ofenzive pozvalo tudi Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu. Borrell in več ministrov je ob prihodu na zasedanje poudarilo, da je treba spoštovati odločitev sodišča.

Napovedi priznanja Palestine

Pričakovati je, da bosta zunanja ministra Irske in Španije kolege seznanila z odločitvijo, da bosta njuni državi skupaj z Norveško v torek priznali Palestino. Postopke za to je sprožila tudi slovenska vlada, a še ni sprejela odločitve. Kot je v nedeljo povedala Fajonova, bo danes pozvala, naj se priznanju pridružijo še druge članice.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je ob prihodu na zasedanje podprla obnovitev misije, če bo to prispevalo k ponovni dobavi humanitarne pomoči v Gazo.

Vodja avstrijske diplomacije Alexander Schallenberg pa je dejal, da je treba preučiti vse možnosti, da bi znova odprli mejni prehod Rafa in obnovili dobavo pomoči na območje.

Luksemburški zunanji minister Xavier Bettel je zagotovil, da bo njegova država priznala Palestino. Vendar pa si želi še počakati, da bi to skupaj storilo še več držav iz različnih delov sveta in dejansko imelo učinek. "Ljudje mislijo, da bo priznanje s strani Španije, Slovenije in Irske vse spremenilo. Vendar pa bi si jaz želel učinek," je povedal.

"Palestino bomo priznali, ko bo to imelo učinek," je poudarila tudi belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib. Podobno je dejal Schallenberg glede avstrijskega priznanja palestinske države.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani pa je poudaril, da njegova država podpira priznanje Palestine, vendar pa bi morala Palestina priznati Izrael, Izrael pa Palestino.

Na zasedanju tudi kolegi iz arabskih držav

Na delu zasedanja se bodo ministrom EU pridružili kolegi iz petih arabskih držav in generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt, potem ko sta dve mednarodni srečanji, namenjeni razpravi o prihodnosti na palestinskih ozemljih, v Bruslju potekali že v nedeljo.

Zunanji ministri EU imajo danes na dnevnem redu še nadaljnjo podporo Kijevu v boju z rusko agresijo, med drugim bodo govorili o junijskem mirovnem vrhu za Ukrajino v Švici.

Razpravljali bodo tudi o nadaljnji vojaški podpori Ukrajini, čemur se bodo v torek podrobneje posvetili obrambni ministri.

Tanja Fajon
Novice Fajonova si v Bruslju prizadeva za pridružitev drugih članic EU priznanju Palestine
Rafa, Gaza
Novice Izrael tudi po odločitvi ICJ nadaljuje napade na Rafo
ICJ, Meddržavno sodišče, sodniki
Novice Meddržavno sodišče: Izrael naj nemudoma zaustavi ofenzivo v Rafi
študentski protesti v New Yorku Palestina
Novice Španija: Priznanje Palestine je pravičnost za palestinsko ljudstvo
Ne spreglejte