Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 5. 2024,
19.35

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Palestina Tanja Fajon

Natisni članek

Nedelja, 26. 5. 2024, 19.35

1 mesec, 3 tedne

Fajonova si v Bruslju prizadeva za pridružitev drugih članic EU priznanju Palestine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Tanja Fajon | V belgijski prestolnici danes in v ponedeljek poteka niz srečanj o bližnjevzhodnem konfliktu. | Foto STA

V belgijski prestolnici danes in v ponedeljek poteka niz srečanj o bližnjevzhodnem konfliktu.

Foto: STA

Zunanja ministrica Tanja Fajon si bo danes in v ponedeljek na srečanjih v Bruslju, v ospredju katerih je bližnjevzhodni konflikt, prizadevala, da bi se priznanju Palestine pridružila še kakšna država članica EU. S pogovori bo po ponedeljkovem zasedanju zunanjih ministrov EU seznanila tudi vlado.

študentski protesti v New Yorku Palestina
Novice Španija: Priznanje Palestine je pravičnost za palestinsko ljudstvo

Ministrica Tanja Fajon se danes v Bruslju na povabilo zunanjih ministrov Norveške in Savdske Arabije udeležuje srečanja zunanjih ministrov in predstavnikov članic EU, arabskih in še nekaterih drugih tretjih držav o povojnem obdobju v Gazi. Kot je pred srečanjem povedala v izjavi za slovenske novinarje, jim bodo kolegi iz držav arabskega sveta predstavili svoj načrt, kako priti do rešitve dveh držav na Bližnjem vzhodu.

"Na zasedanju nameravam ponoviti poziv predsednika vlade (Roberta) Goloba in svoj poziv državam Evropske unije, naj sledijo Sloveniji, ki je sprožila postopke za priznanje Palestine. Mi si vsi želimo, da bi ob Španiji, Norveški in Irski sledila še kakšna država, če ne te dni, pa čim prej," je povedala. Ob tem je pojasnila, da imajo nekatere podobno misleče članice notranjepolitične zadržke spričo prihajajočih evropskih volitev.

Dodala je, da bo v ponedeljek, potem ko bodo na zasedanju v Bruslju o bližnjevzhodnem konfliktu razpravljali še zunanji ministri EU, znova poročala vladi, ali se bo priznanju pridružila še kakšna članica.

"Potem bomo znova odločali, ali v naslednjih dneh nadaljujemo postopke za priznanje Palestine. Jaz si želim, da bi se to zgodilo," je povedala ministrica.

Spomnila je, da so na četrtkovi seji vlade ugotovili, da se humanitarne razmere v Gazi slabšajo in da pogovori za dosego premirja med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in Izraelom ter izpustitev izraelskih talcev, ki jih je zajel Hamas, stojijo.

Ravno zato je po mnenju Fajonove še toliko bolj bistveno, da Slovenija zaključi postopek priznanja, ki ga je vlada sprožila 9. maja. Odločitev o tem bo v državni zbor poslala najkasneje do 13. junija. Si pa ministrica želi, da bi se to zgodilo bistveno prej.

Iron Doma, Železni ščit
Novice Hamasovo oboroženo krilo izvedlo raketni napad na Tel Aviv #video

V belgijski prestolnici danes in v ponedeljek poteka niz srečanj o bližnjevzhodnem konfliktu. Pred srečanjem v organizaciji Norveške in Savdske Arabije sta Oslo in Bruselj organizirala ministrsko srečanje držav donatoric in mednarodnih organizacij o prihodnosti Palestine.

Na ponedeljkovem zasedanju pa bodo zunanji ministri EU, ki se jim bodo pridružili tudi kolegi iz arabskih držav, govorili o nadaljnjih korakih Unije v zvezi z vojno v Gazi.

Srečanja potekajo v senci napovedi Norveške, Irske in Španije, da bodo v torek priznale Palestino, in tudi petkove odločitve meddržavnega sodišča, da mora Izrael ustaviti ofenzivo v Rafi.

študentski protesti v New Yorku Palestina
Novice Priznanje Palestine kot simbolna gesta v času vojne
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Vlada naj zbere pogum za priznanje Palestine
Jaka Ihbeisheh Palestina
Novice Kaj posamezne liste menijo o Palestini
Ne spreglejte