Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2024,
6.17

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

Južna Afrika Benjamin Netanjahu Varnostni svet ZN genocid Rafa Gaza Izrael ICJ

Petek, 24. 5. 2024, 6.17

1 mesec

Meddržavno sodišče: Izrael naj nemudoma zaustavi ofenzivo v Rafi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86
ICJ, Meddržavno sodišče, sodniki | Sodišče je ob tem Izraelu naložilo, da mora v enem mesecu poročati o napredku pri izvajanju ukrepov, ki jih je odredilo. | Foto Reuters

Sodišče je ob tem Izraelu naložilo, da mora v enem mesecu poročati o napredku pri izvajanju ukrepov, ki jih je odredilo.

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po odločitvi Meddržavnega sodišča (ICJ), da mora Izrael ustaviti ofenzivo v Rafi, napovedal, da se bo danes posvetoval z ministri. Islamistično gibanje Hamas, Palestinska uprava in Južna Afrika pa so odločitev sodišča pozdravili. Hamas sicer trdi, da bi moral poziv k prenehanju ofenzive zajemati celotno Gazo. "Odločitve Mednarodnega sodišča so zavezujoče, zato generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pričakuje, da jih vse strani ustrezno upoštevajo," pa je v odzivu na odločitev ICJ sporočil Guterresov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

"Menim, da je to veliko močnejša formulacija, niz začasnih ukrepov, zelo jasen poziv k ustavitvi," je južnoafriška zunanja ministrica Naledi Pandor povedala za južnoafriško javno radiotelevizijo SABC.

Južna Afrika, ki je na ICJ vložila zahtevo za nujne ukrepe za ustavitev ofenzive v Rafi, je ob tem pozvala članice Združenih narodov, naj podprejo odločitev sodišča. "Izrael je že tako dolgo nekaznovan, da mu je vseeno, kaj pravi svetovna skupnost," je dejala zunanja ministrica. "Zato menim, da je odgovornost na nas, državah članicah Združenih narodov, predvsem pa na Varnostnem svetu," je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Guterres poudaril obveznost spoštovanja odločitev ICJ

"Guterres se je seznanil z odločitvami ICJ, ki je odredilo takojšnjo zaustavitev izraelske ofenzive v Rafi, obvezno zagotavljanje humanitarne pomoči na prebivalce Gaze in izpustitev talcev," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v imenu generalnega sekretarja ZN danes povedal Dujarric.

Dodal je, da so "odločitve sodišča v skladu z ustanovno listino in statutom zavezujoče" in da je Guterres prepričan, da jih bodo vse strani ustrezno upoštevale.

Borrell: EU bo morala izbrati med podporo mednarodnim institucijam ali Izraelu

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v odzivu na odločitev Meddržavnega sodišča dejal, da mora Izrael nemudoma ustaviti vojaško ofenzivo v Rafi, ocenil, da bo morala unija izbrati med podporo mednarodnim institucijam in vladavini prava ali podporo Izraelu.

"Izbrati bomo morali med podporo mednarodnim institucijam in pravni državi ali podporo Izraelu. Oboje bo precej težko," je Borrell danes dejal na konferenci v Firencah, poroča bruseljski portal Politico.

Na odločitev ICJ se je odzval tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. "Odredbe Meddržavnega sodišča so za pogodbenice zavezujoče in jih morajo spoštovati. Pričakujem njihovo popolno in takojšnjo izvajanje," je zapisal na omrežju X.

Odločitev ICJ so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa med drugim pozdravili tudi v Egiptu in Jordaniji, ob tem pa pozvali Varnostni svet ZN, naj z ustreznim pritiskom na Izrael poskrbi, da bo do zaustavitve vojaških operacij v Rafi dejansko prišlo.

Egiptovsko zunanje ministrstvo je v izjavi zapisalo, da "poziva Varnostni svet in vplivne mednarodne akterje, naj izpolnijo svoje pravne in humanitarne odgovornosti ter sprejmejo odločne ukrepe za končanje humanitarne katastrofe v Gazi".

Jordanski zunanji minister Ajman Safadi pa je dejal, da odločitev ICJ "razkriva izraelske vojne zločine v Gazi". "Izraelska vlada se ponovno odziva s preziranjem mednarodnega prava in ne upošteva navodil sodišča. Varnostni svet ZN mora prevzeti odgovornost, odpraviti izraelsko nekaznovanost in dvojna merila pri uveljavljanju mednarodnega prava," je zapisal na omrežju X.

Odločitev je pozdravil tudi Svet za sodelovanje v Perzijskem zalivu (GCC). Zapisali so, da odločitev ICJ "odraža zavezanost mednarodne skupnosti mednarodnemu pravu in pravičnosti ter krepi zaščito pravic palestinskega ljudstva."

13 proti 2

Predsednik ICJ Nawaf Salam je danes sporočil, da je sodišče s 13 glasovi proti dvema sprejelo odločitev, da mora "Izrael nemudoma prekiniti vojaško ofenzivo in vsa druga dejanja v guverneratu Rafa, ki bi lahko za Palestince v Gazi povzročila razmere, ki bi privedle do njihovega delnega ali popolnega uničenja".

Salam je ob tem povedal, da "sodišče ni prepričano, da so prizadevanja Izraela za evakuacijo prebivalcev Gaze zadostna", humanitarne razmere v Rafi pa ocenjuje kot katastrofalne. Odkar je ICJ marca pozval Izrael, da mora brez odlašanja zagotoviti nujno pomoč prebivalcem Gaze, se je stanje še poslabšalo, je dodal.

Mednarodno sodišče v Haagu je danes odločilo tudi, da mora Izrael omogočiti dostop na območje Gaze vsem preiskovalnim misijam in organom, ki jih bodo Združeni narodi pooblastili za preiskavo domnev o genocidu, ter zagotoviti, da bo mejni prehod Rafa odprt za neovirano dostavo humanitarne pomoči prebivalcem Gaze.

ICJ je pozval tudi k takojšnji izpustitvi vseh talcev, ki jih je palestinsko gibanje Hamas zajelo 7. oktobra lani ob napadu na Izrael. "Sodišče meni, da je zelo zaskrbljujoče, da so številni od teh talcev še vedno v ujetništvu, in ponovno poziva k njihovi takojšnji in brezpogojni izpustitvi," je dejal predsednik Salam.

Sodišče je ob tem Izraelu naložilo, da mora v enem mesecu poročati o napredku pri izvajanju ukrepov, ki jih je odredilo.

Izrael vztraja, da ne izvaja genocida

Do današnjih odločitev ICJ prihaja po tem, ko je Južna Afrika v začetku meseca vložila prošnjo za začasne nujne ukrepe, s katerimi bi Izraelu naložili, da ustavi svoje vojaške operacije na območju Gaze, vključno z mestom Rafa, kjer izvaja ofenzivo.

Na zaslišanju pred ICJ prejšnji teden je Južna Afrika opozorila, da je izraelski genocid v Gazi dosegel novo in grozljivo stopnjo z napadom na Rafo. Izrael pa je v predstavitvi argumentov dejal, da je vojna v Gazi sicer tragična, vendar ne gre za genocid nad Palestinci, obtožbe Južne Afrike pa odločno zavrnil.

Izraelski predstavnik Gilad Noam je Južno Afriko pred sodiščem obtožil, da ima "skrite motive" za poziv k izraelskemu umiku iz Rafe, češ da ta začasni ukrep zahteva, ker "želi zagotoviti vojaško prednost za svojega zaveznika Hamas" in preprečiti poraz palestinskega islamističnega gibanja.

Gre sicer za del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na ICJ vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

Izrael se ob tem v zadnjem času sooča z vse večjim mednarodnim pritiskom, potem ko je glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan v ponedeljek sporočil, da zahteva izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta ter treh voditeljev Hamasa.

Gaza
Novice Na severu Gaze nove smrtne žrtve izraelskih napadov
Ugrabljene vojakinje
Novice Brutalen napad Hamasa: objavljen posnetek ugrabitve izraelskih talk #video
ICJ
Novice Izrael na ICJ zanikal izvajanje genocida v Gazi
Gaza
Novice Južna Afrika na ICJ: Izraelski genocid v Gazi dosegel novo stopnjo
Gaza
Novice Izraelski obrambni minister napovedal povečanje števila vojakov v Rafi
Ne spreglejte