Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2024,
6.31

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Južna Afrika Palestina Rafa Gaza Izrael sodišče ICJ

Natisni članek

Četrtek, 16. 5. 2024, 6.31

2 meseca, 1 teden

Izraelski obrambni minister napovedal povečanje števila vojakov v Rafi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Gaza | Kljub mednarodnim pozivom k ustavitvi nasilja v Gazi izraelska vojska nadaljuje zračne in kopenske operacije v uničeni enklavi, poroča katarska televizija Al Jazeera. | Foto Reuters

Kljub mednarodnim pozivom k ustavitvi nasilja v Gazi izraelska vojska nadaljuje zračne in kopenske operacije v uničeni enklavi, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Foto: Reuters

Izrael je ponoči nadaljeval napade na Gazo, v katerih je bilo ubitih najmanj pet ljudi, številni so ranjeni. V senci tamkajšnje ofenzive pa so izraelske okupacijske sile izvedle nove smrtonosne racije na Zahodnem bregu. Izraelski obrambni minister Joav Galant je medtem danes napovedal povečanje števila izraelskih vojakov v Rafi na skrajnem jugu Gaze. Kot je dejal, se bodo namreč operacije izraelskih sil na tem območju okrepile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael je v zadnjih desetih dneh civilistom odredil umik iz petih območij na jugu in severu Gaze. Kot navaja urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha), so izraelske sile v zadnjih sedmih mesecih od začetka ofenzive Palestince pozvale k umiku z 78 odstotkov skupnega ozemlja enklave. Kot opozarjajo ZN, so tudi domnevno varna območja podvržena napadom. Skupno je bilo med izraelsko ofenzivo do zdaj ubitih najmanj 35.233 Palestincev. Izrael je v tem času izgubil 278 vojakov.

Razmere ostajajo napete tudi na zasedenem Zahodnem bregu, od koder poročajo o številnih izraelskih racijah palestinskih mest in vasi.

V kraju Tulkarm so pod streli izraelske vojske padli trije mladi moški, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. S tem je število smrtnih žrtev nasilja okupacijskih sil in izraelskih naseljencev od 7. oktobra lani na Zahodnem bregu preseglo številko 500, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Začetek zaslišanj o izraelski ofenzivi v Rafi

Na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) bodo danes in v petek potekala zaslišanja v zvezi z zahtevo Južne Afrike, naj Izraelu naloži nujne ukrepe za ustavitev ofenzive v Rafi na jugu območja Gaze. Najprej bodo na vrsti odvetniki Južne Afrike, v petek pa bo sledil odgovor predstavnikov Izraela.

Južna Afrika je na ICJ v začetku meseca vložila prošnjo za začasne ukrepe zaradi izraelskega vdora v Rafo, v kateri je sodišče pozvala, naj Izraelu odredi, da se takoj umakne iz mesta in konča vojaško ofenzivo. Od sodišča je tudi zahtevala, naj Izraelu odredi sprejetje učinkovitih ukrepov za omogočanje neovirane dostave humanitarne pomoči v Gazo.

Gre za del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na ICJ vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

ICJ je januarja Izraelu odredilo sprejetje takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida in zagotovitev nujno potrebne humanitarne pomoči v Gazi, ne pa tudi končanja vojaškega posredovanja v Gazi.

Zadnje zatočišče v Gazi

V luči nedavnega stopnjevanja napadov v Rafi so v Južni Afriki prepričani, da so dosedanji ukrepi nezadostni. "Izrael z napadom na Rafo napada še zadnje zatočišče v Gazi. Z uničenjem Rafe bo dokončno tudi uničenje območja Gaze," so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zapisali v prošnji ICJ.

Izrael medtem vztraja, da ostaja "zavezan spoštovanju svojih mednarodnih pravnih obveznosti". Južno Afriko obtožujejo uporabe "bojevitega in napadalnega tona", obtožbe pa so označili za nezaslišane in jih kategorično zanikali.

Mejni prehod Rafa. | Foto: Reuters Mejni prehod Rafa. Foto: Reuters

Odkar je Izrael začel napredovati na vzhodno obrobje Rafe, je mesto ob meji z Egiptom, kamor so se v zadnjih mesecih zatekli notranje razseljeni s celotnega območja Gaze, po podatkih agencij ZN zapustilo skoraj 450 tisoč Palestincev. Agencije ZN opozarjajo, da na območju Gaze ni varnega kraja.

Izraelski obrambni minister napovedal povečanje števila vojakov v Rafi

Po besedah izraelskega obrambnega ministra Joava Galanta je izraelska vojska doslej na območju Rafe napadla na stotine ciljev in uničila več predorov, ki naj bi jih uporabljali borci palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Napovedal je, da se bodo izraelske operacije na območju nadaljevale, v mesto pa bodo "vstopile dodatne sile".

Ob tem je ocenil, da je izraelska ofenziva Hamas močno prizadela in izčrpala. "Hamas ni organizacija, ki bi se lahko reorganizirala, nima rezervnih enot, nima zalog zalog in ni sposobna nudit zdravstvene oskrbe teroristom, ki jih napadamo," je dejal.

Na vrhu Arabske lige pozvali h konferenci za mir na Bližnjem vzhodu

Bahrajnski kralj Hamad bin Isa al Khalifa je danes ob začetku vrha Arabske lige, ki ga gosti v bahrajnski prestolnici Manama, pozval k organizaciji konference za mir na Bližnjem vzhodu in se zavzel za priznanje Palestine. Srečanje 22 arabskih voditeljev bo zaznamovala zlasti izraelska ofenziva v Gazi.

"Pozivamo k mednarodni konferenci za mir na Bližnjem vzhodu, poleg tega pa se zavzemamo za popolno priznanje države Palestine in njeno članstvo v Združenih narodih," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes dejal bahranjski kralj Hamad bin Isa Al Khalifa.

Palestinski predsednik: Hamas je Izraelu ponudil izgovor za napad na Gazo

Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes dejal, da je palestinsko islamistično gibanje Hamas z napadom na izraelskem ozemlju 7. oktobra lani Izraelu ponudilo več izgovorov in opravičil za napad na Gazo. Hamas je v odzivu izrazil obžalovanje zaradi njegove izjave in arabske države pozval, naj ustavijo izraelsko agresijo v Gazi.

"Operacija, ki jo je Hamas z enostransko odločitvijo izvedel 7. oktobra, je Izraelu zagotovila več izgovorov in opravičil za napad na območje Gaze," je Abas danes dejal na vrhu Arabske lige v Bahrajnu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Srečanja v Bahrajnu se je udeležilo 22 arabskih voditeljev, ki so sprejeli skupno deklaracijo, v kateri so med drugim pozvali k napotitvi mirovnih sil ZN na palestinska ozemlja, dokler ne bo vzpostavljena rešitev dveh držav. Pozvali so tudi k takojšnji prekinitvi ognja, organizaciji konference za mir na Bližnjem vzhodu in se zavzeli za priznanje Palestine.

Deklaracija ob tem vsebuje tudi poziv vsem palestinskim frakcijam, naj se združijo pod okriljem Palestinske osvobodilne organizacije (PLO), v kateri prevladuje Abasovo gibanje Fatah, ki vlada na Zahodnem bregu. Arabski voditelji so navedli, da PLO vidijo kot "edinega legitimnega predstavnika palestinskega ljudstva".

Palestinsko gibanje Hamas je v izjavi izrazilo obžalovanje zaradi Abasove izjave. Ob tem so v ločeni izjavi pozvali "bratske arabske države, naj sprejmejo potrebne ukrepe in prisilijo izraelskega okupatorja, da preneha z agresijo v Gazi".

Gre za nov primer nestrinjanja med Hamasom in Fatahom, ki sta največji palestinski organizaciji in velika rivala. Med skupinama že več let potekajo spravni pogovori, ki doslej niso obrodili sadov. Po zadnjem srečanju predstavnikov obeh skupin in "pogovorih o spodbujanju sprave med Palestinci", ki so potekali konec aprila na Kitajskem, so sicer poročali o napredku.

Izrael, vojska, tank, Gaza
Novice Število ubitih v Gazi po podatkih zdravstvenih oblasti preseglo 35.000
Tanja Fajon
Novice Fajonova na mejnem prehodu Rafa, odjeknila je eksplozija: "Grozljivo je" #foto #video
Hamas, talci, izpustitev, Rdeči križ
Novice Nov posnetek zajetega talca: ima poškodovano oko in govori pod prisilo
Ne spreglejte