Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2024,
16.36

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,15
Meddržavno sodišče v Haagu genocid Gaza

Natisni članek

Četrtek, 16. 5. 2024, 16.36

2 meseca, 1 teden

Južna Afrika na ICJ: Izraelski genocid v Gazi dosegel novo stopnjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,15
Gaza | Operacija v Rafi je "zadnji korak k uničenju Gaze in palestinskega prebivalstva",  je na sodišču povedal odvetnik Južne Afrike Vaughan Lowe. | Foto Reuters

Operacija v Rafi je "zadnji korak k uničenju Gaze in palestinskega prebivalstva", je na sodišču povedal odvetnik Južne Afrike Vaughan Lowe.

Foto: Reuters

Izraelski genocid v Gazi je dosegel novo in grozljivo stopnjo, so na današnjem zaslišanju na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) povedali predstavniki Južne Afrike. Sodišče so pozvali, naj Izraelu odredi ustavitev ofenzive v Rafi na skrajnem jugu Gaze in zagotovitev dostave humanitarne pomoči v enklavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južna Afrika je na ICJ v začetku meseca vložila prošnjo za začasne ukrepe zaradi izraelskega vdora v Rafo. V njej je sodišče pozvala, naj Izraelu odredi, da se takoj umakne iz mesta in konča vojaško ofenzivo. Zahtevala je tudi, da ICJ Izraelu odredi sprejetje učinkovitih ukrepov za omogočanje neovirane dostave humanitarne pomoči v Gazo.

Po besedah predstavnika Južne Afrike Vusimuzija Madonsele so takrat upali, da se bodo genocidna dejanja Izraela v Gazi ustavila. "Namesto tega se je izraelski genocid hitro nadaljeval in pravkar dosegel novo in grozljivo stopnjo," je dejal. Operacija v Rafi je "zadnji korak k uničenju Gaze in palestinskega prebivalstva", pa je na sodišču povedal odvetnik Južne Afrike Vaughan Lowe.

Izrael bo argumente predstavil v petek

Današnje zaslišanje je del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na ICJ vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

ICJ je januarja Izraelu naložilo sprejetje takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida in zagotovitev nujno potrebne humanitarne pomoči v Gazi. Ni pa mu odredilo tudi končanja vojaškega posredovanja v Gazi. Južna Afrika meni, da bi bilo to potrebno storiti.

Izrael, ki bo argumente na sodišču predstavil v petek, vztraja, da je zavezan spoštovanju mednarodnih pravnih obveznosti. Južno Afriko obtožujejo uporabe "bojevitega in napadalnega tona", njene obtožbe pa je označil za "popolnoma neutemeljene" in "moralno odvratne".

Gaza
Novice Izraelski obrambni minister napovedal povečanje števila vojakov v Rafi
prehod Rafa, humanitarna pomoč
Novice Izraelski protestniki napadli tovornjake s humanitarno pomočjo za Gazo
Jake Sullivan
Novice Ameriški svetovalec za zunanjo varnost: To, kar se dogaja v Gazi, ni genocid
Ne spreglejte