Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2023,
6.17

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

150

Natisni članek

invazija Vladimir Putin Rusija obletnica vojna Volodimir Zelenski Ukrajina

Petek, 24. 2. 2023, 6.17

3 mesece, 3 tedne

366. DAN VOJNE V UKRAJINI

Zelenski: Ni mi mar, kaj se zgodi z Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

150

Volodimir Zelenski | V Kijevu naj bi poljski premier objavil, da je Poljska državi že izročila prve tanke leopard 2. | Foto Reuters

V Kijevu naj bi poljski premier objavil, da je Poljska državi že izročila prve tanke leopard 2.

Foto: Reuters

Ukrajina bo v vojni zmagala, če bo Zahod izpolnil svoje obljube Kijevu o še večji finančni in vojaški pomoči, je danes v Kijevu na novinarski konferenci ob prvi obletnici ruske invazije dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Na vprašanje novinarja, ali se mu zdi mogoče poraziti Kremelj ne da bi uničili Rusijo, je Zelenski odvrnil: "Ni mi mar, kaj se zgodi z Rusijo," saj, da imajo Rusi svojo državo in svojo demokracijo ter da če bi mislili na svojo državo, zdaj ne bi bilo vojne.

V Ukrajino so danes prispeli  prvi tanki Leopard 2.  

Pregled pomembnejših dogodkov dneva: 

19.45 Erdogan v pogovoru s Putinom pozval k pravičnemu miru v Ukrajini

19.30 Zelenski: Če bo Zahod držal obljube, bo Ukrajina zmagala
15.24 Prvi težko pričakovani tanki leopard prispeli v Ukrajino 
12.19 Prvi odzivi Nata in EU na kitajski mirovni načrt
11.01 Medvedjev prepričan o ruski zmagi v Ukrajini
10.09 Zelenski: 2023 bo leto naše zmage! 
9.51 Dopisnik Deutsche Welle: Tako blizu Berlina vidiš vse to uničenje ...
7.49 Fajonova: Agresor je Ruska federacija, žrtev je Ukrajina
7.47 Generalna skupščina s 141 glasovi potrdila resolucijo o Ukrajini
7.42 Kitajska poziva Rusijo in Ukrajino k mirovnim pogovorom 
7.07 Orban obrnil ploščo: Rusija ne more dobiti vojne z Ukrajino
6.35 Zelenski Rusiji pred enim letom: Če napadete, bomo proti vam obrnjeni z obrazom, ne s hrbtom!

19.45 Erdogan v pogovoru s Putinom pozval k pravičnemu miru v Ukrajini

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes ob obletnici ruske invazije v telefonskem pogovoru z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom pozval k pravičnemu miru v Ukrajini, da bi preprečili nadaljnje uničenje in izgubo življenj. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je Erdogana pozval, naj se bori proti ruskemu izogibanju sankcij preko Turčije.

Macron je poudaril pomembnost boja proti vsakršnemu izogibanju veljavnim sankcijam in dodal, da je treba okrepiti pritisk na Rusijo in jo izolirati. S tem pa si želi Moskvo prisilili, da "odstopi" od svoje invazije na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija si skorajda od začetka ruske invazije na Ukrajino prizadeva posredovati v konfliktu, pri čemer se opira na dobre odnose z Moskvo in Kijevom. Gostila je že dva kroga mirovnih pogovorov in pomagala skleniti sporazum, s katerim je bila obnovljena dobava ukrajinskega žita preko Črnega morja.

Erdogan si je tudi večkrat prizadeval, da bi Putina in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pripeljal v Turčijo na pogovore o premirju. Zelenski je sicer danes na novinarski konferenci v Kijevu dejal, da v mirovnih pogajanjih s Putinom ne bi sodeloval.

19.30 Zelenski: Če bo Zahod držal obljube, bo Ukrajina zmagala

Ukrajina bo v vojni zmagala, če bo Zahod izpolnil svoje obljube Kijevu o še večji finančni in vojaški pomoči, je danes v Kijevu na novinarski konferenci ob prvi obletnici ruske invazije dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Omenil je tudi sodelovanje z Latinsko Ameriko, Afriko in Kitajsko.

"Če bodo naši partnerji spoštovali vse svoje dane obljube in roke, nas neizogibno čaka zmaga. Če bomo vsi opravili svojo nalogo, bomo vsi zmagali," je dejal Zelenski na novinarski konferenci, ki se je začela z minuto molka za novinarje, ki so bili ubiti med poročanjem o vojni v Ukrajini.

"Globoko se vam poklanjam za vse, kar ste poročali in povedali o Ukrajini, in za to, da svet ni pozabil na Ukrajino in nam pomaga," se je ukrajinski predsednik po poročanju ameriških medijev zahvalil zbranim novinarjem v Kijevu.

"Potrebujemo popolno podporo sveta," je dejal Zelenski in dodal, da se je ta žal začela šele po začetku invazije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Dejal je še, da mora ukrajinska vojska doseči vojaške uspehe, da bi pridobila podporo, saj "nihče ne mara poražencev".

Zelenski je na vprašanje, ali bi morale države Nata v luči vojne v Ukrajini povečati izdatke za obrambo, odgovoril, da je ruska invazija prisilila ves svet in države članice Nata, da ponovno premislijo o svojih varnostnih sistemih.

"Veliko držav v svetu je začelo povečevati svoje obrambne izdatke. Vojna v Ukrajini je pritisnila gumb za ponastavitev," je dejal Zelenski.

Na vprašanje novinarja, ali se mu zdi mogoče poraziti Kremelj ne da bi uničili Rusijo, je Zelenski odvrnil: "Ni mi mar, kaj se zgodi z Rusijo," saj, da imajo Rusi svojo državo in svojo demokracijo ter da če bi mislili na svojo državo, zdaj ne bi bilo vojne.

Na vprašanje, ali bi sodeloval v mirovnih pogajanjih, če bi za mizo sedel ruski predsednik Vladimir Putin, pa je odgovoril, da takšne ponudbe ne bi sprejel. "To ni več isti človek. Na drugi strani ni nikogar, s katerim bi se lahko pogovarjal," je pojasnil Zelenski.

Ukrajinski predsednik je dejal še, da mora njegova država poglobiti sodelovanje z državami v Afriki in Latinski Ameriki, da bi preprečila vpliv Rusije na teh območjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ukrajina mora narediti korak naprej in se srečati z državami afriške celine. Dolga leta nismo dobro sodelovali, nismo bili pozorni, mislim, da je to velika napaka," je dejal Zelenski in dodal, da bi rad organiziral tudi skupni vrh z latinskoameriškimi državami.

Ob tem je ocenil, da mora Ukrajina sodelovati tudi s Kitajsko, potem ko je Peking pred obletnico ruske invazije predstavil načrt s predlogi za politično rešitev konflikta.

"Pri tem dokumentu se mi zdi, da spoštuje naše zahteve po ozemeljski celovitosti. Moramo sodelovati s Kitajsko, če bo lahko spoštovala mednarodno pravo," je dejal Zelenski, ki je menil, da je dobro, da "se je Kitajska začela pogovarjati o Ukrajini".

Dodal je, da ima v načrtu srečanje s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom, ni pa povedal, kdaj in kje naj bi se sestala, navaja AFP. "To bo pomembno za svetovno varnost," je še ocenil Zelenski.

15.24 Prvi težko pričakovani tanki leopard prispeli v Ukrajino 

Poljska je Ukrajini dostavila svoje prve tanke leopard, je na seji Sveta za nacionalno varnost povedal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak.

"Predsednik vlade ne more biti tukaj, šel je v Kijev, da bi dostavil tanke leopard, katerih prva serija je že bila dostavljena Ukrajini," je dejal predsednik Andrzej Duda v uvodnem nagovoru na srečanju v Varšavi.

V Kijevu naj bi premier objavil, da je Poljska državi že izročila prve tanke leopard 2, potem ko je januarja odločila, da jih bo Kijevu podarila 14, je neuradno iz vladnih virov izvedela poljska tiskovna agencija PAP.

V spremstvu ukrajinskega premierja Denisa Šmihala je Morawiecki po prihodu v Kijev položil venec k spominskemu zidu padlih za Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zahodne države so Kijevu obljubile dobavo sodobnih tankov leopard, a prve večje količine pričakujejo šele čez nekaj mesecev. Tudi Švedska je danes sporočila, da bo Ukrajini dostavila takšne tanke. 

12.19 Prvi odzivi Nata in EU na kitajski mirovni načrt

Prišel je prvi odziv Nata na mirovni načrt za Ukrajino, ki ga je danes objavila Kitajska. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes dejal, da kitajski načrt za mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino "ni prav verodostojen".

Stoltenberga so namreč novinarji med današnjim obiskom v Estoniji vprašali, kaj meni o kitajskem mirovnem načrtu, torej dokumentu v 12 točkah, objavljenem na spletni strani kitajskega zunanjega ministrstva. Dokument poziva k obnovitvi pogajanj med Rusijo in Ukrajino, Peking pa mednarodno skupnost hkrati poziva, naj "ustvari pogoje" za ta pogajanja.

"Kitajska ni verodostojna, saj še vedno ni obsodila nezakonite invazije na Ukrajino. Le nekaj dni pred invazijo sta kitajski predsednik Ši in ruski predsednik Putin podpisala sporazum o 'sodelovanju brez meja'," je dejal Stoltenberg.

Generalni sekretar Nata je dodal, da je "vojaška podpora Ukrajini danes pot do mirovnega sporazuma jutri", s čimer je odgovoril na kitajske kritike zahodne pošiljke orožja Ukrajini. Obenem je Kitajsko posvaril, naj Rusiji ne pošilja orožja, češ da bi bila taka poteza odkrita podpora ruski nezakoniti vojni in kršitev Ustanovne listine ZN.

Na kitajski predlog se je podobno odzvala tudi Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije. Kitajski očita, da se je postavila na rusko stran s podpisom sporazuma o sodelovanju z Rusijo tik pred začetkom invazije. "Vendar bomo razmislili o predlogu Kitajske," je dejala Von der Leynova.

11.01 Medvedjev prepričan o ruski zmagi v Ukrajini

Nekdanji ruski predsednik ter premier in trenutni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitri Medvedjev je danes, na prvo obletnico ruskega napada na Ukrajino, zatrdil, da bo Rusija v vojni zmagala. Kot je dejal, mora ruska vojska meje groženj Rusiji odriniti čim dlje, četudi do meja Poljske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zmaga bo dosežena," je Medvedjev zapisal na družbenem omrežju Telegram. "Zato je tako pomembno, da dosežemo vse cilje posebne vojaške operacije. Odriniti meje groženj naši državi čim dlje, tudi če je to do meja Poljske," je dodal nekdanji ruski predsednik in premier.

Kakšne napovedi je Medvedjev objavil konec lanskega leta, si lahko ogledate v naslednjem članku.

Dimitrij Medvedjev
Novice Medvedjev v naslednjem letu predvideva vojno na Zahodu

Vojna, ki ji ni videti konca, je zahtevala grozovit davek in ima posledice globalnih razsežnosti. Sprožila je največjo begunsko krizo po drugi svetovni vojni v Evropi, zaradi velike odvisnosti od ruskih energentov pa se zlasti stara celina spopada tudi z energetsko krizo, ki je sprožila vsesplošno draginjo. Vojna je ogrozila tudi globalno prehransko varnost.

10.09 Zelenski: 2023 bo leto naše zmage! 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek na Twitterju dejal, da bo letos ukrajinsko ljudstvo zmagalo.

Zapisal je, da je 24. februarja pred enim letom na milijone Ukrajincev sprejelo odločitev. "Ne bela zastava, ampak modra in rumena. Ne beg, ampak soočenje. Upiranje in boj," je zapisal v sporočilu, opremljenem z videoposnetkom, ki prikazuje posnetke travme, s katero so se morali spoprijeti Ukrajinci, a tudi neomajno stopnjo odpora.

"To je bilo leto bolečine, žalosti, vere in enotnosti," je dejal Zelenski in svoje sporočilo sklenil z besedami: "Vemo, da bo 2023 leto naše zmage!"

9.51 Dopisnik Deutsche Welle: Tako blizu Berlina vidiš vse to uničenje ...

"Ko sem prvič šel v Ukrajino, je najbolj izstopalo dejstvo, da lahko po le dveh menjavah vlaka na poti iz Berlina vidiš vse to uničenje. Resnično lahko vidiš, kaj vojna naredi v smislu uničenih zgradb, mostov," je dejal Max Zander, dopisnik Deutsche Welle iz Ukrajine.

Zander je dejal, da Kijev navzven deluje normalno, a ko človek zapusti prestolnico in odide na obrobje mesta ter vidi kraje, kot sta Buha in Gostomel, "lahko res vidi, kaj je vojna naredila lokacijami in tem ljudem, ki tam živijo".

Predvsem občuduje ljudi. Presenetili so ga "Ukrajinci, ki se borijo vsak dan, ki gredo skozi toliko težav, hkrati pa kažejo tolikšno odpornost".

7.49 Fajonova: Agresor je Ruska federacija, žrtev je Ukrajina

Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob obletnici začetka ruske agresije nad Ukrajino ponovno poudarila, da bo Slovenija Ukrajini stala ob strani, dokler bo treba. "Slovenci imamo svoj zgodovinski spomin. Obenem pa si prizadevamo in podpiramo vse napore v smeri, da čim prej zagotovimo trajen in pravičen mir v Ukrajini," je zapisala v izjavi na predvečer današnje obletnice.

Ministrici se zdi nesprejemljivo, da leto dni od začetka brutalne ruske agresije vsak dan vidimo pobijanje nedolžnih civilistov, žensk, otrok in uničevanje civilne infrastrukture.

Ob obljubi nadaljnje podpore Ukrajini in naporom v smeri miru je podprla tudi "vsa prizadevanja, ki jasno ločijo, kdo je agresor in kdo je žrtev". "Agresor je Ruska federacija, žrtev je Ukrajina," je poudarila.

Ob obletnici napada na Ukrajino je izjavo podal tudi predsednik vlade Robert Golob, ki jo lahko preberete na naslednji povezavi:

Robert Golob
Novice Golob na povabilo Zelenskega odhaja v Kijev #video

7.47 Generalna skupščina s 141 glasovi potrdila resolucijo o Ukrajini

Generalna skupščina ZN je v četrtek s 141 glasovi proti sedmim in 32 vzdržanimi potrdila resolucijo ob prvi obletnici ruskega napada na Ukrajino, ki od Rusije ponovno zahteva, naj umakne svojo vojsko iz Ukrajine, in poziva k pravičnemu in trajnemu miru.

Večina sveta je ponovno glasovala za konec vojne in ruske agresije.

Rusiji pa so se pri glasovanju proti poleg Belorusije pridružile še Severna Koreja, Sirija, Eritreja, Nikaragva in Mali. Med vzdržanimi državami so bile Kitajska, Indija in Pakistan.

7.42 Kitajska poziva Rusijo in Ukrajino k mirovnim pogovorom 

Kitajska je danes predstavila načrt za politično rešitev konflikta v Ukrajini. V njem poziva Rusijo in Ukrajino, naj čim prej začneta mirovne pogovore, obenem pa svari pred uporabo jedrskega orožja, poročajo tuje tiskovne agencije. Zunanje ministrstvo v Pekingu je dokument v 12 točkah predstavilo ob prvi obletnici vojne v Ukrajini.

Dokument je nastal po obtožbah Zahoda, da Kitajska razmišlja o oboroževanju Rusije, kar je Peking zavrnil kot lažne informacije.

"Vse strani bi morale podpreti Rusijo in Ukrajino pri delu v isti smeri in čimprejšnji ponovni vzpostavitvi neposrednega dialoga," piše v načrtu, ki so ga danes objavili na spletni strani zunanjega ministrstva.

Ruski predsednik Vladimir Putin je od začetka invazije v Ukrajini že večkrat zagrozil z jedrskim orožjem. Kitajska v dokumentu poudarja nasprotovanje ne le uporabi jedrskega orožja, temveč tudi grožnji z njegovo uporabo. Peking izpostavlja tudi nujnost zaščite civilnega prebivalstva. 

ZDA so se na kitajski mirovni načrt odzvale kritično. Svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost Jake Sullivan je poudaril, da bi se vojna lahko končala jutri, če bi Rusija prenehala napadati Ukrajino in umaknila svoje sile. "Cilji Rusije v tej vojni so bili izbrisati Ukrajino z zemljevida in jo vključiti v Rusijo. To jim ni uspelo in jim ne more uspeti," je dodal.

Kitajska si prizadeva, da bi bila v konfliktu nevtralna, obenem pa ohranja tesne vezi s strateško zaveznico Rusijo. Ukrajinski predsednik, ki pravi, da mirovnega načrta še ni videl, glede tega meni, da je na splošno zelo dobro, da se je Kitajska začela pogovarjati o Ukrajini.

7.07 Orban obrnil ploščo: Rusija ne more dobiti vojne z Ukrajino

Madžarski premier Viktor Orban je danes komentiral razplet vojne v Ukrajini, ki traja že leto dni. Na Twitterju je objavil misel, da so mirovna pogajanja nujno potrebna.

"Rusija ne more zmagati, ker se je ves zahodni svet postavil za Ukrajino. Hkrati je Rusija jedrska sila in jedrske sile ni mogoče stisniti v kot, ker lahko to povzroči jedrsko vojno. Potrebujemo prekinitev ognja in mirovne pogovore, čim prej, tem bolje," je dejal.

Sprva je Orban govoril, da se bo vojna končala le z zmago Rusije. Namigoval je, da je ruska zmaga neizogibna ali pa bo sledila jedrska vojna, ki bo uničila Evropo.

6.35 Zelenski Rusiji pred enim letom: Če napadete, bomo proti vam obrnjeni z obrazom, ne s hrbtom!

Le nekaj ur, preden je Rusija pred letom dni začela napad na Ukrajino, je Zelenski posnel posebno sporočilo svojim rojakom in ruskim državljanom, s katerim je poskušal preprečiti konflikt. Ruse je pozval, naj gredo protestirat na ulice, in tudi opozoril, da "če bomo napadeni, če nam boste poskusili vzeti zemljo, našo svobodo, naša življenja in življenja naših otrok, se bomo branili".

"Če napadete, bomo proti vam obrnjeni z obrazom, ne s hrbtom!" je opozoril Rusijo. To je bilo tudi zadnjič, ko se je Zelenski pred kamero postavil sveže obrit ter oblečen v obleko in kravato.

Zelenski je presenetil vse, najbolj pa Putina, ki je mislil, da bo Kijev v nekaj dneh na kolenih, Zelenski pa bo pobegnil v zahodno Ukrajino ali celo v tujino.

Zelenskemu naj bi celo ponudili pomoč pri evakuaciji, vendar naj bi jo z antologijsko izjavo zavrnil: "Potrebujem strelivo, ne prevoza." 

Joe Biden
Novice Biden in Zelenski za nadaljevanje diplomacije v odnosih z Rusijo
Ukrajinski vojaki
Novice Črni scenariji vojne, ki se jim hoče Ukrajina izogniti
Mariupol
Novice Grozljive razmere v Mariupolu. Zelenski: To je teror, ki se ga bomo spominjali stoletja.
Ne spreglejte