Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 2. 2022,
13.44

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

6

Natisni članek

Rusija kriza letalska družba letališče Ukrajina

Nedelja, 13. 2. 2022, 13.44

2 leti, 2 meseca

Biden in Zelenski za nadaljevanje diplomacije v odnosih z Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

6

Joe Biden | Na ukrajinskem ministrstvu za infrastrukturo so sicer priznali, da se "nekateri prevozniki soočajo s težavami, povezanimi z nihanji na zavarovalniškem trgu", in dodali še, da je "država pripravljena podpreti letalske prevoznike in jim zagotoviti dodatna finančna jamstva". | Foto Reuters

Na ukrajinskem ministrstvu za infrastrukturo so sicer priznali, da se "nekateri prevozniki soočajo s težavami, povezanimi z nihanji na zavarovalniškem trgu", in dodali še, da je "država pripravljena podpreti letalske prevoznike in jim zagotoviti dodatna finančna jamstva".

Foto: Reuters

Ameriški in ukrajinski predsednik Joe Biden in Volodimir Zelenski sta se danes v telefonskem pogovoru zavzela za nadaljevanje diplomacije v poskusih odvračanja ruske agresije. Več visokih ameriških predstavnikov je pred tem ponovilo predhodna svarila, da je napad Rusije na Ukrajino mogoč "kadarkoli".

Biden je danes Zelenskemu tudi ponovno zagotovil zavezanost Washingtona ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti. Kot je dejal, se bodo ZDA in njene partnerice hitro odzvale na morebitno novo agresijo Rusije na Ukrajino, so sporočili iz Bele hiše.

Sta pa se voditelja strinjala o pomenu nadaljevanja diplomacije in odvračanja v odziv na krepitev ruskih sil na meji z Ukrajino, so še dodali.

V luči intenzivnih diplomatskih prizadevanj, da bi se izognili vojni, sta sicer v soboto po telefonu govorila tudi Biden in ruski predsednik Vladimir Putin, a v ZDA pogovor ni vlil optimizma.

Ukrajina, vojaki, Rusija
Novice Biden: Spopad z Rusijo bi pomenil novo svetovno vojno

Telefonski pogovor predsednikov "zagotovo ni pokazal, da se stvari odvijajo v pravo smer", je danes za televizijo Fox dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Kot je dodal, ne vidi nobenega znaka, da bi imel Putin namen umiriti napetosti.

"Menimo, da bi se lahko večje vojaško posredovanje zgodilo kadarkoli," je dejal.

Rusija, ki zanika vojne namene, je od lanskega novembra na mejah z Ukrajino zbrala več kot 100.000 vojakov in v zadnjih dneh začela niz vojaških vaj v Belorusiji in na Črnem morju, s čimer je dejansko obkrožila svojo sosedo.

"Že deset dni ugotavljamo pospešeno krepitev ruskih sil in njihovo nameščanje bližje meji, tako da bi bilo vojaško posredovanje lahko sproženo zelo, zelo hitro," je za CNN dejal tudi visoki svetovalec Bele hiše za zunanjo politiko Jake Sullivan.

Ukrajina, vojaki, Rusija
Novice ZDA pozivajo državljane: Takoj zapustite Ukrajino

Najverjetneje bi se začelo s raketnimi napadi in bombardiranji, sledili bi premiki kopenskih sil, je dejal. Obenem pa dopušča tudi možnost, da bi se Putin odločil za diplomatsko pot.

Na vprašanje glede zadržkov ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, češ da gre za ustvarjanje prevelike panike, je odvrnil, da se je Washington odločil svoje analize deliti javno, da bi preprečili Rusiji, da Ukrajino in svet preseneti.

Zračni prostor nad Ukrajino (za zdaj) še odprt

Ukrajina je danes obljubila, da bo njen zračni prostor ostal odprt za mednarodni promet kljub opozorilom Zahoda, da lahko ruske vojaške enote, ki izvajajo vaje v bližini meja z Ukrajino, kadarkoli vdrejo v državo.

"Zračni prostor nad Ukrajino ostaja odprt, država pa si prizadeva preprečiti tveganja za letalske prevoznike," je ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo sporočilo po nujnem sestanku, na katerem so se osredotočili na nevarnost, da bi Ukrajina ostala odrezana od mednarodnih letov.

Macron Putin
Novice Razkrita skrivnost ogromne mize med Putinom in Macronom

Nizozemski letalski prevoznik KLM je namreč v soboto postal prvi večji letalski prevoznik, ki je zaradi naraščajočega tveganja v regiji za nedoločen čas prekinil lete v Ukrajino.

Ukrajinski nizkocenovni letalski prevoznik SkyUp je nato danes sporočil, da je bilo njegovo letalo na letu iz Portugalske v Kijev prisiljeno pristati v Moldaviji, ker je irska družba, od katere je najel letalo, preklicala dovoljenje za prelet Ukrajine.

Odpovedovanje letov zaradi vedno večjih stroškov

Analitiki v tej panogi menijo, da bodo tudi druge mednarodne letalske družbe kmalu začele prepovedovati lete v Ukrajino zaradi vse večjih stroškov zavarovanja v okviru potovanj v to državo.

Letalsko industrijo namreč še vedno preganja spomin na sestrelitev letala družbe Malaysia Airlines julija 2014, ki je med letom iz Amsterdama v Kuala Lumpur prečkalo konfliktno območje v vzhodni Ukrajini. Vseh 298 potnikov na letalu je umrlo.

Ukrajina
Novice Rusija: Histerija Bele hiše še nikoli ni bila tako zgovorna

Papež zaskrbljen zaradi dogajanja v Ukrajini

Zaradi dogajanja, povezanega z Ukrajino, je zaskrbljenost danes izrazil tudi papež Frančišek in pozval k tihi molitvi za to državo, nad katero visi grožnja ruske invazije.

"Novice, ki prihajajo iz Ukrajine, so skrb vzbujajoče," je 85-letni voditelj Katoliške cerkve dejal po tradicionalni opoldanski molitvi pred tisoči vernikov na Trgu svetega Petra.

Politične voditelje je pozval k intenzivnim prizadevanjem za mir in pozval k tihi molitvi za Ukrajino.  | Foto: Reuters Politične voditelje je pozval k intenzivnim prizadevanjem za mir in pozval k tihi molitvi za Ukrajino.  Foto: Reuters

V ZDA in Evropi narašča bojazen pred rusko invazijo na Ukrajino, ki naj bi bila glede na opozorila Washingtona mogoča že v nekaj dneh.

Rusija, ki je na meji z Ukrajino nakopičila več kot 100 tisoč vojakov, zanika navedbe o načrtovanju napada.

Tudi Zelenski poziva k umiritvi, češ da je trenutno največji sovražnik ljudi panika.

Ne spreglejte