Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 2. 2022,
7.24

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

23

Natisni članek

vojska Rusija Ukrajina ZDA Joe Biden

Petek, 11. 2. 2022, 7.24

2 leti, 2 meseca

Biden: Spopad z Rusijo bi pomenil novo svetovno vojno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

23

Ukrajina, vojaki, Rusija | Napetosti med Washingtonom in Moskvo so največje od hladne vojne, po nekaterih ameriških ocenah pa je Rusija v bližini meje z Ukrajino namestila že približno 130 tisoč vojakov. | Foto Guliver Image

Napetosti med Washingtonom in Moskvo so največje od hladne vojne, po nekaterih ameriških ocenah pa je Rusija v bližini meje z Ukrajino namestila že približno 130 tisoč vojakov.

Foto: Guliver Image

"Ne bom poslal ameriških vojakov za reševanje Američanov, če Rusija napade Ukrajino," je včeraj poudaril ameriški predsednik Joe Biden. Kot pravi sam, bo storil vse, kar je mogoče, da bi se izognil spopadu ameriške in ruske vojske. "To bi bila nova svetovna vojna," je opozoril Biden.

"Ameriški državljani bi morali oditi zdaj," je dejal Biden v intervjuju za televizijsko mrežo NBC News. "Opravka imamo z eno največjih vojsk na svetu. To je zelo drugačen položaj in stvari bi lahko hitro ušle izpod nadzora," je opozoril, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napetosti med Washingtonom in Moskvo so največje od hladne vojne, po nekaterih ameriških ocenah pa je Rusija v bližini meje z Ukrajino že namestila približno 130 tisoč vojakov.

Joe Biden
Novice ZDA: Rusija bo napadla Ukrajino do sredine februarja

Biden: Nevaren trenutek za Evropo

Kot je dejal Biden, ruska razporeditev raket, težkih oklepnikov in vojakov predstavlja nevaren trenutek za Evropo približno tri desetletja po razpadu Sovjetske zveze.

Na vprašanje, ali obstaja kakšen scenarij, po katerem bi ZDA lahko poslale vojake za reševanje Američanov iz Ukrajine, je Biden odgovoril: "Ne, ko Američani in Rusija začnejo streljati drug na drugega, je to svetovna vojna."

Zahod Kremelj obtožuje, da po priključitvi Krima leta 2014 zdaj pripravlja novo invazijo na Ukrajino. Rusija je obtožbe zavrnila in trdi, da želi le zagotoviti svojo varnost pred sovražnostjo Kijeva in Nata.

Skupne vojaške vaje Rusije in Belorusije, ki potekajo v beloruski regiji Brest in na katerih po ocenah zveze Nato sodeluje okoli 30 tisoč ruskih vojakov, dodano krepijo bojazni Zahoda, da bo Moskva napadla Ukrajino. V Moskvi medtem zatrjujejo, da bodo vaje potekale v skladu z mednarodnimi določili in da se bodo ruski vojaki po koncu vaj vrnili v domovino.

Vladimir Putin
Novice Razkrita skrivnost Putinovega vzpona na oblast
ruska vojska
Novice Ves svet je zaskrbljen: 30 tisoč oboroženih Rusov vstopilo v Belorusijo #video
Ne spreglejte