Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 1. 2022,
7.48

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

40

Natisni članek

Rusija ZDA Joe Biden Vladimir Putin

Sreda, 26. 1. 2022, 7.48

2 leti, 2 meseca

ZDA: Rusija bo napadla Ukrajino do sredine februarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

40

Joe Biden | Biden je ponovil, da bo Rusija v primeru napada deležna resnih gospodarskih posledic, osebne sankcije pa bi lahko čakale tudi predsednika Vladimirja Putina. | Foto Reuters

Biden je ponovil, da bo Rusija v primeru napada deležna resnih gospodarskih posledic, osebne sankcije pa bi lahko čakale tudi predsednika Vladimirja Putina.

Foto: Reuters

Morebiten ruski napad na Ukrajino bi bil največja invazija od druge svetovne vojne in bi spremenil svet, je v torek dejal predsednik ZDA Joe Biden. Predstavnika vlade sta podrobneje opredelila povračilne ukrepe, ki čakajo Rusijo v primeru napada, Biden pa je nakazal, da bi lahko sankcije doletele tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina. V ZDA verjamejo, da bo Rusija napadla Ukrajino do sredine februarja.

Namestnica državnega sekretarja ZDA Wendy Sherman je na Evropskem strateškem forumu Jalta v Washingtonu povedala, da se bo ruski predsednik Vladimir Putin glede na vse znake odločil za napad na Ukrajino do sredine februarja, ne glede na kampanjo pritiska, ki jo na Moskvo izvaja Zahod.

"Pojma nimam, ali je sprejel dokončno odločitev, vendar pa vidimo znake, da se bo za uporabo vojaške sile odločil od zdaj pa do sredine februarja," je dejala Shermanova in dodala, da bo na odločitev morda vplivala predvidena udeležba Putina na otvoritveni slovesnosti zimskih olimpijskih iger v Pekingu 4. februarja.

"Mislim, da kitajski predsednik Xi Jinping ne bo ravno navdušen, če se bo Putin odločil, da takrat napade Ukrajino in to lahko vpliva na njegovo razmišljanje," je dodala in ponovila, da si ZDA prizadevajo za diplomacijo, ampak so pripravljene na najhujše. In na vse možne scenarije, od manjših vpadov na ukrajinsko ozemlje do velike invazije.

Rusija je nakopičila vojaške enote ob meji z Ukrajino in Zahod meni, da bo prišlo do napada. "Kakršnakoli invazija bo imela izjemne posledice za Ukrajino in Evropo in bo poslala sporočilo vsemu svetu, da lahko tudi drugi avtokrati ravnajo nekaznovano in zaobidejo mednarodna načela suverenosti in ozemeljske celovitosti in zmožnosti držav, da si same izberejo svoja zavezništva," je dejala Shermanova.

ZDA so po pozivu o odhodu družinskih članov ameriških diplomatov v Ukrajini in nasvetu Američanom naj ne potujejo v Ukrajino, danes dodale poziv vsem državljanom, ki so že v Ukrajini, naj razmislijo o odhodu. "Veleposlaništvo ZDA poziva državljane v Ukrajini, naj razmislijo o odhodu, ker se lahko položaj vsak trenutek poslabša," je sporočilo veleposlaništvo.

Biden: Napad na Ukrajino bi bil največja invazija od druge svetovne vojne 

"Putinu sem jasno povedal, da bodo posledice, če gre v Ukrajino. Mislim, da tudi njegovi ljudje ne vedo, kaj bo storil," je pred novinarji dejal Biden. Ponovil je, da bo Rusija v primeru napada deležna resnih gospodarskih posledic, osebne sankcije pa bi lahko čakale tudi predsednika Vladimirja Putina.

Na vprašanje o visoki stopnji pripravljenosti 8.500 ameriških vojakov je Biden odgovoril, da imajo ZDA obveznosti do zveze Nato po 5. členu pogodbe. "Moramo biti jasni, da ni razloga, da bi kogarkoli, katerokoli članico Nata skrbelo. /.../ Nato jo bo branil," je dejal, obenem pa ponovil, da v Ukrajino ameriških vojakov ne bo.

CORBEVAX, cepivo, COVID-19
Novice Vrtoglave številke: včeraj padel nov rekord #video

Še vedno se odločajo o številu vojakov

Pentagon se sicer še vedno odloča, katere enote bi postavil v visoko pripravljenost za morebitno pot v Evropo, tiskovni predstavnik John Kirby pa je dodal, da bo morda vojakov še več. Za zdaj so v aktivnih pogovorih z zavezniki glede tega, koliko ameriških enot bodo potrebovali in kje.

ZDA so v Kijev poslale dodatno varnostno pomoč, med katero sta tudi varnostna oprema in strelivo. Vršilka dolžnosti ameriške veleposlanice Kristina Kvien je po poročanju tujih tiskovnih agencij na letališču v Kijevu dejala, da bodo ZDA v primeru ruske invazije poslale še več pomoči, ruski vojaki pa bodo doživeli silovit upor in utrpeli velike izgube.

Kobe Bryant
Sportal Dve leti od tragedije, ki je pretresla svet

Bo prekinjena dostava plina?

Visoka predstavnika vlade sta medtem v torek novinarjem v Washingtonu povedala, da ameriška vlada sodeluje z evropskimi pri načrtovanju ukrepov, če bo Rusija prekinila dostavo plina v Evropo. Plin, ki ga potrebujejo, naj bi v tem primeru dostavili iz Severne Afrike, z Bližnjega vzhoda, iz Azije in ZDA.

Zagotovila sta, da bi prekinitev dostave plina Evropi povzročila prav toliko škode kot Rusiji, ki je odvisna od prodaje. Zagotovila sta tudi, da bodo sankcije v primeru napada na Ukrajino resne in da bodo zajele tiste, ki so jih želeli uvesti leta 2014 ob invaziji na Krim, vendar jih niso.

Kaj bo storila Rusija?

Poleg finančnih sankcij nameravajo ZDA uvesti izvozne kontrole oziroma prepoved prodaje ključne sodobne ameriške oziroma zahodne tehnologije Rusiji. Gre za tehnologijo, nujno za razvoj umetne inteligence, laserje, robotiko, kvantno računalništvo in drugo.

"Vsakega voditelja na svetu, ne glede na to, kako malopriden je, ali je avtokrat ali ne, skrbi priljubljenost, vsaj kot sredstvo za nadzor družbe. Visoka inflacija in recesija ne navdušujeta ljudi. Če bo Putin uporabil energijo kot orožje, bo to le pospešilo diverzifikacijo evropskih energetskih zalog in Rusija bo s tem imela manj dohodka," je dejal eden od predstavnikov Bidnove vlade.

Na vprašanje, ali se ne bo Rusija potem za tehnologijo obrnila h Kitajski, je odvrnil, da večina visoke tehnologije prihaja z Zahoda. "Kitajska tekmuje, seveda, vendar pa boš, če nimaš možnosti uvoza iz ZDA ali Evrope, bistveno zmanjšal svoj inovativni potencial in produkcijske zmogljivosti," je dejal.

Turški tank
Novice Ali Erdogan gradi močno armado, ki se bo spopadla s Putinovo Rusijo?
Franc Bogovič
Novice Bo to nov most na slovenski politični sredini?
Ne spreglejte