Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 2. 2022,
9.25

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,84

119

Natisni članek

varnost pogajanja nemiri vojska kriza ZDA Rusija Ukrajina

Sobota, 12. 2. 2022, 9.25

2 leti, 2 meseca

Rusija: Histerija Bele hiše še nikoli ni bila tako zgovorna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,84

119

Ukrajina | Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v telefonskem pogovoru s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom obtožbe proti Rusiji o načrtovanju skorajšnje invazije na Ukrajino označil za "provokativno špekulacijo" | Foto Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v telefonskem pogovoru s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom obtožbe proti Rusiji o načrtovanju skorajšnje invazije na Ukrajino označil za "provokativno špekulacijo"

Foto: Reuters

Rusija je danes v Črnem morju začela nove obsežne pomorske vojaške manevre. Oblasti v Moskvi so ob tem ob svarilih Washingtona pred skorajšnjo rusko invazijo na Ukrajino obsodile ameriško "histerijo". Seznam držav, ki zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino pozivajo svoje državljane k odhodu iz Ukrajine, je vse daljši. Pozivu ZDA, Velike Britanije, Latvije, Estonije in Nizozemske, naj njihovi državljani čim prej zapustijo Ukrajino, sta se danes pridružili tudi Nemčija, Italija, Belgija, Španija, Avstralija in Nova Zelandija. Popoldne jim je sledila tudi Slovenija.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da zaradi nadaljnjega poslabšanja varnostnih razmer v Ukrajini slovenskim državljanom odsvetuje potovanja v to državo. Tistim slovenskim državljanom, ki so še v Ukrajini, pa priporoča, naj državo brez odlašanja zapustijo.

Po njihovih informacijah je v Ukrajini med 70 in 80 slovenskih državljanov. "Večinoma gre za osebe, ki so v zakonski zvezi z osebami ukrajinskega državljanstva, zato vsi verjetno ne bodo zapustili Ukrajine," so ocenili.

Kot so z MZZ še zapisali v sporočilu za STA, lahko slovenski državljani Ukrajino "zapustijo s komercialnimi leti ali z osebnimi vozili".

Z MZZ so sicer še dopoldne sporočili, da Slovenija pozorno spremlja razmere na območju Ukrajine, vendar se zaenkrat še ni odločila za umik svojih državljanov iz te države.

ZDA: Rusija bi lahko v nekaj dneh napadla Ukrajino

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je v petek zvečer obsodila napovedi Washingtona, da bi se lahko začela ruska invazija na Ukrajino.

"Histerija Bele hiše je bolj zgovorna kot kdajkoli prej. Anglosaksonci potrebujejo vojno. Za vsako ceno. Provokacije, dezinformacije in grožnje so najprimernejša metoda reševanja lastnih težav," je sporočila na Telegramu.

ZDA so v petek opozorile, da bi Rusija lahko v nekaj dneh napadla Ukrajino, Washington pa je pozval ameriške državljane, naj takoj zapustijo Ukrajino. Invazija bi se lahko začela z bombardiranjem iz zraka, ki bi otežilo odhode in ogrozilo civiliste, so v petek sporočili iz Bele hiše.

Rusija je ob meji z Ukrajino namestila že več kot sto tisoč svojih vojakov, vendar oblasti v Moskvi načrtovanje invazije na Ukrajino zanikajo.

Premier Janša bo obiskal Ukrajino

Z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom se je danes po telefonu pogovarjal tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša. Izrazil je podporo ukrajinski ozemeljski celovitosti in dodal, da ima vsaka država pravico, da izbere svoje zaveznike. Strinjala sta se, da do konca meseca obišče Ukrajino.

"S podporo Ukrajini EU in Nato ne branita le prijateljske države, ampak temelje, na katerih sta zgrajeni,” je na družbenem omrežju Twitter zapisal Janša. Dodal je, da grožnje Kremlja z napadom povzročajo veliko gospodarsko škodo Ukrajini in širše.

Putin obtožbe proti Rusiji označil za "provokativno špekulacijo"

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v telefonskem pogovoru s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom obtožbe proti Rusiji o načrtovanju skorajšnje invazije na Ukrajino označil za "provokativno špekulacijo", so sporočili iz Kremlja.

Putin in Macron "sta razpravljala o razmerah v zvezi s provokativnimi špekulacijami o domnevni ruski invaziji na Ukrajino, ki jih spremljajo obsežne dobave sodobne oborožitve v to državo", je zapisano v sporočilu za javnost.

Kremelj tudi meni, da te obtožbe in ta vojaška sredstva ustvarjajo "predpogoje za morebitna agresivna dejanja ukrajinskih sil v Donbasu", regiji na vzhodu Ukrajine, kjer Rusija že osem let podpira oborožene separatiste.

Macron je Putina opozoril, da iskren dialog ni združljiv s stopnjevanjem napetosti.

Kot so sporočili iz Elizejske palače, sta se Macron in Putin pogovarjala uro in pol. Oba sta "izrazila željo po nadaljevanju dialoga" o tem, kako "napredovati pri uresničevanju dogovora iz Minska" glede Donbasa ter o "varnostnih razmerah in stabilnosti v Evropi", so sporočili.

Biden posvaril Putina pred ostrimi sankcijami

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v telefonskem pogovoru ruskega predsednika Putina posvaril pred "hudimi in hitrimi posledicami", s katerimi bi se v primeru napada na Ukrajino soočila Moskva, so sporočili iz Bele hiše.

Po navedbah vira v ameriški administraciji pogovor ni ublažil napetosti glede ukrajinske krize in ni prinesel "temeljnih sprememb".

Ameriški predsednik je Putina opozoril, da se bodo ZDA odločno odzvale in Rusiji, če bo napadla Ukrajino, naložile ostre sankcije.

Biden je znova jasno povedal, da so ZDA še vedno pripravljene na diplomatske pogovore, a so "pripravljene tudi na druge scenarije". Opozoril pa je, da bi invazija povzročila veliko človeško trpljenje in okrnila ugled Rusije. Rezultat bi bil odločen odgovor ZDA in njihovih zaveznikov s hudimi posledicami za Moskvo, je dodal.

Pozivi, naj zapustijo Ukrajino 

Tako avstralska kot novozelandska vlada sta svoje državljane danes pozvali, naj zapustijo državo, dokler so še na voljo komercialni leti. Avstralski premier Scott Morrison je dejal, da so razmere v Ukrajini "zelo resne".

"Če bo tam prišlo do konflikta, bodo razmere zelo negotove (...). Že nekaj časa je jasno sporočilo, da bi si Avstralci v Ukrajini morali prizadevati za izhod iz države," je dejal.

Olaf Scholz
Novice Padel je med kladivo in nakovalo. Se bo rešil?

ZDA so v petek pozvale svoje državljane v Ukrajini, naj državo zapustijo v naslednjih 24 do 48 urah. Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je v petek posvaril, da bi lahko Rusija napadla Ukrajino še pred koncem zimskih olimpijskih iger v Pekingu.

Naj odidejo iz Ukrajine, dokler so še na voljo komercialna sredstva, so v luči stopnjevanja napetosti in bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino svojim državljanom priporočile tudi britanske oblasti. Pozivu so nato v petek sledile Latvija, Estonija in Nizozemska, danes pa še Nemčija, Italija, Belgija, Španija in Slovenija.

Zelenski: Opozorila ZDA spodbujajo paniko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes opozoril, da ameriška opozorila o skorajšnjem ruskem napadu na Ukrajino vzbujajo paniko in Ukrajincem ne pomagajo. Zahteval je trdne dokaze za trditve o skorajšnji invaziji.

Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters Kijev je po novih opozorilih ZDA o možni ruski invaziji na Ukrajino v prihodnjih dneh izrazil presenečenje. "Če ima kdo kakršne koli dodatne informacije o invaziji, ki naj bi se zgodila 16. februarja, prosim obvestite ukrajinsko vlado," je dejal Zelenski.

"Razumemo vsa tveganja. Razumemo, da tveganja obstajajo," je dejal in dodal: "Trenutno je v naši državi največji sovražnik ljudi panika. In vse te informacije samo povzročajo paniko in nam ne pomagajo."

Ukrajina, vojaki, Rusija
Novice ZDA pozivajo državljane: Takoj zapustite Ukrajino

Vojaške vaje po načrtu 

"Več kot 30 ladij črnomorske flote je izplulo iz Sevastopola in Novorosijska v skladu z načrtom vaj," so ob začetku novih vojaških vaj v Črnem morju davi sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

"Namen vaje je obramba morske obale polotoka Krim, oporišč sil črnomorske flote, pa tudi objektov gospodarskega sektorja države (...) pred morebitnimi vojaškimi grožnjami," so sporočili.

Že v četrtek je Rusija začela velike skupne vojaške vaje z Belorusijo, ki bodo trajale do 20. februarja in na katerih naj bi sodelovalo kar 30 tisoč ruskih vojakov.

Macron Putin
Novice Razkrita skrivnost ogromne mize med Putinom in Macronom
Ukrajina, vojaki, Rusija
Novice Biden: Spopad z Rusijo bi pomenil novo svetovno vojno
jahta putin
Novice Se boji zaplembe? Putinova luksuzna jahta zapušča Nemčijo. #foto
Macron Zelenskiy
Novice Macron pri Putinu: Zamrznil sem igro
Ne spreglejte