Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 2. 2022,
21.05

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

9

Natisni članek

Rusija Ukrajina

Petek, 11. 2. 2022, 21.05

2 leti, 2 meseca

ZDA pozivajo državljane: Takoj zapustite Ukrajino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

9

Ukrajina, vojaki, Rusija | Rusija v bližini meje z Ukrajino že dlje kopiči svoje vojake. Iz Bele hiše so danes sporočili, da bi Rusija Ukrajino lahko napadla še pred koncem zimskih olimpijskih iger v Pekingu. | Foto Guliver Image

Rusija v bližini meje z Ukrajino že dlje kopiči svoje vojake. Iz Bele hiše so danes sporočili, da bi Rusija Ukrajino lahko napadla še pred koncem zimskih olimpijskih iger v Pekingu.

Foto: Guliver Image

ZDA so danes pozvale svoje državljane v Ukrajini, naj državo zapustijo v naslednjih 24 ali 48 urah. Naj odidejo iz Ukrajine, dokler so še na voljo komercialna sredstva, so sredi stopnjevanja napetosti in bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino svojim državljanom priporočile tudi britanske oblasti.

"Vsi Američani v Ukrajini bi morali državo zapustiti takoj, ko je mogoče – v vsakem primeru v naslednjih 24 ali 48 urah," je danes sporočil svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost Jake Sullivan. "Ne vemo natanko, kaj se bo zgodilo, a tveganje je zdaj dovolj visoko," je dodal.

Tudi britansko zunanje ministrstvo po novem odsvetuje vsakršno potovanje v Ukrajino. "Britanski državljani v Ukrajini bi morali oditi zdaj, ko so še na voljo komercialna sredstva," je zapisalo v posodobljenih priporočilih na svoji spletni strani. Veleposlaništvo v državi sicer ostaja odprto, a ne bo moglo zagotoviti osebne konzularne pomoči, so dodali v izjavi.

Obrambni minister Velike Britanije Ben Wallace | Foto: AP / Guliverimage Obrambni minister Velike Britanije Ben Wallace Foto: AP / Guliverimage Britanski obrambni minister Ben Wallace se je danes v Moskvi sestal s svojim ruskim kolegom Sergejem Šojgujem. Ta mu je zagotovil, da Rusija zagotovo ne bo napadla Ukrajine, a Wallace je po njunem sestanku za medije dejal, da ni pretirano optimističen. Pogovori uradne Rusije in voditeljev držav članic EU in Nata se sicer nadaljujejo, v Moskvo kmalu odhaja tudi novi nemški kancler Olaf Scholz.

Naj zapustijo državo, če njihova prisotnost tam ni nujna, je danes svoje rojake v državi pozvalo tudi nizozemsko veleposlaništvo. Za tiste Nizozemce, ki želijo zapustiti državo, vzpostavlja veleposlaništvo na zahodu države, blizu meje s Poljsko, tudi posebno podporno točko za izdajo nujnih dokumentov in druge pomoči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nizozemsko zunanje ministrstvo sicer poudarja, da se priporočila o potovanjih v Ukrajino niso spremenila, Nizozemcem brez nujnega razloga že dlje časa priporočajo odhod iz Ukrajine.

ZDA pošiljajo na Poljsko še 3000 vojakov

ZDA nameravajo na Poljsko poslati še 3000 vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na agencijo Reuters. Neimenovani viri v ameriški vladi naj bi danes potrdili, da bodo dodatni vojaki prišli iz 82. zračne divizije, ki je nameščena v Fort Braggu v Severni Karolini, ne pa iz enot, nameščenih v Evropi.

Ne spreglejte