Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2023,
6.47

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,33

Natisni članek

Natisni članek

Vojna v Ukrajini

Ponedeljek, 2. 10. 2023, 6.47

1 leto

586. DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINO

Pentagon: Zmanjkuje nam denarja za zamenjavo orožja, ki ga pošiljamo Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,33
Pentagon | V pismu voditeljem kongresa Pentagon navaja, da je moral upočasniti prihod dodatnih enot in kongres pozval, naj obnovi sredstva za Ukrajino. | Foto Reuters

V pismu voditeljem kongresa Pentagon navaja, da je moral upočasniti prihod dodatnih enot in kongres pozval, naj obnovi sredstva za Ukrajino.

Foto: Reuters

Pentagon je ameriški kongres opozoril, da mu zmanjkuje denarja za zamenjavo orožja, ki ga je Washington poslal Ukrajini. Zaloge vključujejo na milijone topniškega streliva, raket in izstrelkov, ki so pomembni za ukrajinsko protiofenzivo.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

21.15 Pentagon: Zmanjkuje nam denarja za zamenjavo orožja, ki ga pošiljamo v Ukrajino
17.35 Slovaška Rusijo obtožuje vmešavanja v volitve
17.10 Borrell: Ruske rakete in droni nas ne bodo prestrašili

13.36 Moskva pričakuje povečanje izčrpanosti Zahoda zaradi vojne v Ukrajini
11.22 Ukrajina poskuša s pogovori preprečiti ustavitev ameriške pomoči
8.54 Zunanji ministri EU na zgodovinskem zasedanju v Kijevu
8.47 Rusi obstreljevali Herson: en človek umrl, šest ljudi ranjenih 
6.47 Zelenski: Nič ne bo oslabilo našega boja 

21.15 Pentagon: Zmanjkuje nam denarja za zamenjavo orožja, ki ga pošiljamo Ukrajini

Pentagon je ameriški kongres opozoril, da mu zmanjkuje denarja za zamenjavo orožja, ki ga je Washington poslal Ukrajini.

V pismu voditeljem kongresa navaja, da je moral upočasniti prihod dodatnih enot, kongres pa je pozval, naj obnovi sredstva za Ukrajino. Vodja Pentagona Michael McCord v dokumentu opozarja predstavniški dom in senat, da je ostalo le še 1,6 milijarde dolarjev od 25,9 milijarde dolarjev, kolikor jih je kongres zagotovil za polnjenje ameriških vojaških zalog, namenjenih Ukrajini.

Zaloge vključujejo na milijone topniškega streliva, raket in izstrelkov, ki so pomembni za ukrajinsko protiofenzivo. McCord je dejal, da bodo morale ZDA brez dodatnega financiranja odložiti ali omejiti pošiljko orožja, ki je ključnega pomena, saj se Rusija pripravlja na izvedbo zimske ofenzive, piše agencija AP.

17.35 Slovaška Rusijo obtožuje vmešavanja v volitve

Slovaška je danes Rusijo obtožila vmešavanja v parlamentarne volitve, ki so bile v državi v soboto, in na pogovor poklicala predstavnika ruskega veleposlaništva v Bratislavi, poročajo tuje tiskovne agencije. Na volitvah je sicer zmagal nekdanji slovaški premier Robert Fico, ki je znan po svojih proruskih stališčih.

Slovaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je predstavnika ruskega veleposlaništva v Bratislavi danes poklicalo na pogovor zaradi izjav vodje ruske zunanje obveščevalne službe Sergeja Nariškina, ki jih je ta objavil v obdobju volilnega molka na predvečer predčasnih volitev na Slovaškem, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Nariškin je namreč v izjavi, ki jo je v petek objavila ruska zunanja obveščevalna služba (SVR), trdil, da so se v proces izvedbe volitev na Slovaškem vmešavale ZDA.

"Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna si aktivno prizadeva za vmešavanje v notranjepolitične zadeve Slovaške. Washington očitno ne želi, da bi v Evropi prevzel oblast še en nacionalno usmerjen predsednik vlade, kot je madžarski Viktor Orban," je po navedbah ruskih medijev sporočil Nariškin.

SVR je zapisala še, da je ameriško zunanje ministrstvo svojim evropskim zaveznikom naročilo, naj lobirajo v lokalnih političnih in poslovnih krogih na Slovaškem, da bi zagotovili, da se bodo volitve izšle po željah Washingtona. V ta namen naj bi uporabili vsa sredstva, tudi izsiljevanje, ustrahovanje in podkupovanje.

Slovaško zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da tovrstne namerno razširjene dezinformacije pomenijo nesprejemljivo vmešavanje Rusije v volilni proces na Slovaškem, ki "kot neodvisna, suverena in demokratična država svojim državljanom zagotavlja pošten in pregleden potek volitev", poroča Tasr.

"Ministrstvo za zunanje zadeve odločno protestira proti lažni izjavi ruske obveščevalne službe, ki postavlja pod vprašaj integriteto svobodnih in demokratičnih volitev v naši državi," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Matuš David. V Bratislavi so dodali še, da Moskva s takšnimi izjavami spodkopava bilateralne odnose in deluje v nasprotju z načeli mednarodnih odnosov.

Na sobotnih predčasnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem je sicer zmagala stranka Smer-SSD nekdanjega premierja Roberta Fica, ki mu je slovaška predsednica Zuzana Čaputova danes pričakovano podelila mandat za sestavo vlade.

Fico, ki je znan po svojih proruskih stališčih, je v eni prvih izjav po objavi volilnih izidov med drugim dejal, da imajo Slovaška in Slovaki "večje težave", kot je ukvarjanje z Ukrajino.

17.10 Borrell: Ruske rakete in droni nas ne bodo prestrašili

"To srečanje pošilja močno sporočilo Rusiji. Vaše rakete in droni nas ne bodo prestrašili," je po skupnem zasedanju ministrov članic EU in ukrajinskega zunanjega ministra Dmitra Kulebe povedal Borrell. Kot je dodal, je tik po njegovem obisku v ukrajinski Odesi v preteklih dneh na širše območje padlo več dronov.

"Naša odločenost, da podpremo Ukrajino v njenem boju za svobodo in neodvisnost, je trdna in se bo nadaljevala," je dejal po prvem zasedanju zunanjih ministrov članic zunaj EU in na vojnem območju doslej.

Zagotovil je, da bo EU še naprej podpirala Ukrajino na vojaškem, humanitarnem, finančnem in političnem področju, tudi na njeni poti v EU. "Najmočnejše varnostno jamstvo, ki ga lahko damo Ukrajini, je njeno članstvo v Evropski uniji," je poudaril.

Glede nadaljnje vojaške pomoči je pojasnil, da predlaga, da se v okviru evropskega mirovnega instrumenta (EPF) za sofinanciranje dobav vojaške opreme in orožja držav članic Ukrajini v prihodnjem letu nameni pet milijard evrov.

Borrell je sicer že pred poletnim premorom predlagal vzpostavitev posebnega sklada v okviru EPF v višini do 20 milijard evrov za obdobje 2024–2027, kar bi pomenilo po okoli pet milijard na leto.

13.36 Moskva pričakuje povečanje izčrpanosti Zahoda zaradi vojne v Ukrajini

Izčrpanost Zahoda zaradi vojne v Ukrajini se bo povečala, so danes, dva dni po tem, ko je iz zakona o začasnem financiranju proračuna ameriške vlade v soboto izpadla milijardna pomoč za Ukrajino, napovedali v Moskvi. 

"Izčrpanost zaradi tega konflikta – izčrpanost zaradi popolnoma nesmiselnega sponzoriranja kijevskega režima – bo v različnih državah, tudi v ZDA, naraščala," je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dejal je, da bo izčrpanost privedla do razdrobljenosti političnega esteblišmenta, a napovedal, da bo Washington kljub temu še naprej vpleten v konflikt v Ukrajini.

Medtem je za absurdne označil navedbe, da je stranka Smer-SDD nekdanjega slovaškega premierja Roberta Fica, ki je slavila na sobotnih predčasnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem, proruska.

"Dejansko smo priča razmeram, v katerih vsak politik, ki je nagnjen k razmišljanju o suverenosti svoje države in brani njene interese, velja za proruskega. To je absurdno," je dejal Peskov.

11.22 Ukrajina poskuša s pogovori preprečiti ustavitev ameriške pomoči

Ukrajina si poskuša z dvostranskimi pogovori zagotoviti nadaljnjo pomoč ZDA za obrambo pred rusko agresijo, je danes v Kijevu sporočil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, potem ko je iz zakona o začasnem financiranju proračuna ameriške vlade v soboto izpadla pomoč za Ukrajino v vrednosti šest milijard dolarjev.

Kongres v Washingtonu je v soboto sprejel začasni proračun oz. zakon o začasnem podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade in tako preprečil blokado dela vlade. Ta bo imela za zdaj dovolj denarja za normalno delo do 17. novembra. Vendar pa sprejeti predlog ne vključuje nadaljnje pomoči Ukrajini v višini šest milijard dolarjev.

V zvezi s tem med Ukrajino in ZDA poteka zelo podrobna razprava, je danes ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Kijevu dejal Kuleba in dodal, da se ukrajinska stran pogovarja tako z ameriškimi republikanci kot demokrati. "ZDA razumejo, da je v Ukrajini na kocki veliko več kot le Ukrajina," je pojasnil.

Gre tudi za stabilnost in predvidljivost sveta, je dejal ter izrazil prepričanje, da bodo našli potrebne rešitve. Po njegovih besedah je namreč to, kar se je v soboto zgodilo v ameriškem kongresu, le incident, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sobotno potrditev začasnega proračuna je ameriški predsednik Joe Biden pozdravil kot "dobro novico za Američane", a obenem poudaril, da se ameriška pomoč Ukrajini ne sme prekiniti. Izrazil je upanje, da bo kongres kmalu glasoval o dodatni podpori napadeni državi.

8.54 Zunanji ministri EU na zgodovinskem zasedanju v Kijevu

V znak podpore Ukrajini se zunanji ministri držav članic EU danes sestajajo v Kijevu, je na omrežju X, nekdanjem Twitterju sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. Gre za prvo tovrstno srečanje ministrov sedemindvajseterice, ki se ga udeležuje tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

"Danes sklicujem srečanje zunanjih ministrov EU v Kijevu, prvi sestanek vseh 27 članic zunaj EU," je zapisal Borrell in dodal, da je prihodnost Ukrajine znotraj EU.

"Prispela v Kijev, kjer bomo danes zunanje ministrice in ministri držav EU prvič v zgodovini zasedali v državi, ki ni članica EU," je na omrežju X sporočila tudi Fajonova ter to označila za "jasno sporočilo podpore Ukrajini in njenemu pogumnemu ljudstvu".

"Slovenija si bo v Varnostnem svetu Združenih narodov, v katerem je od nedelje opazovalka, prizadevala za pravičen in dolgotrajen mir v Ukrajini," je povedala slovenska zunanja ministrica. Ob prihodu na sploh prvo zasedanje zunanjih ministrov izven EU, ki ga je ministrica označila za zgodovinskega, je zagotovila, da bo Slovenija Ukrajino podpirala, dokler bo treba.

Slovenija podpira tudi reformni proces v Ukrajini in njeno približevanje EU. Kijev je po oceni zunanje ministrice naredil kar nekaj pomembnih korakov na področju reforme pravosodja, medtem ko Slovenijo še vedno skrbi področje boja proti korupciji. "Odločno podpiramo širitev EU, ne samo na Ukrajino, Gruzijo in Moldavijo, ampak tudi na države Zahodnega Balkana, če želimo doseči mir in stabilnost na naši celini," je še povedala Fajonova.

Pred začetkom neuradnega zasedanja ministrov se je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba zahvalil za tak znak podpore. "To je zgodovinski dogodek, saj bo svet za zunanje zadeve prvič v zgodovini zasedal zunaj svojih sedanjih meja, zunaj meja Evropske unije, vendar znotraj prihodnjih meja Evropske unije," je dejal novinarjem.

Borrell je poudaril, da gre za neformalno zasedanje, saj ne bodo sprejemali pomembnejših odločitev, bodo pa predvsem preučevali in razpravljali o možnih načinih, kako lahko EU še naprej podpira Ukrajino. "Ta vojna ima resne posledice za cel svet, za nas Evropejce pa je eksistencialna grožnja," je poudaril prvi diplomat EU.

Kot je običajno od začetka ruske agresije na Ukrajino, obisk ministrov ni bil vnaprej napovedan, je pa Borrell že pred časom naznanil, da načrtuje obisk zunanjih ministrov v ukrajinski prestolnici.

Tema srečanja naj bi bil med drugim Borrellov predlog Ukrajini zagotoviti dolgotrajnejše financiranje za vojaško pomoč in s sredstvi EU omogočiti tudi dobavo sodobnih bojnih letal in raket. V ta namen želi od leta 2024 do konca 2027 letno nameniti pet milijard evrov. Končne odločitve o tem sicer ni pričakovati danes, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Na srečanju naj bi sicer govorili tudi o perspektivi ukrajinskega članstva v EU, potem ko je država junija lani dobila status kandidatke.

8.47 Rusi obstreljevali Herson: en človek umrl, šest ljudi ranjenih 

Guverner regije Herson Oleksandr Prokudin je na Telegramu sporočil, da so ruske vojaške sile v zadnjih 24 urah izvedle 71 napadov, ki so bili med drugim usmerjeni v stanovanjske četrti, trgovine in zdravstveno infrastrukturo, poroča The Guardina. V nočnem obstreljevanju je umrl en človek, šest ljudi je bilo ranjenih, vključno z dvema otrokoma, je v ponedeljek dejal regionalni guverner. 

6.47 Zelenski: Nič ne bo oslabilo našega boja 

Dan po tem, ko je ameriški kongres sprejel začasni zakon o financiranju, v katerem Ukrajina ni omenjena, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da nič ne bo oslabilo ukrajinskega boja proti Rusiji. Odločno je ponovil, da se bo Ukrajina nehala upirati in boriti na dan zmage. "Vsak dan se ji bolj približamo, zato se bomo borili, dokler bo treba," je še poudaril ukrajinski voditelj. 

Medtem je obrambni minister Rustem Umerov povedal, da je v telefonskem pogovoru z ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom prejel obljube o nadaljnji vojaški pomoči. "Sekretar Austin mi je zagotovil, da se bo podpora ZDA Ukrajini nadaljevala in da bodo ukrajinski bojevniki še naprej imeli močno podporo na bojišču," je zapisal na družbenem omrežju X (nekdanji Twitter).

Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva je dejal, da Kijev sodeluje s svojimi ameriškimi partnerji, da bi zagotovil, da nova odločitev o proračunu vključuje tudi sredstva za Ukrajino in da podpora ZDA Ukrajini ostane neomajna. 

Medtem je visoki predstavnik EU za zunanje zadeve Josep Borrell sporočil, da je EU za podporo Ukrajini namenila že 85 milijard evrov. "To vključuje 25 milijard evrov vojaške pomoči in 60 milijard evrov humanitarne pomoči," je Borrell pojasnil med svojim obiskom Kijeva. 

Ukrajinski vojak z dronom
Novice Ukrajinski dron napadel helikoptersko bazo v Sočiju
Plin. Nafta. EU. Evropska unija. Rusija. Ukrajina. Pomanjkanje. Plinovod.
Novice Na naftovodu na zahodu Ukrajine izbruhnil požar
Vladimir Putin
Novice Ruskega blogerja obsodili na več let zapora, ker je kritiziral vojno v Ukrajini
Dmitrij Peskov
Novice Kremelj govori o vojni, Rusi bodo zelo povečali naložbe v vojsko
Ne spreglejte