SiolNET. Novice Svet
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zelena luč za tabletko proti covid-19 še v ZDA

0,22

termometer

Paxlovid zdravilo covid-19
Evropska agencija za zdravila (EMA) je Pfizerjevo zdravilo odobrila pretekli teden, Merckovo pa že pred približno mesecem dni. Foto: Reuters

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je odobrila uporabo Pfizerjeve tabletke paxlovid za zdravljenje bolezni covid-19. Gre za prvo zdravilo, ki ga bolniki lahko jemljejo sami doma, preden bi morebiti zboleli tako močno, da bi morali v bolnišnico. Zdravilo se bo izdajalo po zdravniškem receptu za osebe, starejše od 12 let.

FDA je sporočila, da je zdravilo treba vzeti čim hitreje po diagnozi bolezni covid-19 in v petih dneh od pojava simptomov. Paxlovid je kombinacija novega antiviralnega zdravila nirmatrelvir in starega zdravila ritonavir, bolniki pa pet dni vzamejo po tri tabletke dvakrat na dan.

Trgovine Novice Novi ukrepi. Omejitve v trgovinah in sprememba glede karantene.

Pfizer je prejšnji teden sporočil, da so raziskave ugotovile, da zdravilo zmanjša grožnjo hospitalizacije ali smrti za 89 odstotkov, če ga oseba vzame v prvih nekaj dnevih po pojavu bolezenskih znakov.

Ameriška vlada je novembra sporočila, da bo kupila deset milijonov paketov za zdravljenje s paxlovidom za 5,3 milijarde dolarjev, ko bo zdravilo odobreno. Predsednik Joe Biden je zdravilo označil kot močno sredstvo v boju proti novemu koronavirusu, ampak poudaril, da je prva obrambna linija še vedno cepljenje.

Za odobritev svoje tabletke molnupiravir je zaprosil tudi Merck, vendar pa ta zmanjša nevarnost hospitalizacije in smrti le za 30 odstotkov.

Fortrade_Cepivo_2 Novice Slovenija: ko se je poskušal cepiti osmič, so ga pridržali koronavirus Novice Toliko okužb smo potrdili v torek Gojmir Lešnjak Gojc Trendi Slovenskega igralca doletela huda oblika covid-19: Noge me komaj držijo pct Novice Evropska komisija: toliko časa bo po novem veljalo covidno potrdilo Mario Fafangel Novice Fafangel: Omikron že v vseh slovenskih regijah, izjema le goriška

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin