Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 2. 2020,
8.02

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

9

Natisni članek

Kitajska Koronavirus zdravnik

Petek, 7. 2. 2020, 8.02

4 leta, 1 mesec

Zdravnik, ki je svaril pred smrtonosnim virusom, v enem dnevu umrl dvakrat #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

9

Kitajski zdravnik Li Wenliang, ki je ob začetku širjenja koronavirusa svoje prijatelje in zdravnike opozarjal pred smrtonosnim virusom, oblasti pa so ga zaradi tega prijele, je tudi sam umrl zaradi omenjenega virusa. Kitajski državni mediji so najprej potrdili Lijevo smrt, nato so zdravnika razglasili za živega, na koncu pa so spet poročali, da je Li umrl. Poročanje medijev, na katerega naj bi vplivali vladni uradniki, je v kitajski javnosti povzročilo veliko ogorčenja.

Li Wenliang je bil eden od prvih, ki so na Kitajskem opozarjali pred širjenjem koronavirusa. Zaposlen je bil v bolnišnici v mestu Wuhan, kjer je virus zahteval največ smrtnih žrtev ter se nato razširil tudi v druge kitajske province in po svetu. Konec lanskega leta je Li druge zdravnike opozoril na nevarnost novega virusa, a ga je nato pridržala policija, ker so kitajske oblasti novice o virusu hotele zadržati zase.

Opozarjal pred nevarnostjo, na koncu pa umrl zaradi virusa

Li, ki je med prvimi opozarjal pred novim smrtonosnim virusom, je na koncu tudi sam umrl zaradi koronavirusa. Na družbenem omrežju Weibo, ki na Kitajskem velja za različico Twitterja, je novica o njegovi smrti sprožila veliko žalost ter jezo zaradi ravnanja oblasti v boju proti virusu. Na spletu so se ob tem pojavile informacije, da je zdravnikova žena noseča in da naj bi rodila junija.

koronavirus
Novice Koronavirus: na križarki v karanteni tudi šest Slovencev #video

Mediji so ga najprej razglasili za mrtvega, potem pa za živega

Za veliko ogorčenja je v kitajski javnosti povzročilo poročanje kitajskih medijev o zdravnikovi smrti. Kitajski državni mediji so v torek zvečer po lokalnem času zdravnika najprej razglasili za mrtvega. Global Times, ki je sprva poročal o tem, da je zdravnik umrl, je nekaj ur kasneje zanikal svoje poročanje o Lijevi smrti, češ da je zdravnik prejel posebno terapijo, ki ga ohranja pri življenju.

koronavirus
Novice Število smrtnih žrtev zaradi koronavirusa še naprej močno narašča #video

Oblasti medijem naročile, naj poročajo, da je zdravnik še živ

Po poročanju BBC so novinarji in zdravniki na kraju dogodka pojasnili, da so se v zgodbo vpletli kitajski vladni uradniki, ki so glavnim medijskim hišam naročili, naj poročajo, da je zdravnik še vedno živ. V petek zgodaj zjutraj po lokalnem času so kitajski mediji nato poročali, da zdravniki niso mogli rešiti Lijevega življenja.

koronavirus Kitajska Wuhan
Trendi Vplivneži, ki si všečke nabirajo s koronavirusom #foto

"To ni smrt žvižgača, to je smrt junaka"

Način, na katerega so oblasti obravnavale zdravnika, je v kitajski javnosti sprožil tudi burno razpravo o pomanjkanju svobode govora v državi. Na kitajskih družbenih omrežjih sta se po Lijevi smrti zelo pogosto uporabljala ključnika Hočemo svobodo govora in Vlada Wuhana doktorju Li Wenliangu dolguje opravičilo.

Oblasti so oba ključnika po poročanju BBC kmalu cenzurirale ter izbrisale nešteto kritičnih komentarjev. "To ni smrt žvižgača, to je smrt junaka," se je glasil eden od komentarjev na omrežju Weibo. Zaradi koronavirusa je na Kitajskem do zdaj umrlo že najmanj 636 ljudi, z virusom pa jih je okuženih že več kot 31 tisoč.

Ne spreglejte