Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 2. 2020,
6.08

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

9

Natisni članek

križarjenje Japonska Koronavirus

Petek, 7. 2. 2020, 6.08

4 leta, 1 mesec

Koronavirus: na križarki v karanteni tudi šest Slovencev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

9

Na križarki, ki je zaradi izbruha koronavirusa v karanteni na Japonskem, je tudi šest slovenskih državljanov, ki so v nenehnem stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu. Po za zdaj znanih informacijah se počutijo dobro in niso okuženi z virusom. Sicer pa je na ladji Diamond Princess, ki je zasidrana v bližini Tokia, 3.711 potnikov in članov posadke. Do zdaj so koronavirus potrdili pri 61 potnikih. 

Mercedes Formula 1 Bottas
Sportal Koronavirus povzroča težave tudi v formuli 1

Turistična ladja Diamond Princess je trenutno zasidrana ob obali Jokohame. Ladja je v karanteni, potem ko je z njo pet dni potoval tudi 80-letni moški iz Hongkonga, pri katerem so diagnosticirali okužbo s koronavirusom. Po poročanju Radia Slovenija so na ministrstvu za zunanje zadeve potrdili, da je na omenjeni ladji v karanteni tudi šest Slovencev, ki znakov okužbe ne kažejo.

Zadnja serija testiranj pred koncem karantene

Da je na ladji šest Slovencev, so potrdili tudi iz podjetja Princess Cruises, ki ponuja križarjenja z ladjo. Kot so nam še povedali, so v času karantene, ki bo trajala do 19. februarja, gostom ponudili internetne in telefonske storitve, da lahko potniki ostanejo v stiku z družino in prijatelji. 

Japonsko ministrstvo za zdravje je že poslalo na ladjo okrepitve. | Foto: Reuters Japonsko ministrstvo za zdravje je že poslalo na ladjo okrepitve. Foto: Reuters

Kot je povedal vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, gre za tri pare slovenskih turistov. "Od trenutka, ko je bila na ladji razglašena karantena, so v nenehnem stiku s slovensko ambasado v Tokiu - predvsem z vidika zagotavljanja informacij," je povedal.

Vsi so dobro

Po zagotovilih Štera se vseh šest Slovencev dobro počuti in niso med tistimi, ki bi bili okuženi s koronavirusom. "V zdravstvenem smislu skrb zanje izvajajo pristojne japonske oblasti," je dejal.

Izpostavil je tudi, da bi bila za slovenske potnike na tej ladji v vsakem primeru uvedena 14-dnevna karantena oz. osamitev, ker so bili na ladji, na kateri so odkrili okužene ljudi. Ali bodo po končani karanteni ladje imeli dodatne težave ob vračanju v domovino in jih bodo morda doleteli dodatni omejevalni ukrepi, je težko napovedovati, zlasti kaj bo pri prehodu mednarodnih letališč, je še povedal.

Na zasidrani križarki so tudi trije slovenski pari. | Foto: Reuters Na zasidrani križarki so tudi trije slovenski pari. Foto: Reuters

Napovedal je, da jim bodo pomagali pri organiziranju vrnitve v domovino. Skušali pa ga bodo izvesti na tak način, da se jih ne bo izpostavljalo novim nevarnostim oziroma da bi se ogrožalo njihovo zdravje, je še povedal Šter in ob enem izrazil prepričanje, da bo za potnike na tej ladji dobro poskrbljeno in da 14-dnevni nepredviden postanek ne bo predstavljal večjega problema glede oskrbe. Ta poteka normalno, za to pa so odgovorne japonske oblasti, je povedal Šter.

Ladja prisilno zasidrana že tretji dan 

Šter je še opozoril na odgovorno obveščanje o pravih informacijah glede širjenja tega koronavirusa. Pretiravanje v katerokoli smer lahko ustvarja nepotrebne probleme, tako "olepševanje položaja in prikrivanje pravih dejstev" kot tudi "delanje problema, kjer ga ni", je še pozval Šter.

Na križarki je trenutno 2.666 gostov in 1.045 članov posadke. Po podatkih japonskega ministrstva za zdravje so skupno od 273 opravljenih testov koronavirus zaznali pri 61 potnikih. Japonski zdravstveni minister Katsunobu Kato je zagotovil, da so potnike že odpeljali v bolnišnice v več prefekturah.

Križarka | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na križarki naj bi bilo s koronavirusom okuženih 28 Japoncev, 11 Američanov, trije Kitajci, po sedem Avstralcev in Kanadčanov ter po en Britanec, Novozelandec, Tajvanec, Filipinec in Argentinec. 

Kot so nam še povedali v podjetju Princess Cruises, ki ponuja križarjenja z ladjo, je bila to zadnja serija testiranj - če se ne pojavijo nepredvidljive okoliščine - pred koncem karantene. "Nenehno sodelujemo z japonsko vlado, ki je na lokacijo ladje že poslala dodatne člane posadke," so še zapisali. 

Na ladji preživel pet dni

80-letnik moški iz Hongkonga se je na ladjo vkrcal 20. januarja, pet dni kasneje pa se je z ladje izkrcal v Hongkongu. Zdravstveno pomoč naj bi moški poiskal okoli 30. januarja in takrat so mu diagnosticirali okužbo s koronavirusom. 

Zdravstveno stanje moškega, ki je potoval s križarko, naj bi bilo stabilno. | Foto: Reuters Zdravstveno stanje moškega, ki je potoval s križarko, naj bi bilo stabilno. Foto: Reuters

Skupaj se je število okuženih s koronavirusom na Japonskem povzpelo na 86. Po podatkih kitajske Nacionalne zdravstvene komisije so v zadnjem dnevu zabeležili 73 novih smrtnih žrtev epidemije ter še 3.143 novih primerov okužbe. S tem se je število umrlih za novim koronavirusom povzpelo na 636, okuženih pa na 31.161. Med njimi jih je 4.800 v kritičnem stanju.

koronavirus
Novice Število smrtnih žrtev zaradi koronavirusa še naprej močno narašča #video
Ne spreglejte