Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 1. 2019,
11.04

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Kongo volitve predsedniške volitve ZDA vojska

Sobota, 5. 1. 2019, 11.04

5 let, 3 mesece

ZDA v DR Kongo poslale vojaške enote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
volitve Kongo | Za nasledstvo predsednika Josepha Kabile se je na volitvah potegovalo 21 kandidatov, a realne možnosti za zmago naj bi imeli predvsem trije. | Foto Reuters

Za nasledstvo predsednika Josepha Kabile se je na volitvah potegovalo 21 kandidatov, a realne možnosti za zmago naj bi imeli predvsem trije.

Foto: Reuters

ZDA so v prestolnico Gabona Liberville poslale 80 pripadnikov vojske, da bi zavarovale ameriške državljane in veleposlaništvo v Demokratični republiki Kongo, če bi v tej državi po nedeljskih predsedniških volitvah izbruhnilo nasilje. V pričakovanju volilnih izidov v DR Kongo se je v petek za zaprtimi vrati sestal tudi Varnostni svet ZN.

Ameriški predsednik Donald Trump je v pismu kongresu pojasnil, da so vojaško osebje v Gabon odposlali zaradi morebitnega izbruha nasilnih protestov v DR Kongo, do katerih bi lahko prišlo zaradi predsedniških volitev, ki so potekale v nedeljo. Ob tem je dodal, da bi v regijo lahko odposlali še dodatne sile.

Vojaško osebje ZDA "bo ostalo v regiji, dokler varnostne razmere v DR Kongo ne bodo postale takšne, da njihova navzočnost ne bo več potrebna", še piše v pismu.

Sirija
Novice ZDA nimajo časovnega okvira za umik iz Sirije

Rezultati volitev bodo znani v nedeljo, objavo bi lahko prestavili

V pričakovanju rezultatov volitev v tej nemirni afriški državi se je v petek na pobudo Francije za zaprtimi vrati sestal tudi VS ZN.

Evropska unija in Afriška unija sta ob tem pozvali oblasti DR Kongo k spoštovanju rezultatov volitev. Ti bodo po napovedih znani v nedeljo, vendar bi njihovo objavo lahko prestavili.

sodišče
Novice Kongo obtožen nečloveških zločinov

VS ZN se po dvournem srečanju ni strinjal s skupno izjavo. Več držav, med njimi tudi afriške, so bile namreč mnenja, da je za takšen korak prezgodaj, so povedali diplomati. VS ZN bo o tej temi sicer ponovno razpravljal v torek.

Francoski veleposlanik Francois Delattre pa je po srečanju dejal, da se mora "utrjevanje rezultatov nadaljevati transparentno" ter da morajo biti objavljeni rezultati "skladni z glasom Kongovcev".

Nedeljske predsedniške volitve so v DR Kongo potekale razmeroma mirno, so v preliminarnem poročilu ocenili afriški opazovalci volitev. | Foto: Reuters Nedeljske predsedniške volitve so v DR Kongo potekale razmeroma mirno, so v preliminarnem poročilu ocenili afriški opazovalci volitev. Foto: Reuters

Za mesto predsednika se je potegovalo 21 kandidatov

Nedeljske predsedniške volitve so v DR Kongo potekale razmeroma mirno, so v preliminarnem poročilu ocenili afriški opazovalci volitev.

Volitve so sicer zaznamovale številne težave. Med drugim so zaradi pritiskov oboroženih upornikov zaprli dve volišči v provinci Severni Kivu, na okoli 60.000 voliščih po državi pa se je pokvarilo okoli 500 volilnih naprav.

marihuana
Planet TV Kongo: Travo prodajajo za preživetje

Za nasledstvo predsednika Josepha Kabile se je na volitvah potegovalo 21 kandidatov, a realne možnosti za zmago naj bi imeli predvsem trije - nekdanji notranji minister Emmanuel Ramazani Shadary, Felix Tshisekedi iz opozicijske stranke UDPS in prav tako opozicijski Martin Fayulu.

Satelit, sateliti, Zemlja
Novice ZDA posvarile Iran pred izstrelitvijo satelitov
Ne spreglejte