SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kongo obtožen nečloveških zločinov

0,10

termometer

sodišče
Foto: Thinkstock

Preiskovalci Združenih narodov so danes v svojih izsledkih preiskave obtožili varnostne sile in milico v Demokratični republiki Kongo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Svet ZN za človekove pravice je lani odredil preiskavo v osrednji pokrajini Kasai zaradi usmrtitev, umorov otrok in njihovega rekrutiranja ter spolnega nasilja.

Pokrajino je zajelo nasilje, ko so leta 2016 vladne sile ubile Kamwina Nsapuja, vodjo plemena in vojaškega vodjo, ki se je uprl vladi predsednika Josepha Kabile. V nasilju sodelujejo milice, vojaki in policisti.

Najdena množična grobišča

"Nekatere zlorabe, ki so jih zakrivile obrambne in varnostne sile, milica Bana Mura in milica Kamwina Nsapuja, veljajo za zločine proti človečnosti in vojne zločine." Poročilo bodo svetu za človekove pravice predstavili prihodnji mesec.

V njem so preiskovalci obtožili tako člane vladnih sil kot milic, da so namenoma "sistematično in obširno" merili na civiliste, med drugim so jih morili, pohabljali, posiljevali in spolno zasužnjevali.

Lani so med drugim v pokrajini našli številna množična grobišča. Zaradi nemirov v Kasaiju je glede na podatke Rimskokatoliške cerkve umrlo že več kot 3.000 oseb, razseljenih pa je okoli 1,4 milijona ljudi. Podatki so sicer stari že več kot mesec dni, kot opozarja AFP pa je težko dobiti aktualne podatke.

Predsednik pozvan k razorožitvi in spravi

V poročilu ZN so še opozorili, da se je od letošnjega leta okrepilo etnično motivirano nasilje med člani različnih skupin, kar pa je po njihovem mnenju že zločin proti človečnosti. Preiskovalci so ob tem pozvali vlado predsednika Josepha Kabile, naj podpre razorožitev v regiji in vodi k spravi.

A mnogi dvomijo, da bo tovrsten poziv obrodil sadove. Veliko ljudi ga namreč obtožuje, da s svojim bojem za oblast, saj ni odstopil, ko mu je potekel mandat leta 2016, le še spodbuja kaos v DR Kongo.

papež Frančišek Novice Papež obnovil posebno komisijo za boj proti spolnim zlorabam Bill Cosby Trendi Obtožbe o spolnih zlorabah: Cosbyju bodo sodili znova

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin