Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 2. 2018,
10.34

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

2

Natisni članek

papež Frančišek spolne zlorabe Katoliška cerkev

Nedelja, 18. 2. 2018, 10.34

6 let, 2 meseca

Papež obnovil posebno komisijo za boj proti spolnim zlorabam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

2

papež Frančišek | Foto Reuters

Foto: Reuters

V luči novih obtožb zaradi prikrivanja spolnih zlorab otrok katoliških duhovnikov je papež Frančišek sporočil, da bo spet začela delovati posebna komisija, zadolžena za boj proti omenjenim zlorabam. Gre za t. i. papeško komisijo za zaščito mladoletnikov. Sestavlja jo po osem moških in žensk, od tega je devet članov novih.

Prvoten mandat leta 2014 ustanovljene komisije se je iztekel decembra, zdaj pa so ga obnovili. Poleg devetih novih je v komisiji še sedem starih članov, na njenem čelu pa ostaja ameriški kardinal Sean O'Malley. Med člani so znova tudi žrtve spolnih zlorab duhovnikov.

Komisija je bila v preteklosti tarča kritik, med drugim sta iz nje sta zaradi pomanjkanja reform in obstrukcij na najvišjih ravneh Cerkve protestno odstopila dva člana - Irka Marie Collins in Britanec Peter Saunders, oba žrtvi spolnih zlorab.

Prikrivanje zlorab v Čilu

Frančišek je v zadnjih tednih tarča očitkov, ker naj bi leta ščitil čilskega škofa Juana Barrosa, obtoženega, da je ne le vedel za spolne zlorabe otrok, ki jih je zagrešil duhovnik Fernando Karadima, ampak jim je bil celo osebno priča in jih je prikrival. Da naj bi papež vedel za grehe škofa Barrosa, ko ga je leta 2015 povišal v škofa, je razkrila ena od žrtev omenjenega duhovnika.

Čilski duhovnik Francesco Karadima | Foto: Reuters Čilski duhovnik Francesco Karadima Foto: Reuters

Frančišek se je moral med januarskim obiskom Čila braniti pred temi očitki in je vztrajal, da proti škofu ni nobenih dokazov. A to je v Čilu sprožilo precejšnje kritike, nato pa se je papež opravičil za ton svojih besed, Vatikan pa je napovedal, da bo v Čile poslal posebnega preiskovalca, malteškega nadškofa Charlesa Scicluno, ki bo preučil dokaze proti Barrosu.

V afero je bila vpletena tudi omenjena komisija. Nekateri njeni člani so namreč povedali, da so papeževemu glavnemu svetovalcu in vodji komisije O'Malleyju izročili pismo ene od žrtev Karadime s podrobnostmi zlorab in konkretnimi obtožbami na račun Barrosa, ki naj bi ga predal papežu.

Ne spreglejte