SiolNET. Novice Svet
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA: Ni na nas, da govorimo o legitimnosti arbitraže

1,28

termometer

Arbitraža. Piranski zaliv.
Foto: Bojan Puhek

ZDA se ne bodo postavile na nobeno stran v sporu o meji med Hrvaško in Slovenijo, je v Zagrebu izjavil namestnik pomočnika ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Azijo Hoyt Brian Yee.

Yee, ki je pristojen za srednjo in jugovzhodno Evropo, je v pogovoru za hrvaško uredništvo televizije N1 izrazil prepričanje, da lahko Zagreb in Ljubljana dvostransko uredita odprto vprašanje.

Dodal je, da gre za dolgoletni spor in težko vprašanje. "Ne bomo se postavili na nobeno stran, ker verjamemo, da lahko Hrvaška in Slovenija sami uredita zadevo. Potekajo plodni pogovori na visoki ravni in verjamemo, da bosta državi v bližnji prihodnosti našli rešitev," je Yee odgovoril na vprašanje, kako ZDA gledajo na hrvaško-slovenski spor o meji.


Preberite še:
Kazni ne bodo problem, Hrvati svoje ribe prodajo zadrugam #video

Hrvaški ribiči v Zagrebu iščejo pravico #foto

"Hrvaška brez OECD in schengna, če ne bo spoštovala arbitrže"

Veterani Plenkoviću: Reši spor s Slovenijo, sicer bomo šli v Piranski zaliv


Na vprašanje, kako komentira hrvaško stališče, da je Slovenija kontaminirala arbitražni postopek, je Yee odgovoril, da "ni na ZDA, da govorijo o legitimnosti arbitražnega procesa".

"Kolikor sem razumel, sta obe državi bolj ali manj soglašali o okviru dogovora, kar je nekaj zelo pozitivnega. Prvi korak je tako storjen, zdaj pa je treba doseči politično voljo za končni dogovor," je dejal Yee.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin