SiolNET. Novice Svet
2,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaški ribiči: Dobili smo zagotovilo vlade za ribolov do sredine zaliva #foto #video

2,88

termometer

Zagreb ribiči arbitraža sestanek
Foto: Marko Gregorc

V Zagrebu je bil sestanek savudrijskih ribičev s predsedniki njihove vlade o implementaciji arbitražne sodbe. Za sestanek je vladalo veliko zanimanje medijev, na zasedanju pa je bil navzoč tudi predsednik hrvaške policije.

Savudrijski ribiči so v Zagrebu dobili zagotovila, da bodo hrvaške inštitucije zaščitile njihove dosedanje pravice ribolova v Piranskem zalivu, je po srečanju povedal predsednik ribiškega ceha Istrske županije Robert Momić.

Momić je pojasnil, da so ribiči dobili absolutno podporo hrvaške vlade, da lahko opravljajo svoje delo do sredinske črte v Piranskem zalivu, kot je bilo tudi pred slovensko implementacijo arbitražne sodbe. Kot je dodal, je samo s pogovori s slovensko stranjo mogoče doseči mirno rešitev spora, poroča STA.

"Od danes zvečer bomo ribiči mirno spali," pa je dejal Daniele Kolec iz združenja hrvaških ribičev Mare Croaticum. Pojasnil je, da ribiči lahko opravljajo svoje običajno delo še naprej in se jim ni treba ničesar bati, ker za njimi stoji hrvaška država.


Preberite še:
-> Erjavec požugal Hrvaški #arbitraža

-> Erjavec: Hrvaška zavaja javnost, meja nikoli ni bila določena #arbitraža
-> Hrvaškim ribičem za nedovoljen prestop meje grozi do 1.200 evrov globe #arbitraža #video


"Če nas hrvaška država ne bo zaščitila pred slovenskimi kaznimi, bomo ribolov v Piranskem zalivu omejili ali celo prekinili," so hrvaški ribiči napovedovali včeraj.

[video: 67225 / ]

Visoke kazni

Kazni za nedovoljeno prečkanje morske meje znašajo od 500 do 1.200 evrov, precej bolj vrtoglave pa so globe za gospodarski ribolov brez dovoljenja: od 420 evrov do 41 tisoč evrov.

1 / 12
2 / 12
3 / 12
4 / 12
5 / 12
6 / 12
7 / 12
8 / 12
9 / 12
10 / 12
11 / 12
12 / 12

Hrvaški ribiči so sredo namesto na morju preživeli na kopnem. Njihovi policijski čolni so jih sicer dosledno spremljali vsakič, ko so izpluli na ribolov. Kdo in kako jih bo zaščitil, ko bodo prečkali mejni prehod Sečovlje ali Dragonja, pa je čisto druga zgodba, so v Savudriji in Umagu razlagali dopisniku Planet TV iz Istre Andreju Peroši.


Morda vas zanima še:


Tudi slovenski ribiči imajo zagotovljeno zaščito slovenske politike, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV:

[video: 67240 / ]

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin