SiolNET. Novice Slovenija
2,58

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Erjavec: Hrvaška zavaja javnost, meja nikoli ni bila določena #arbitraža

2,58

termometer

Karl Erjavec
Foto: STA

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec se je odzval na torkove besede hrvaške kolegice Marije Pejčinović Burić in poudaril, da ministrica zavaja hrvaško javnost, ko pravi, da je bila meja med Slovenijo in Hrvaško potrjena leta 1991.

"Ministrica Marija Pejčinović Burić zavaja hrvaško javnost in govori neresnico, ko pravi, da je bila meja med Slovenijo in Hrvaško potrjena leta 1991. Ravno zato, ker meja ni bila nikdar potrjena, se je želelo najti rešitev za določitev meje najprej s sporazumom Drnovšek - Račan in kasneje z arbitražnim sporazumom," je poudaril slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Opozoril je še na pismo tedanjega predsednika hrvaške vlade Nikice Valentića z 18. maja 1994 tedanjemu slovenskemu premierju Janezu Drnovšku, da je mejni prehod Sečovlje le začasen in da ga bo hrvaška stran premaknila, ko bo določena meja.

[video: 67205 / ]

Hrvaška zunanja ministrica: Meja je bila potrjena leta 1991

Hrvaška zunanja ministrica je v torek v večernem pogovoru za hrvaško komercialno televizijo RTL dejala, da Slovenija ne more kaznovati hrvaških ribičev v Piranskem zalivu.

"Napovedi s slovenske strani, s katerimi grozijo s postopki proti hrvaškim ribičem, so popolnoma neprimerne in nesmiselne. Gre nedvomno za hrvaško ozemlje. Nobenih slovenskih zakonov ni mogoče uveljaviti na hrvaškem teritoriju," je izjavila in dodala, da velja meja med državama, ki je bila potrjena leta 1991.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je poudarila, da slovenskih zakonov ni mogoče uveljaviti na hrvaškem teritoriju. Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je poudarila, da slovenskih zakonov ni mogoče uveljaviti na hrvaškem teritoriju. Foto: STA

Napovedala je še, da se bo Hrvaška zaščitila z vsemi sredstvi, s katerimi razpolagajo. Dodala je, da hrvaška policija ščiti hrvaške ribiče v Piranskem zalivu in da bodo v četrtek na kmetijskem ministrstvu v Zagrebu imeli medresorske pogovore s hrvaškimi ribiči iz Istre, da bi jih pomirili.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je v pogovoru za hrvaško javno televizijo HTV pojasnila svoje trditve, da je bila meja med Slovenijo in Hrvaško potrjena leta 1991, potem ko je njen slovenski kolega Karl Erjavec danes ocenil, da s takšnimi izjavami zavaja javnost. Vztrajala je, da je meja iz leta 1991 mednarodno priznana.

"Ne vem, kako sta Hrvaška in Slovenija postali članici Združenih narodov, če nimamo mednarodno priznanih meja," je Pejčinović Burićeva odgovorila na vprašanje novinarja v nocojšnji oddaji Tema dneva, naj komentira Erjavčevo izjavo, da meja med državama ni bila določena leta 1991. 

Komentarji

10

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • savka / 03.01.2018. ob 11:43 +9 0

  Starejši se bodo spomnili kje je potekala meja na dragonjo na vrhu hriba je bil kamen na eni strani je pisalo hrv na drugi slo,pa so takratni pol. bavčar janša in še gdo drug,dovolili gradnjo mejnega prehoda(začasno)ki je seveda tam še danes začasno se je prelevilo v trajno.hrčki so planirali dolgoročno.kar naši vrli pol. ne znajo.že moja pokojna babica je znala povedat da je hrvat od nedelje do nedelje tat,samo naši vrli pol. to ne vedo ali nočejo vedet.

  +9 0
 • lipovec / 03.01.2018. ob 11:29 +4 0

  Ja kdaj si pa to pogruntal Korl? Mi to vemo že 70 let!

  +4 0
 • stanly / 03.01.2018. ob 12:42 +4 0

  teha hrvaškega ribiškega provokatorja takoju na hladno ko bo prvič prestopil mejo SLO in mu zaračunati visoko globo za ropanje in haranje po SLO piranskem zalivu

  +4 0
delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin