Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 1. 2018,
12.53

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

10

Natisni članek

Piranski zaliv ribolov Slovenija Hrvaška ribiči

Sreda, 3. 1. 2018, 12.53

6 let, 3 mesece

Hrvaškim ribičem za nedovoljen prestop meje grozi do 1.200 evrov globe #arbitraža #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

10

Policija | Foto STA

Foto: STA

Hrvaški ribič Diego Makovac je zgodaj zjutraj v spremstvu dveh hrvaških policijskih čolnov lovil ribe v Piranskem zalivu, ko so do njega v čolnu prišli slovenski policisti in ribiški inšpektor. Kot je povedal Makovac, so ga slovenski policisti opozorili, da lovi v slovenskem morju. Hrvaški ribič domneva, da so si zapisali tudi številko in ime njegove ladje. Globa, ki ga lahko doleti za nedovoljen prestop meje, po navedbah policije znaša od 500 pa tudi do 1.200 evrov.

Po besedah novinarja Planet TV Andreja Peroše, ki je obiskal hrvaške ribiče v Umagu in Savudriji, so se hrvaški ribiči danes izogibali ribolovu v spornem območju Piranskega zaliva oziroma se večina sploh ni odpravila na morje.

"V Umagu in Savudriji se večina ribičev sploh ni odpravila na morje. Ribiči se trenutno držijo bolj nazaj, danes zvečer se bodo na sestanku dogovorili, kako naprej," pojasnjuje novinar Planet TV.

Ko bodo dobili podporo iz Zagreba, se bodo vrnili v Piranski zaliv

Po njegovih besedah se hrvaški ribiči bojijo kazni, ki bi jim jih zaradi vplutja v slovenske vode in ribolova v slovenskem morju lahko izrekli slovenski pristojni organi. "Šele po tem, ko bodo iz Zagreba dobili zagotovila, da jih bo država podprla in jim ščitila hrbet, se bodo vrnili v Piranski zaliv," pojasnjuje Peroša.

Njegove besede potrjuje tudi ribič iz Umaga Ante Kabaj. Hrvaškim ribičem nihče ne zagotavlja, da jih zaradi ribolova v slovenskem morju ne bo doletela kazen: "Ljudje, ki so pred leti dobili kazni, niso smeli več v Slovenijo. Če dobimo kazni in pridemo v Slovenijo, nas ne bodo pustili nazaj na Hrvaško, dokler ne plačamo kazni, ki so jo zabeležili. Nihče nam ne zagotavlja, da nas v Sloveniji ne  bodo kaznovali."

Novinar: Andrej Peroša/Video: Planet TV


Policija: Za nedovoljen vstop v Slovenijo od 500 do 1.200 evrov kazni

Medtem so z generalne policijske uprave sporočili, da slovenska policija od 30. decembra 2017 vse nedovoljene prestope meje na morju ne glede na namen obravnava v skladu z določili zakona o tujcih. Kršiteljem, ki nedovoljeno vstopijo v Republiko Slovenijo, grozi prekršek po 145. členu omenjenega zakona, za katerega je predpisana sankcija od 500 do 1.200 evrov kazni. 

Kršitelju, ki ne poravna globe, se lahko zavrne vstop v Republiko Slovenijo

Omenjeni postopek se bo vodil skladno z določili zakona o prekrških, vodila pa ga bo pristojna policijska enota. Kršitelju, ki po pravnomočno končanem postopku ne poravna globe, predpisane za prekršek, se lahko tudi zavrne vstop v Republiko Slovenijo.

V obdobju od 30. decembra 2017 do 2. januarja 2018 je slovenska policija obravnavala sedem vplutij hrvaških ribiških plovil in deset vplutij hrvaških varnostnih organov. Vse navedene dogodke z udeležbo hrvaških ribičev obravnavajo v skladu zakonom o prekrških, vplutja hrvaških varnostnih organov pa obravnavajo kot mejne incidente. Prekrški s področja nedovoljenega ribolova v slovenskem morju niso v pristojnosti policije.

Do 41 tisoč evrov kazni za gospodarski ribolov brez dovoljenja

Slovenski zakon o morskem ribištvu poleg tega določa, da se z globo za prekršek kaznuje pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, če izvaja gospodarski ribolov brez dovoljenja v slovenskem morju. Zagrožena globa za izvajanje ribolova brez veljavnega dovoljenja za gospodarski ribolov je:

 - za pravne osebe od 1.200 do 41.000 evrov,

 - za samostojnega podjetnika posameznika od 420 do 33.000  evrov,

 - za posameznika  od 420 do 1.200 evrov.

Za nadzor na morju imamo enega ribiškega inšpektorja, ki za nadzor uporablja službeno plovilo. Po trenutnih podatkih je izdanih 131 veljavnih dovoljenj za gospodarski ribolov v morju, ki je pod suverenostjo republike Slovenije. Dovoljenje za gospodarski ribolov je vezano na plovilo. Torej gre za 131 ribiških plovil, ki imajo dovoljenje izvajati gospodarski ribolov v našem morju, pravijo na ministrstvu za kmetijstvo.

Hrvaški ribič: Morebitno kazen naj poravna hrvaška država

Hrvaški ribič Diego Makovac, ki je v spremstvu hrvaške policije danes lovil v slovenskem morju, je povedal, da je po opozorilu slovenske policije pobral svoje mreže in se vrnil v Savudrijo.

V pogovoru za regionalno televizijo N1 ni želel ugibati, ali bo za svoje ravnanje kaznovan. "Če dobim kazen, jo bom poslal hrvaški državi," je povedal Makovac in dodal, da je bil danes edini hrvaški ribič v spornem delu Piranskega zaliva.

Potrdil je tudi besede novinarja Planet TV, da bodo imeli ribiči iz Savudrije nocoj interno srečanje, na katerem bodo sprejeli skupne sklepe pred četrtkovim sestankom s predstavniki več hrvaških ministrstev v Zagrebu. Srečanja na hrvaškem kmetijskem ministrstvu naj bi se udeležili tudi predstavniki hrvaških ministrstev za notranje in zunanje zadeve ter morje, promet in infrastrukturo.

Hrvaški ribiči se bodo v Piranski zaliv vrnili, ko bodo dobili podporo uradnega Zagreba. | Foto: Tina Deu Hrvaški ribiči se bodo v Piranski zaliv vrnili, ko bodo dobili podporo uradnega Zagreba. Foto: Tina Deu

Vlada: Hrvaški ribiči za ribolov v slovenskem morju potrebujejo dovolilnice 

Medtem je slovenska vlada na Twitterju sporočila, da imajo hrvaški ribiči še naprej možnost, da lovijo v slovenskem teritorialnem morju. "To možnost smo jim omogočili s spremembami slovenske zakonodaje na osnovi zakonodaje EU. Vsi, ki bodo lovili v skladu s predpisanimi pravili, bodo to lahko počeli nemoteno," so sporočili z vlade. Dodali so, da lahko hrvaški ribiči pridobijo dovoljenje za ulov v slovenskem teritorialnem morju, medtem ko ima Piranski zaliv v skladu z arbitražno razsodbo status slovenskih notranjih voda.

Manjša skupina hrvaških ribičev danes lovila južno od Piranskega zaliva 

Hrvaški ribiči pričakujejo, da jim bodo hrvaške institucije omogočale nemoten ribolov v Piranskem zalivu, kot so ga bili vajeni do zdaj. V nasprotnem primeru so napovedali, da bodo zahtevali odškodnine, ker nekateri ribiči ob meji s Slovenijo ulovijo tudi 90 odstotkov letnega ulova.

Če bodo morali loviti drugod, bodo morali kupiti večje ladje, obenem pa bodo konkurenca drugim hrvaškim ribičem, kar bo pomenilo manj rib in zaslužka za vse ribiče, pravijo.

Po slovenskih napovedih, da bodo kaznovali hrvaške ribiče, ki bodo ribe lovili sredi Piranskega zaliva, je bila danes manjša skupina savudrijskih in umaških ribičev južno od Piranskega zaliva. Redki so lovili v Piranskem zalivu, a razen Makovca niso šli čez mejno črto, ki jo je določilo arbitražno sodišče junija lani. Ribiške ladje v Umagu in Savudriji so tako samevale.

Video: Planet TV


 

Ne spreglejte