SiolNET. Novice Slovenija
6,10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Erjavec o sporu s Hrvaško: Ni pomembno, kdo ima večje čolne

6,10

termometer

Karl Erjavec
Foto: Ana Kovač

Zunanji minister Karl Erjavec je glede izvajanja arbitražne razsodbe v Piranskem zalivu poudaril, da "velikost čolnov ni pomembna", saj ima Slovenija na svoji strani pravne argumente. Tako fizičnih kontaktov med slovenskimi in hrvaškimi organi ne pričakuje. 

Slovenija je danes začela izvajati arbitražno sodbo, v skladu s katero so ji pripadle približno tri četrtine Piranskega zaliva. Zagreb medtem razsodbo še naprej zavrača in je ne namerava izvajati. Tako vztraja pri tem, da je morska meja na sredini zaliva. Tri hrvaške ribiške ladje so tako danes zjutraj vplule v slovenski del Piranskega zaliva, pri čemer so jih spremljale ladje hrvaške policije.

"Suverenost Slovenije krši tudi hrvaška policija"

Erjavec je zanikal navedbe, da v Piranskem zalivu slovenski policisti danes niso izvajali arbitražne razsodbe. "Izvedli so postopek, res pa ni prišlo do fizičnega kontakta," je pojasnil na Pop TV. A na podlagi zbranih informacij bodo slovenski organi postopek izpeljali do konca - vse do izterjave, je prepričan. Če hrvaški ribiči sami ne bodo poravnali naloženih jim kazni, jih bodo slovenski organi verjetno izterjali ob vstopu v našo državo.

Suverenost Slovenije pa krši tudi hrvaška policija, je poudaril Erjavec. "Nedopustno je, da tuj državni organ brez dovoljenja izvaja določene aktivnosti," je dejal. Kot je spomnil, Slovenija pripravlja tožbo proti Hrvaški pred sodiščem EU, del te tožbe pa se bo nanašal tudi na te kršitve.

Erjavec se zaveda, kaj si želi Hrvaška

"Materiala imamo že dovolj," je zagotovil zunanji minister, ki o vseh podrobnostih ni želel natančneje govoriti. Slovenija pa je po njegovih besedah na južno sosedo pripravljena pritisniti tudi drugače. Zaveda se na primer, da sta med zunanjepolitičnimi prioritetami Hrvaške vstop v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ali schengensko območje. "Ta pot ne bo mogoča, če ne bodo spoštovali mednarodnega prava in prava EU," je zatrdil Erjavec.

Tako ni pomembno, kdo ima večje čolne, je Erjavec odgovoril na prizore, v katerih je na morju vidna boljša opremljenost hrvaške policije. "Mi imamo pravne argumente, vemo, kje teče meja, ki jo je prvič določila arbitražna razsodba. Vsako kršitev po 29. decembru štejemo kot kršitev mednarodnega prava in prava EU," je poudaril.

 

 

 

Komentarji

14

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • stanly / 30.12.2017. ob 20:34 +7 - 4

  hrvatje razumejo samo mednarodni pritisk in blokado, sicer bi pa si radi kot najhujši okupatorji prilastili čim več ozemlja, ki jim nikoli ni pripadlo

  +7 - 4
 • prerok / 31.12.2017. ob 12:42 +2 - 1

  Pri vsej tej zadevi je pomembno katera država ima bolj tupega zunanjega ministra.

  +2 - 1
 • Logik_49 / 31.12.2017. ob 16:54 +2 - 1

  največja neumnost naših politikov bi bila še naprej vztrajati pri aritraži ... potrebno se je dogovoriti mimo arbitraže tako, da ne dobimo nič manj kot z arbitražo ... le da je formalno mimo arbitraže !

  +2 - 1
delitve: 34
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin