SiolNET. Novice Svet
2,68

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kdo bo plačal kazni: ribiči ali hrvaška vlada?

2,68

termometer

Piranski zaliv, Obala, morje
Foto: Tina Deu

Hrvaški ribiči iz Savudrije in Umaga so napovedali, da se bodo drevi sestali na sestanku, na katerem bodo razpravljali o tem, kako naj delajo v Piranskem zalivu, potem ko je Slovenija začela izvajati arbitražno sodbo. Sestanek so naknadno odpovedali.

Hrvaške ribiče skrbijo predvsem mogoče kazni, ki jih lahko dobijo od Slovenije, če bodo še lovili ribe do sredine Piranskega zaliva. Ribič iz Savudrije Ecio Kocijančić je dejal, da se ribiči bojijo samo slovenskih kazni ter z njimi mogočih nevšečnosti pri vstopu v Slovenijo. Številni imajo namreč sorodnike v Sloveniji.

Na današnjem srečanju naj bi se jih zbralo med 30 in 40, govorili pa naj bi o tem, ali bodo še naprej delali kot doslej in lovili ribe do sredinske črte Piranskega zaliva ali pa bodo spoštovali mejo, ki jo je junija lani določilo arbitražno sodišče, ki je približno tri četrtine zaliva določilo Sloveniji.


Preberite še:
Kurz nesrečen zaradi spora Slovenije in Hrvaške


Sestanek so nato odpovedali, ko so jim sporočili, da bodo konec tedna v Umag prišli predstavniki najmanj treh ministrstev: za zunanje zadeve, za notranje zadeve in promet, poroča televizija N1.

Bodo ribiči zahtevali odškodnino?

Kocijančić, ki je že prejel kazen slovenskega ministrstva v vrednosti tisoč evrov, nato čakal leto dni, da bi Hrvaška to rešila, kar pa se ni zgodilo, je za N1 pojasnil, da hrvaški ribiči ne morejo mirno opravljati svojega dela, če jih ne spremlja hrvaška policija. Menil je, da bodo na koncu morda zahtevali odškodnino zaradi spremenjenih pogojev za delo v Piranskem zalivu. Od hrvaške države naj bi zahtevali odgovor, ali bo plačala kazni, ki jih bodo dobili od slovenskih oblasti. Ribiči naj bi na sestanku s predstavniki ministrstev dobili vse odgovore na svoja vprašanja.

Minister ponovil, da bodo zaščitili ribiče

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je novinarjem v Zagrebu ponovil, da bodo hrvaške institucije zaščitile hrvaške ribiče. "Ne nameravamo sprožiti nobenih enostranskih potez. Če bo to storila druga stran, bomo imeli pripravljen odgovor," je hrvaška stališča ponovil Božinović.

Ponovil je, da državi odprto vprašanje meje lahko rešita samo z dvostranskim dogovorom med Zagrebom in Ljubljano.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • stanly / 02.01.2018. ob 15:22 +6 - 1

  RIBIČE VISOKO OGLOBIT IN JIH OB PRVEM PREHODU DRŽAVNE MEJE DATI ŠE NA HLADNO...Slo državljani dobivajo po pošti denarne kazni za parkiranje in prometne prekrške od hrvatov, ROPANJE SLKO PIRANSKEGA ZALIVA PA BI KAR TOLERIRALI S STRANI SOSEDOV, to bi bilo nedržavno ravnanje SLO organov pregona

  +6 - 1
 • savka / 02.01.2018. ob 18:23 +3 0

  Ne bodite naivni HRV.ribiči da vam bodo politiki plačali kazni katere boste dobili,politiki vas potrebujejo samo toliko dokler vas potrebujejo potem vas bodo zavrgli. kaj šele da bi vam plačali kazni.bodite vi pametnejši.

  +3 0
 • slov1ec / 03.01.2018. ob 09:18 0 0

  Kazni naj prično takoj pošiljati svojemu notranjemu ministru, ki jim zagotavlja VSO podporo, za krajo rib v NAŠEM Piranskem zalivu. Bodo vsaj videli, koliko res velja njegova obljuba.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin