SiolNET. Novice Slovenija
4,48

termometer

 • Messenger
 • Messenger

"Hrvaška brez OECD in Schengna, če ne bo spoštovala arbitraže" #video

4,48

termometer

Kako uveljaviti arbitražno sodbo s Hrvaško, ki se temu na vse načine upira, in kako sosede prepričati, da mejo, določeno v Haagu, sprejmejo za svojo. O tem je na Brdu pri Kranju premlevala slovenska diplomacija, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

[video: 67242 / ]

Video: Planet TV

Predsednik Borut Pahor, ki je pred devetimi leti s Hrvati dosegel kompromis, da bo mejo določilo arbitražno sodišče, poudarja: 

"Arbitražni sporazum je bil srednja pot med interesi in pričakovanji obeh držav. Hrvaški je zagotovil članstvo v Evropski uniji, Sloveniji pa hrvaško spoštovanje odločitve arbitražnega tribunala v zvezi z mejo na kopnem in na morju. Zato ima Slovenija vso pravno, politično in moralno pravico pričakovati, da bo tudi Hrvaška izpolnila svoj del obveznosti iz te mednarodne pogodbe, da bo torej spoštovala odločitev arbitražnega tribunala."

Veliko bolj oster do vedenja Hrvaške je zunanji minister Karl Erjavec. "Dokler arbitražna razsodba ne bo implementirana, Hrvaška ne bo del Schengena, zlasti dokler bom jaz v vladi," je dejal. Dodal je še: "Mislim, da država, ki ne spoštuje mednarodnega prava, prava EU, ki ne spoštuje vladavine prava, ne more postati članica OECD."

Polna implementacija arbitražne razsodbe je po mnenju Erjavca le še vprašanje časa. Odnos sosednje Hrvaške pa, kot pravi, naravnost nesprejemljiv. "Ali gre za povsem nerazumevanje ali pa za očitno zavajanje ne samo hrvaške javnosti, ampak tudi druge javnosti."

Slovenija je v tem sporu dokazala svojo zrelost, Hrvaška pač še ne," pa je menila veleposlanica na Hrvaškem Smiljana Knez: "Govoriti, kako je arbitraža lahko izhodišče, potem bi pa še malo morja, ne vodi nikamor."

Komentarji

12

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • stanly / 04.01.2018. ob 11:48 +7 - 1

  če hrvati nočejo arbitražnega sporazuma, pa naj takoj zapustijo eu, saj je pod pogojem spoštovanja arbitraže sploh lahko hrvaška vstopila v EU in potem bodo SLO ribiči lahko lovili po celem jadranu tako kot v jugi in savudrijo je treba vrniti pod piransko občino, kot je bila od nekdaj in šele potem se lahko začnemo pogovarjati o novi meji

  +7 - 1
 • max-62 / 04.01.2018. ob 11:02 +6 - 5

  Erjavec, toliko kot si ti zas... pri tej tragikomediji, bi te morali že zdavnaj brcnit iz politike in to tako močno, da bi poletel čez cel Piranski zaliv.

  +6 - 5
 • BPGC / 05.01.2018. ob 00:54 +1 0

  To bi morali razcistiti pred vstopom v EU. Kje je ze Pahor? Aja....predsednik je, ze drugic.

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin