Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 1. 2018,
11.13

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

6

Natisni članek

ribolov Trst ribiči arbitraža

Četrtek, 4. 1. 2018, 11.13

6 let, 3 mesece

Reportaža

Kazni ne bodo problem, Hrvati svoje ribe prodajo zadrugam #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

6

Trst. Ribič. | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Tako slovenski kot hrvaški ribiči del svojega ulova prodajo na Tržaškem, vendar se hrvaški ribiči zadnje čase redko sami pojavijo na ribji borzi v Trstu. Svoj ulov prodajo domačim zadrugam, ki ribe nato dostavijo v Italijo. Tako se lahko tudi izognejo morebitnim težavam na meji, če bi na poti v Trst v Slovenijo želeli vstopiti z neplačanimi globami zaradi prečkanja morske meje.

Hrvaški ribiči, ki jim v primeru ribolova v slovenskem teritorialnem morju grozi od 500 do 1.200 evrov globe, od hrvaškega političnega vrha zahtevajo pojasnila, kdo bo kazni poravnal. In ker jim ob neplačilu globe slovenska policija lahko zavrne vstop v našo državo, jih skrbi, kako bodo prišli do Trsta, kjer prav tako prodajajo ulovljeno.

Video: Planet TV

Na tržnici živo že ob štirih zjutraj

Ura je bila malo čez četrto zjutraj, ko so na tržaški ribji borzi že hupali viličarji, ki so v halo tržnice odvažali, kar so ribiči ravnokar dostavili. Okoli stiropornih zabojev so hodili tudi prvi kupci, lastniki tržaških in okoliških ribarnic, si ogledovali ulov in po tiho že sklepali posle ter si neformalno rezervirali najboljše zaboje.

Vendar hrvaških ribičev, čeprav del svojega ulova prodajo v Italijo, ni bilo na spregled. Resda jih je v sredo po pripovedovanju slovenskih ribičev, ki so se danes pripeljali v Trst, na kopnem zadržalo slabo vreme, najbrž se je kateri od njih pomudil tudi na sestanku v Umagu, kjer so se zavzeli za "varno in nemoteno delo na hrvaškem območju, vključno s Piranskim zalivom".


Preberite še:


V zgodnjih jutranjih urah, ko ribiči dostavljajo svoj ulov, smo srečali le voznika umaške ribje zadruge. Prav gostobeseden ni bil, dejal je le, da ribiči svoj ulov prodajo zadrugi, za katero on nato vsako jutro vozi v Trst. So pa zato slovenski ribiči povedali, da so se Hrvati v zadnjem času organizirali. Kar ulovijo, v Trst pripeljejo zadruge, vsako jutro opazijo vsaj eno ali dve kombinirani vozili iz hrvaške Istre.

Zdajšnji sezonski ulov bolj tekne Italijanom kot Hrvatom in Slovencem

Rib trenutno ni veliko, nam je še povedal ribič Milenko iz Izole, vendar zdaj lovijo ribe, ki bolj kot Slovencem ali Hrvatom teknejo Italijanom, "pravim Tržačanom, ki znajo te ribe odlično pripraviti in radi posežejo po njih".

Danes so kupcem dovažali lignje, mole in pasaro oziroma iverko, ribo, podobno listu. In ker te ribe, kot rečeno, domačim kupcem ne teknejo toliko, morajo svoje presežke prodati v Italijo. "Ponavadi je tako, da (ribiči, op. a.) najprej poskrbijo zase, kar ostane, prinesejo sem," je dodal sogovornik iz Izole.

Trst. Ribič. | Foto: Planet TV Foto: Planet TV Tržaška ribja borza je ribičem iz slovenske in hrvaške Istre tudi najbližja, naslednje so v Gradežu in Caorleju, če je treba, gredo tudi do Benetk.

Lastnik znane tržaške ribarnice Paolo Tognon, ki si je pred vhodom na borzo ogledoval ulov, seveda razlik med ribiči ne dela, ribe preprosto kupi od tistega, ki ima najboljše. Politične zdrahe ga pri njegovem poslu niti najmanj ne zanimajo, je pa, kot je povedal, od slovenskih ribičev slišal, da hrvaška policija patruljira po morju in jim ne dovoli ribolova. "Za Hrvate pa ne vem, kaj pravijo, vsak se briga zase," je sklenil z nasmeškom.

Ne spreglejte