SiolNET. Novice Svet
2,71

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 20:53

  V Franciji še 330 žrtev

 • 19:35

  Manj aktivno okuženih v ITA

 • 18:32

  Španija: okuženi v zdravstvu

 • 17:33

  Virgin Atlantic bo odpuščal

 • 16:57

  Nemčija: na obzorju drugi val

 • 16:41

  Tajvan z donacijo mask

 • 15:17

  Luksemburg: Odprite mejo

 • 15:17

  Bavarska rahlja ukrepe

 • 15:15

  V Nemčiji delo za skrajšan čas

 • 09:28

  Ardenova: Čaka nas veliko dela

 • 08:06

  Število žrtev preseglo 250.000

Francija: Prva potrjena okužba z novim koronavirusom že decembra lani #video

2,71

termometer

Francija koronavirus
V Franciji so prvi primer okužbe z novim koronavirusom zabeležili že konec lanskega decembra. Foto: Reuters

V Franciji so prvi primer okužbe z novim koronavirusom zabeležili že konec lanskega decembra in ne konec letošnjega januarja, kot so do zdaj domnevali strokovnjaki. Okužbo so potrdili pri bolniku, ki so mu decembra diagnosticirali pljučnico.

V dveh bolnišnicah na širšem območju Pariza so spet analizirali vzorce bolnikov, ki so bili na intenzivni negi med 2. decembrom in 16. januarjem ter so bili negativni na testiranju za virus gripe ali katerega od drugih koronavirusov. Takrat jih namreč niso testirali za novi koronavirus, saj ga še niso poznali, je pojasnil vodja intenzivnih oddelkov na več pariških bolnišnicah Yves Cohen.

Miro Cerar Nato Novice Miro Cerar se še ne bo vrnil na fakulteto. Prejema poslansko nadomestilo.

V Franciji prvi primer okužbe zabeležili že konec lanskega decembra

Te vzorce so zdaj testirali še na virus sars-cov-2 in pri enem od 14 bolnikov potrdili okužbo, je pojasnil Cohen. Gre za 42-letnega moškega, ki so mu vzorec odvzeli 27. decembra, piše v študiji, objavljeni v znanstveni reviji International Journal of Antimicrobial Agents. To je dokaz, da se je covid-19 po Franciji širil že konec decembra 2019, torej pred prvimi uradno potrjenimi primeri, so sporočili avtorji študije.

Tri primere okužbe, ki so do zdaj veljali za prve v Franciji, so potrdili 24. januarja. Okuženi so bili kitajski par iz Wuhana in prebivalec Bordeauxa, ki se je vrnil s potovanja na Kitajskem. 42-letnik, s katerim so stopili v stik, je sporočil, da je bil bolan dva tedna in da je okužil tudi svoja otroka. Soproga se z novim koronavirusom ni okužila.

Ljubljana po sprostitvi ukrepov Novice "Podatki o prekuženih so večji od pričakovanja"

V New Yorku se razmere vendarle počasi umirjajo

Univerza Washington zaradi postopnega odpravljanja omejevalnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v ZDA medtem ocenjuje, da bo do začetka avgusta zaradi covida-19 umrlo 135 tisoč Američanov, kar je skoraj dvakrat več od ocene iz aprila.

New York Times je medtem razkril notranje projekcije administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa na podlagi podatkov Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) in Zvezne agencije za posredovanje v nesrečah (Fema), da se bo število okužb na dan do konca meseca s sedanjih okrog 25 tisoč povečalo na približno dvesto tisoč, število smrtnih primerov pa podvojilo na okoli tri tisoč. Bela hiša za zdaj zanika, da bi bil to njen dokument, piše STA.

V ZDA je novi koronavirus največ smrtnih žrtev terjal v zvezni državi in mestu New York. V ZDA je novi koronavirus največ smrtnih žrtev terjal v zvezni državi in mestu New York. Foto: Reuters

V ZDA je po podatkih univerze Johns Hopkins do sinoči število okuženih s koronavirusom naraslo na 1,18 milijona, za covidom-19 pa je do sinoči umrlo skoraj 69 tisoč ljudi. V najbolj prizadeti državi New York se zadeve umirjajo, saj je v nedeljo za covidom-19 umrlo 226 ljudi. Na višku pandemije na začetku aprila je na dan umiralo po 800 ljudi.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je v ponedeljek dejal, da bodo zvezno državo odpirali počasi v štirih fazah, in to najprej tam, kjer ni toliko okužb, kot so redko poseljena okrožja na severu države. Najprej bodo lahko šli nazaj na delo po pisarnah, v prodaji na drobno, nepremičninskih podjetjih, potem v restavracijah in hotelih, gledališča pa bodo na vrsti zadnja. V New Yorku je bilo do sinoči 319 tisoč okuženih in 25 tisoč mrtvih.

Koronavirus, maska, zaščita, oprema Novice Razkrivamo, kaj piše v vladnem poročilu o nabavah zaščitne opreme #video

V posameznih zveznih državah sproščajo ukrepe

Florida, kjer se je do zdaj okužilo 37 tisoč ljudi, umrlo pa jih je 1.400, je začela odpirati prodajalne in restavracije ob upoštevanju 25-odstotne zasedenosti kapacitet, medtem ko šole, kinodvorane, bari in telovadnice ostajajo zaprti. V ponedeljek se je odprla plaža v mestu Clearwater, vendar je odpiranje plaž v rokah lokalnih oblasti. Miami Beach tako ostaja zaprt.

Lokalne oblasti na Floridi so že odprle nekatere plaže. Lokalne oblasti na Floridi so že odprle nekatere plaže. Foto: Reuters

V Ohiu z 20 tisoč okuženimi in tisoč mrtvimi je guverner Mike DeWine dovolil delo gradbenim podjetjem in predelovalni industriji ter pisarniškim delavcem, pod pritiski pa je popustil celo kalifornijski guverner Gavin Newsom, ki bo od petka dovolil odprtje nekaterih poslov z omejitvami. Najprej bo mogoče v trgovine z oblačili in cvetličarne, vendar po kalifornijsko, iz avtomobila. Kalifornija ima skoraj 56 tisoč okuženih in nekaj manj kot 2.300 mrtvih.

Protestom navkljub pa odpiranje ne teče v skladu z upanjem republikancev. V predmestju Atlante Kennesaw so v ponedeljek odprli velik nakupovalni center Cobb, vendar kupcev ni bilo, pa tudi vsi trgovci svojih lokalov niso odprli. Georgia ima skoraj 29.500 okuženih in približno 1.250 mrtvih.

koronavirus Italija Novice V Italiji glede na prejšnja leta skoraj polovica več umrlih #video

Ker hčerke ni spustil v trgovino brez maske, sta ustrelila varnostnika

V mestu Flint v zvezni državi Michigan, ki so jo in jo pretresajo protesti Trumpovih podpornikov proti demokratski guvernerki, pa je novi koronavirus posredno povzročil prvi tragični spor, ki se je končal z umorom. Do konflikta je prišlo med družino in varnostnikom diskontne prodajalne Family Dollar.

Varnostnik hčerke ni hotel spustiti v trgovino brez maske, mama ga je grdo nadrla, nato pa skupaj s hčerko zapustila kraj dogodka. Kasneje sta prišla nazaj oče in sin ter varnostnika ustrelila. Guvernerka Gretchen Whitmer je družini ustreljenega izrazila sožalje in obžalovala, da je do česa takega lahko prišlo v času, ko bi ljudje morali stopiti skupaj.

remdesivir Novice Koronavirus: WHO pomotoma objavil, da zdravilo ni učinkovito

WHO: ZDA niso podale dokazov, da novi koronavirus izvira iz laboratorija

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se je medtem v ponedeljek odzvala na trditve Washingtona, da novi koronavirus izvira iz laboratorija. Kot so sporočili predstavniki WHO, predstavniki ZDA niso podali nobenih konkretnih dokazov, ki bi potrdil njihove trditve. "Od ameriške vlade nismo prejeli nobenih podatkov ali specifičnih dokazov v povezavi z domnevnim izvorom virusa, zato to za nas ostaja špekulacija," je povedal direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan.

Dodal je, da bi zelo radi prejeli kakršnokoli informacijo, ki kaže na izvor virusa. "Če so podatki in dokazi dostopni, potem se bo morala vlada ZDA odločiti, ali in kdaj jih bo lahko delila, je pa za WHO težko delovati v informacijskem vakuumu," je poudaril Ryan. Strokovnjakinja WHO Maria Van Kerkhove je ob tem poudarila, da so znanstveniki preučili že 15 tisoč celih genomov virusa: "Glede na vse dokaze, ki smo jih videli, je ta virus naravnega izvora".

Tudi direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je v ponedeljek dejal, da "znanstveni dokazi trenutno močno kažejo na to, da koronavirus ni bil umetno ali namerno prirejen". Vse glede postopnega razvoja skozi čas kaže na to, da se je razvil v naravi in preskakoval med vrstami, je dodal.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je sicer v nedeljo zatrdil, da obstaja veliko dokazov, da je koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu. Podobno je trdil tudi ameriški predsednik Trump, a nihče od njiju ni predstavil nobenega dokaza. Kitajska medtem ostro zanika, da bi virus sars-cov-2 prišel iz laboratorija, poroča STA.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 20:53 05.05.2020

  V Franciji še 330 žrtev

  V Franciji je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo 330 ljudi, skupno pa 25.531, so nocoj sporočile pristojne oblasti.

  Francija, kjer strogi ukrepi za zajezitev covida-19 veljajo od 17. marca, je med najhuje prizadetimi državami na svetu v pandemiji novega koronavirusa. Že tri tedne sicer upada število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. Po najnovejših podatkih jih je trenutno 3430, kar je dvakrat manj kot pred mesecem dni. (STA)

  Preveri več
 • 19:35 05.05.2020

  Manj aktivno okuženih v ITA

  Drugi dan po omilitvi ukrepov omejevanja gibanja so v Italiji potrdili 236 smrtnih žrtev covida-19, skupno jih je do danes umrlo 29.315. V državi še naprej vztraja trend upadanja števila oseb, ki so še okuženi z novim koronavirusom. Njihovo število je v zadnjem dnevu padlo z 99.980 na 98.467.

  V italijanskih bolnišnicah se zdravi še 16.270 ljudi, od tega 1427 na intenzivni negi. V domači izolaciji je 80.770 oseb. Skupno je od začetka epidemije 20. februarja ozdravelo 85.231 oseb.

  V najhuje prizadeti deželi Lombardija je v zadnjem dnevu umrlo 95 ljudi, skupno 14.389. V deželi je z virusom okuženih še 37.092 oseb. V bolnišnici je 6201 oseba, od tega 509 na intenzivni negi.

  V Italiji so v ponedeljek začeli veljati omiljeni ukrepi, ki med drugim dopuščajo rekreacijo oseb na prostem in gibanje znotraj dežel. Odprle so se tudi številne trgovine, dovoljena je prodaja hrane in pijače za s seboj. (STA)

  Preveri več
 • 18:32 05.05.2020

  Španija: okuženi v zdravstvu

  Med novimi okužbami z novim koronavirusom, ki so jih v Španiji zabeležili v zadnjih 24 urah, je več kot 70 odstotkov zdravstvenih delavcev, je danes sporočilo špansko ministrstvo za zdravje.

  V Španiji, kjer ocenjujejo, da so vrhunec epidemije dosegli pred več kot mesecem dni, je število novih okužb trenutno v upadu. Zmanjšuje se tudi število smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. Se pa v zadnjih tednih povečuje število novih okužb med zdravstvenimi delavci.

  V Španiji so sicer po več tednih že začeli sproščati ukrepe, ki so jih sprejeli za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

  V Španiji so doslej zabeležili več kot 250.000 okužb z novim koronavirusom. V to številko so zajeti tudi tisti, pri katerih so potrdili prisotnost protiteles. Med temi jih je 18 odstotkov ali 43.956 zdravstvenih delavcev. Po besedah Fernanda Simona, ki vodi oddelek za izredne razmere na ministrstvu za zdravje, gre za "pomemben pojav".

  Dodal je, da je v dveh večjih bolnišnicah v Madridu in Kataloniji, ki jih je novi koronavirus v Španiji najbolj prizadel, med zdravstvenimi delavci 11 odstotkov okuženih, a je potek okužbe pri njih manj hud kot pri splošni populaciji. To naj bi bilo posledica tega, da so na splošno mlajši.

  Stopnja smrtnosti med španskimi zdravstvenimi delavci je tako 0,1 odstotka, kar je bistveno manj od 7,8 odstotka, ki velja za splošno populacijo. Manj jih je tudi v bolnišnici ali na intenzivni negi, kar naj bi bilo prav tako posledica razlike v starosti.

  Med razlogi za tako velik delež okužb pri zdravstvenih delavcih bi lahko bil tudi ta, da so zanje testi na okužbo dostopnejši. Hkrati so tudi v prvih bojnih vrsta proti virusu, saj zdravijo že okužene.

  Na vrhuncu epidemije, ko je bil španski zdravstveni sistem tik pred zlomom, so se številni zdravstveni delavci tudi pritoževali nad pomanjkanjem zaščitne opreme, kot so zaščitne maske in rokavice. V zadnjih tednih naj bi se to po zagotovilih španske vlade izboljšalo.

  V Španiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 185 smrti zaradi covida-19. Število smrti zaradi covida-19 je že tri dni manjše od 200. Na vrhuncu epidemije so v državi zabeležili 950 smrti v enem dnevu. Skupno je zaradi covida-19 v Španiji doslej umrlo 25.613 ljudi. (STA)

  Preveri več
 • 17:33 05.05.2020

  Virgin Atlantic bo odpuščal

  Britanska letalska družba Virgin Atlantic je danes sporočila, da bo zaradi posledic pandemije novega koronavirusa odpustila 3150 delavcev, kar predstavlja približno tretjino vseh zaposlenih. Dodala je, da se z vlado pogovarja o možnostih za prejem državne pomoči.

  Družba British Airways je minuli teden napovedala, da bo brez dela predvidoma ostalo do 12.000 njihovih zaposlenih, nizkocenovni prevoznik Ryanair pa je napovedal ukinitev do 3000 delovnih mest. Skandinavski prevoznik SAS pa je aprila sporočil, da bo odpustil 40 odstotkov zaposlenih. (STA)

  Preveri več
 • 16:57 05.05.2020

  Nemčija: na obzorju drugi val

  Vodja nemškega Inštituta Robert Koch Lothar Wieler je danes posvaril, da je najverjetneje na obzorju že drugi in tretji val okužb z novim koronavirusom.

  "Gre za pandemijo. In v pandemiji se z virusom okuži od 60 do 70 odstotkov prebivalstva," je novinarjem v Berlinu danes dejal Wieler. Dodal je, da bo drugi val nastopil "z veliko verjetnostjo", s čimer se strinja večina strokovnjakov, in da nekateri strokovnjaki pričakujejo tudi tretji val, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  Wieler je tudi odgovarjal na novinarsko vprašanje glede razvoja aplikacije, s katero bi sledili okužbam v Nemčiji. Odgovoril je, da je tovrstna aplikacija smiselna, ko se bo pandemije še razvijala. Ni pa povedal, kdaj naj bi tovrstno aplikacijo začeli uporabljati.

  V Nemčiji so doslej zabeležili okužbo z novim koronavirusom pri več kot 164.000 ljudeh, zaradi covida-19 je umrlo najmanj 6808 ljudi. (STA)

  Preveri več
 • 16:41 05.05.2020

  Tajvan z donacijo mask

  Tajvan je danes napovedal, da bo državam, ki jih je pandemija novega koronavirusa najhuje prizadela, podaril 7,07 milijona zaščitnih kirurških mask. Gre za tretjo večjo tajvansko donacijo zaščitnih kirurških mask v pandemiji novega koronavirusa.

  Po navedbah tiskovne predstavnice tajvanskega ministrstva za zunanje zadeve Joanne Ou bo Tajvan 2,28 milijona zaščitnih mask podaril ZDA, 1,3 milijona pa EU in njenim državam članicam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  1,09 milijona zaščitnih mask bo Tajvan podaril svojim diplomatskim zaveznikom, 1,8 milijona pa partnerskim državam v južni in jugovzhodni Aziji ter Avstraliji in Novi Zelandiji. Še 600.000 mask bodo namenili Afriki ter Bližnjemu vzhodu in zdravstvenim delavcem, ki pomagajo sirskim beguncem. (STA)

  Preveri več
 • 16:11 05.05.2020

  V Bolgariji šole zaprte vse do septembra

  Bolgarija je danes napovedala, da bodo v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koroanvirusom šole ostale zaprte do septembra. Izobraževanje bo do novega šolskega leta potekalo na daljavo. Vrtci ostajajo zaprti do nadaljnjega. (STA)

  Preveri več
 • 15:17 05.05.2020

  Luksemburg: Odprite mejo

  Luksemburg je danes pozval sosednjo Nemčijo, naj na meji med državama opusti nadzor in druge ukrepe zaradi pandemije covida-19. Kot je opozoril luksemburški zunanji minister Jean Asselborn, načrtovano podaljšanje nadzora povzroča nezadovoljstvo na obeh straneh meje.

  Nemčija se je v ponedeljek odločila, da bo nadzor na meji z Luksemburgom, ki ga je uvedla zaradi pandemije, ohranila najmanj do 15. maja. To je sprožilo val ogorčenja v državi, ki je močno odvisna od dnevnih migrantov. (STA)

  Preveri več
 • 15:17 05.05.2020

  Bavarska rahlja ukrepe

  Nemška zvezna dežela Bavarska je danes potrdila omilitev nekaterih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim so omilili omejitve glede odhodov od doma. Od prihodnjega tedna bodo lahko odprte vse trgovine, do konca meseca pa bodo odprli restavracije in hotele.

  Bavarci bodo lahko že od srede znova obiskali ali se srečali z eno osebo, ki ne prihaja iz istega gospodinjstva, ali bližnjimi sorodniki. Druge omejitve stikov in prepoved zbiranja na javnih krajih medtem ostajajo v veljavi.

  Od srede bodo v deželi znova odprta tudi otroška igrišča. Prihodnji ponedeljek pa bodo znova odprli živalske in botanične vrtove ter muzeje in galerije. Svoja vrata bodo lahko znova odprle tudi vse trgovine, torej tudi večje od 800 kvadratnih metrov, ki so trenutno še zaprte.

  Restavracije in lokali bodo lahko goste na terasah stregli od 18. maja, od 25. maja pa tudi v notranjih prostorih. 30. maja nameravajo na Bavarskem znova odpreti hotele. (STA)

  Preveri več
 • 15:15 05.05.2020

  V Nemčiji delo za skrajšan čas

  V Nemčiji je ukrep dela za skrajšan delovni čas, ki ga sofinancira država, dosegel praktično vse sektorje. Najvišje so številke v gostinstvu, kjer se je ukrepa poslužilo 99 odstotkov podjetij, je sporočil nemški inštitut Ifo. Po zveznih deželah je največji delež podjetij, ki so se odločila za ta ukrep, na Bavarskem. (STA)

  Preveri več
 • 13:27 05.05.2020

  Rusija postaja novo žarišče

  V Rusiji so že tretji dan zapored potrdili več kot 10.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so zabeležili 10.102 okužb, vse skupaj pa 155.370. Za covidom-19 pa je umrlo še 95 ljudi, vse skupaj pa 1451. Število novih okužb se je sicer od nedelje, ko so poročali o rekordnih 10.633 na novo okuženih, nekoliko znižalo, a vztraja nad 10.000. To je veliko več kot drugod po Evropi. Na drugem mestu je Velika Britanija, kjer je bilo v ponedeljek manj kot 4000 novih primerov.

  Preveri več
 • 13:26 05.05.2020

  Odkrili tip protiteles

  Znanstveniki na Nizozemskem so odkrili človeški tip monoklonskih protiteles, ki preprečujejo okužbo v laboratoriju ustvarjenih celic z novim koronavirusom. To je prvi korak k razvoju protitelesa za zdravljenje ali preprečevanje bolezni covid-19, ki jo povzroča sars-cov-2, so navedli.

  Preveri več
 • 13:24 05.05.2020

  Umrlo 6.800 Nemcev

  V Nemčiji so doslej potrdili že več kot 164.000 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 6808 ljudi, je razvidno iz podatkov, ki jih je pripravila nemška tiskovna agencija dpa. Število novih okužb je majhno in je krepko pod tisoč. Hkrati so v Nemčiji že ob koncu tedna zaznali manj okužb.

  Preveri več
 • 13:23 05.05.2020

  Poročilo o izbruhu v Ischglu

  Tožilstvo v Innsbrucku je policiji predložilo 1.000 strani dolgo preliminarno poročilo o izbruhu koronavirusa v smučarskem letovišču Ischgl, ki je bilo eno glavnih žarišč v Evropi. Ta teden sicer še ne bodo odločili o uvedbi uradne preiskave. Ta teden sicer še ne bodo odločili o uvedbi uradne preiskave. Do danes se je za žrtve v postopku javilo 321 oseb, ki so se v Ischglu okužile z novim koronavirusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

  Preveri več
 • 13:21 05.05.2020

  Na otoku umrlo 32 tisoč ljudi

  V Združenem kraljestvu je s sumom koronavirusne bolezni 19 doslej umrlo že več kot 32.000 ljudi, kar je največ v Evropi, je razvidno iz danes objavljenih uradnih podatkov, na spletni strani poroča Reuters. Združeno kraljestvo je tako po število smrtnih primerov prehitelo Italijo, kjer pa v statistiko ne vključujejo smrtnih primerov, zaradi katerih zgolj sumijo, da je smrt povzročil novi koronavirus.

  Preveri več
 • 13:18 05.05.2020

  Brezposelnost v Španiji

  Število brezposelnih se je v Španiji aprila povečalo za 280.000 na 3,8 milijona, kažejo danes objavljeni podatki ministrstva za delo. Razlog je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP predvsem v zaustavitvi turizma zaradi pandemije novega koronavirusa. Število prejemnikov nadomestila za brezposelnost je doseglo rekordnih 5,2 milijona.

  Preveri več
 • 13:18 05.05.2020

  Visoka rast cen v Italiji

  V Italiji omilitve ukrepov, ki so jih sprejeli za zajezitev novega koronavirusa, spremlja visoka rast cen, predvsem na področju prevoza in kmetijskih izdelkov. V Italiji od ponedeljka dalje med severom in jugom države ponovno vozijo hitri vlaki, a z omejenim številom potnikov in strogimi zaščitnimi ukrepi. Cene vozovnic so poletele v nebo. Cene so se povečale tudi v italijanskem gostinstvu. Italijanski lokali so sicer še vedno zaprti, a številni ponujajo dostavo do doma, so pa zaradi tega zvišali cene.

  Preveri več
 • 09:28 05.05.2020

  Ardenova: Čaka nas veliko dela

  Nova Zelandija še dolgo ne bo odprla meja s preostalim svetom, je danes povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki se je prek videopovezave udeležila zasedanja avstralske vlade. Potovanja med Novo Zelandijo in Avstralijo bi sicer lahko omogočili že prej, je po seji povedala novozelandska premierka.

  Z avstralsko vlado je Ardernova razpravljala o "neke vrste mehurčku med nami, varnem območju potovanja". Poudarila je, da jih glede tega čaka še veliko dela, preden bodo dosegli napredek. "S preostalim svetom pa bomo imeli meje še dolgo zaprte," je odgovorila na vprašanje o novozelandskem turističnem sektorju.

  Turizem je ena največjih novozelandskih industrij, saj zaposluje skoraj deset odstotkov delovne sile v državi in predstavlja skoraj šest odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Večina turistov prihaja iz Avstralije. Sledijo obiskovalci iz Kitajske, ZDA in Združenega kraljestva.

  Razmere glede covida-19 so se sicer na Novi Zelandiji že umirile. Od tam že drugi dan zapored poročajo, da v zadnjih 24 urah niso potrdili nove okužbe z novim koronavirusom. V tej petmilijonski državi so vse skupaj potrdili manj kot 1.500 primerov okužbe, umrlo je 20 ljudi.

  V Avstraliji, ki ima 25 milijonov prebivalcev, pa so potrdili skoraj sedem tisoč okužb z novim koronavirusom, umrlo je 96 ljudi. Tudi tam se je krivulja epidemije že zravnala, poroča STA.

  Preveri več
 • 08:06 05.05.2020

  Število žrtev preseglo 250.000

  Število smrti zaradi novega koronavirusa je v ponedeljek preseglo četrt milijona, večinoma v ZDA in Evropi. Najhuje prizadeta celina je Evropa z okoli 145 tisoč smrtnimi žrtvami covid-19, sledijo pa ZDA z 68.700 smrtmi. Evropske države in ZDA skupaj predstavljajo 85 odstotkov vseh žrtev novega koronavirusa, poroča STA.

  V ZDA se sicer bojijo, da bi se maja število smrti in okužb na dan lahko še povečalo. Do konca maja morda celo podvojilo glede na trenutno stanje, kažejo interne projekcije vlade ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

  V Evropi medtem v večini držav menijo, da so že dosegli vrhunec epidemije. Število smrti in okužb v najhuje prizadetih državah, kot sta Italija in Španija, že upada. Zato države že sproščajo nekatere omejevalne ukrepe, ki so bili za omejitev širjenja koronavirusa uvedeni pred skoraj dvema mesecema.

  Globalno število okužb s koronavirusom, ki se je začel širiti iz Kitajske, sicer še vedno narašča. Stanje je trenutno najbolj zaskrbljujoče v Rusiji, kjer zdaj naštejejo okoli deset tisoč na novo okuženih na dan. Skupaj pa se je po svetu z novim koronavirusom okužilo že okoli 3,6 milijona ljudi, poroča STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin