Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 5. 2020,
7.16

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,57

19

Natisni članek

COVID-19 virus Koronavirus ZDA Kitajska

Ponedeljek, 4. 5. 2020, 7.16

3 leta, 11 mesecev

V Italiji glede na prejšnja leta skoraj polovica več umrlih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,57

19

V Italiji se je marca zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 močno povečalo število umrlih glede na prejšnja leta. Po podatkih, ki sta jih danes objavila italijanski statistični urad Istat in italijanski Inštitut za javno zdravje (ISS), so marca zabeležili 49,4 odstotka več smrti, kot je znašalo povprečje za marec med letoma 2015 in 2019.

20:10

Manj okuženih v Italiji

20:08

V New Yorku manj žrtev

20:07

Zbrali 7,4 milijarde evrov

16:49

Rahljanje ukrepov v VB

16:48

Preizkušajo novo zdravilo

16:16

Italija: polovica več umrlih

16:06

Rahljanje na Hrvaškem

16:04

Grki gredo lahko na plažo

14:55

Indija: kaos pred trgovinami

14:30

Iran: znova odprli mošeje

13:43

Expo preložen za leto dni

13:34

Lokali odprti tudi v Srbiji

13:25

Hrvaška dodatno omilila ukrepe

11:43

Abe podaljšal izredne razmere

08:26

Bolsonaro podprl protestnike

07:44

Že več kot 3,5 milijona okužb

07:24

Trump: Cepivo že ob koncu leta

07:20

V ZDA že skoraj 68.000 mrtvih

  • 20:10

    Manj okuženih v Italiji

    V Italiji se je danes, ko so po skoraj dveh mesecih omilili nekatere ukrepe proti pandemiji covida-19, število trenutno okuženih z novim koronavirusom spustilo pod 100.000. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 umrlo 195 ljudi, skupno pa doslej 29.079.

    Število smrtnih žrtev covida-19 je nekoliko višje kot v nedeljo, ko so zabeležili 174 umrlih v 24 urah.

    Je pa v zadnjem dnevu število trenutno okuženih padlo s 100.179 na 99.980, je sporočila italijanska civilna zaščita. V italijanskih bolnišnicah se zdravi 16.823 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 1479 na oddelkih za intenzivno nego. 1678 obolelih je v samoizolaciji. Doslej je ozdravelo 82.879 ljudi.

    V Lombardiji, žarišču koronavirusne bolezni 19 v Italiji, je v zadnjem dnevu za covidom-19 umrlo 63 ljudi, skupno doslej 14.294. Trenutno je v tej deželi na severu Italije z novim koronavirusom okuženih 37.307 ljudi, 6.414 obolelih je v bolnišnicah.

    V Italiji se je sicer danes po skoraj dveh mesecih karantene začela težko pričakovana druga faza ukrepov proti pandemiji, v kateri je vlada razrahljala nekatere omejitve gibanja. Znova so začeli delovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Po ocenah se je danes tako na delo vrnilo okoli štiri milijone ljudi.

    Začeli so delovati tudi bari in restavracije, ki pa lahko pripravljajo le hrano in pijačo za s seboj. Odprli so se tudi parki in druge zelene površine, ljudje pa lahko znova obiskujejo svoje sorodnike ter se gibljejo znotraj svoje dežele. Športne dejavnosti niso več omejene na bližino doma.

    Italijanska vlada je ob rahljanju ukrepov danes predstavila prve podatke o kršitvah karantene, ki je veljala od 10. marca. V t.i. prvi fazi, ki se je zaključila v nedeljo zvečer, so izvedli nadzor spoštovanja ukrepov pri 12,3 milijona ljudeh, med njimi so za 424.000 oz. 3,4 odstotka izrekli kazen.

    Stroge omejitve so veljale tudi za 4,8 milijona trgovin in lokalov. 1421 so jih zaradi različnih prekrškov zaprli, 8260 lastnikov lokalov ali strank pa so kaznovali, še poroča APA. (STA)

  • 20:08

    V New Yorku manj žrtev

    V ameriški zvezni državi New York je v nedeljo za covidom-19 umrlo 226 ljudi, je sporočil newyorški guverner Andrew Cuomo. Gre za najmanjše število od 28. marca, ki je obenem za 70 odstotkov manjše kot v začetku aprila, ko je na dan umiralo po okrog 800 ljudi. Po Cuomovih besedah pada tudi število hospitalizacij zaradi koronavirusne bolezni 19.

    Vendar pa je upadanje števila hospitalizacij veliko počasnejše, kot je bila strma rast, ko se je pandemija hitro razširila po državi. "Sestop z gore je bolj položen, kot je bil vzpon nanjo," je dejal Cuomo, ki je na današnji novinarski konferenci ponovno svaril pred prehitrim odpiranjem gospodarstva in pozival prebivalstvo, naj se drži družbenega distanciranja in nosi maske.

    Newyorški župan Bill de Blasio je zaradi množičnih izhodov na prosto ob toplem vremenu oblikoval posebne ekipe policistov in drugih uradnikov za uveljavljanje družbenega distanciranja in že dan ali dva pozneje je prišlo do nasilja. Konec tedna je policist ob aretaciji para pred socialnimi stanovanji v East Villageu na Manhattnu napadel mimoidočega, za katerega je skupaj s policijskim sindikatom zatrdil, da naj bi "napenjal mišice".

    Incident so posnele varnostne kamere in kamere mimoidočih, ki policista iz pozivajo, naj človeka pusti pri miru, ker da ni storil ničesar. De Blasio je dejal, da je takšno obnašanje policista, ki je do konca preiskave začasno razrešen dolžnosti, nesprejemljivo.

    Policisti so v soboto in nedeljo, ko je bilo v mestu 25 stopinj Celzija in sončno vreme, izdali skupaj okrog 70 kazni zaradi kršenja pravil družbenega distanciranja, večinoma brez nasilja. Konec tedna so na dveh vlakih podzemne železnice našli trupla dveh brezdomcev. Po novem čez noč v mestu razkužijo vlake podzemne železnice in odstranjujejo brezdomce, ki so se tam namestili zaradi majhnega števila potnikov. Za zdaj še ni znan vzrok smrti brezdomcev. (STA)

  • 20:07

    Zbrali 7,4 milijarde evrov

    Mednarodni partnerji so danes na donatorski konferenci zbrali 7,4 milijarde evrov za financiranje cepiva proti koronavirusu ter za diagnostiko in zdravljenje bolezni covid-19, je po koncu dogodka naznanila gostiteljica, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Današnji sprint je bil odličen začetek maratona," je poudarila.

    Zabeleženih je za 7,4 milijarde evrov donacij, vključno s prispevkom komisije v vrednosti 1,4 milijarde evrov. To skoraj dosega začetno zastavljen cilj 7,5 milijarde evrov, so po dogodku izpostavili v komisiji.

    V Bruslju sicer izpostavljajo, da je, izraženo v ameriških dolarjih, cilj dosežen, saj je 7,4 milijarde evrov po današnjem tečaju več kot osem milijard ameriških dolarjev, kar je bil začetni cilj v ameriški valuti.

    "Partnerjev je veliko, cilj je eden: premagati ta virus," je v uvodnem nagovoru poudarila gostiteljica in voditeljica današnje donatorske konference, predsednica komisije von der Leynova.

    Štiri milijarde naj bi namenili za razvoj cepiva, dve milijardi za zdravljenje ter milijardo in pol za testiranje, so pred začetkom maratona pojasnili v Bruslju.

    Temeljni namen je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu. To je šele začetek globalnega donatorskega maratona, potrebovali bomo še veliko več, izpostavlja von der Leynova. (STA)

  • 16:49

    Rahljanje ukrepov v VB

    Britanski premier Boris Johnson pripravlja načrt omilitve ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki ga bo predvidoma predstavil v nedeljo, poročajo britanski mediji. V javnost je pricurljal tudi osnutek glede varnosti na delovnem mestu.

    Boris Johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Ukrepe za zajezitev koronavirusa bodo britanske oblasti preučile v četrtek. Ob tem je Johnsonov tiskovni predstavnik povedal, da jim prihodnjih korakov v četrtek še ni treba predstaviti.

    "Ključno bo, da bomo dali javnosti prave nasvete, če bo to zahtevalo več časa, si ga bomo tudi vzeli," je povedal. Ni sicer potrdil poročanja medijev, da bodo načrt objavili v nedeljo.

    Nekateri mediji, med njimi BBC, so sicer danes objavili osnutek vladnih smernic glede varnosti na delovnem mestu po ponovnem zagonu gospodarstva. V smernicah vlada delodajalce poziva, naj zaposleni delajo od doma še več mesecev, da ne bi prišlo do gneče na javnem potniškem prometu.

    Ohranjanje razdalje dveh metrov med delavci ne bo obvezno. Vlada sicer priporoča upoštevanje tega pravila, kjer pa to ne bo mogoče, bo treba spoštovati dodatne ukrepe. Med drugim dodatne higienske postopke, uporabo zaščitne opreme in fizičnih pregrad.

    Sindikati so izrazili zaskrbljenost, ker podjetja trenutno nimajo te opreme. Pri pridobivanju opreme pa bodo tekmovali z javnim zdravstvenim sistemom.

    V Veliki Britaniji je karantena v veljavi od 23. marca. Ljudje morajo ostati doma, razen če gredo v trgovino po živež ali če potrebujejo zdravnika. Dovoljena je tudi rekreacija.

    Novi koronavirus je na Otoku zahteval 28.446 smrtnih žrtev, kar je za Italijo drugo najvišje število v Evropi. Okužilo se je 186.599 ljudi. (STA)

  • 16:48

    Preizkušajo novo zdravilo

    Na univerzitetni bolnišnici v britanskem Southamptonu pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 preizkušajo novo zdravilo, ki ga je razvilo britansko biotehnološko podjetje Synairgen. Vsebuje protein interferon beta, ki ga človeško telo proizvaja v času virusne okužbe. Prve rezultate testiranj je pričakovati do konca junija, poroča britanski BBC.

    Koronavirus, Covid-19 | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Interferon beta je del prve obrambne linije telesa proti virusom, saj ga posvari, naj se pripravi na virusni napad, pojasnjuje prvi mož Synairgen Richard Marsden. Po njegovih besedah koronavirus v okviru svoje strategije, da bi obšel imunski sistem, zavira proizvodnjo tega interferona.

    Pri samem zdravilu gre za pripravek z interferonom beta, ki v upanju, da bo sprožil močnejši protivirusni odziv celo pri tistih bolnikih s šibkejšim imunskim sistemom, doseže neposredno dihala.

    Interferon beta se sicer pogosto uporablja pri zdravljenju multiple skleroze. Synairgen pa je že dokazal, da lahko njihov pripravek spodbudi imunski odziv v pljučih bolnikov z astmo in drugimi kroničnimi pljučnimi obolenji.

    Če deluje tudi pri bolnikih s covidom-19, bo jasno šele po postopku kliničnega testiranja. 75 prostovoljcev, ki sodelujejo v poskusnem zdravljenju, prihaja iz okrog desetih bolnišnic po državi. Polovica jih prejema zdravilo, polovica pa placebo. Prve rezultate je pričakovati do konca junija.

    A četudi bi se do takrat zdravilo izkazalo kot obetavno, bo deležno nadaljnjega preverjanja, preden bi ga začeli rutinsko uporabljati za zdravljenje. Celoten postopek bi tako lahko trajal še mesece, čeprav vlada obljublja, da bo delala tako hitro, kot je mogoče.

    Testiranje zdravila podjetja Synairgen služi kot model za novo ustanovljeno shemo britanske vlade, s katero želijo pospešiti razvoj novih zdravil za bolnike s covidom-19. Prva faza programa, poimenovanega Accord, vključuje še šest drugih zdravil.

    Pri zdravljenju okužbe z novim koronavirusom se sicer zdravniki trenutno zanašajo zlasti na imunski sistem bolnikov. Obenem pa po vsem svetu preizkušajo več kot sto zdravil, izmed katerih je največ pozornosti deležen remdesivir. V ZDA so oblasti že odobrile njegovo uporabo za zdravljenje covida-19. (STA)

  • 16:16

    Italija: polovica več umrlih

    V Italiji se je marca zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 močno povečalo število umrlih glede na prejšnja leta. Po podatkih, ki sta jih danes objavila italijanski statistični urad Istat in italijanski Inštitut za javno zdravje (ISS), so marca zabeležili 49,4 odstotka več smrti, kot je znašalo povprečje za marec med letoma 2015 in 2019.

    Število umrlih se sicer močno razlikuje glede na pokrajino. Na območju Bergama, ki velja za žarišče covida-19 v Italiji, so tako marca letos registrirali 568 odstotkov več umrlih kot marca lani. V Cremoni je umrlo 391 odstotkov ljudi več, v Lodiju 371 odstotkov, v Brescii pa 291 odstotkov. Po drugi strani je v Rimu marca letos umrlo celo 9,4 odstotka manj ljudi kot v preteklem letu.

    Med 20. februarjem in 31. marcem je umrlo 25.354 ljudi več kot povprečno v enakem obdobju med letoma 2015 in 2019.

    Med temi dodatno umrlimi je 13.710 potrjenih žrtev covida-19, za ostalih 11.600 umrlih pa je po navedbah strokovnjakov več razlag. En del med njimi - za koliko ljudi gre, niso navedli - so smrtne žrtve covida-19, pri katerih po smrti niso opravili testa za koronavirus in zato niso zajeti v uradno statistiko. Drugi del so "posredne smrtne žrtve", torej ljudje, ki so umrli zaradi zapletov, ki jih je povzročil covid-19. Tudi pri tej skupini števila niso navedli. Tretji del pa so tisti, ki so umrli zaradi krize zdravstvenega sistema spričo pandemije.

    V Italiji, ki jo je pandemija med vsemi evropskimi državami najhuje prizadela, je stopnja smrtnosti višja pri moških v vseh starostnih skupinah razen v skupini do 19 let. Večina žrtev te bolezni je imela pridružene bolezni.

    Po navedbah Istata podatkih kažejo na velike razlike med severnim, osrednjim in južnim delom Italije. Upoštevani so sicer podatki iz 87 odstotkov od skupno 7904 italijanskih občin. (STA)

  • 16:06

    Rahljanje na Hrvaškem

    Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite napovedal, da bodo še danes objavili navodila za rekreativno ukvarjanje s športom in uporabo igrišč.

    Prav tako je potrdil, da ne bodo podaljšali odločitev o 30-dnevni strogi omejitvi zadrževanja ljudi na javnih površinah, kot so ulice, trgi, parki in sprehajališča, ki je potekla danes. Napovedal je tudi odločitev, da bodo na porokah in pogrebih lahko člani širše družine in ne več samo najbližji svojci.

    Medtem so na Hrvaškem od nedelje ob 14. uri zabeležili pet novih zbolelih za covidom-19, še ena oseba je umrla. V preteklih 70 dneh po prvi okužbi z novim koronavirusom je na Hrvaškem za covidom-19 zbolelo 2101, umrlo pa 80 ljudi. Medtem je okrevalo 1522 oseb. (STA)

  • 16:04

    Grki gredo lahko na plažo

    Državam, ki rahljajo ukrepe proti covidu-19, se je danes pridružila tudi Grčija. Ljudje gredo tako lahko znova k frizerju, v knjigarno, cvetličarno in tudi na plažo. Poleg tega ne potrebujejo več izjave o razlogu, zakaj gredo od doma.

    Poleg frizerjev, knjigarn in cvetličarn so se znova odprle tudi trgovine z elektronskimi napravami, pred katerimi je bilo videti vrste ljudi. Nekateri bodo morda podaljšali delovni čas, da bi lahko postregli vse stranke, navajajo tuje tiskovne agencije.

    "Prihodnosti ne poznamo, podajamo se v neznano," je povedal lastnik ene od knjigarn Antonis Felulis. "Ne vemo, če bomo lahko še nadaljevali poslovanje, če bomo še enkrat zaprli vrata," je dodal.

    Ljudje lahko znova obiskujejo tudi cerkve, v katerih lahko molijo sami, ni pa še bogoslužij. Majhne skupine pa je bilo videti na atenskih plažah, nekateri so tudi zaplavali.

    Grki poleg tega po novem nič več ne potrebujejo izjave, v kateri so morali doslej navesti razlog za odhod od doma. To so bili med drugim nakupi, obisk lekarne ali rekreacija.

    Grški premier Kiriakos Micotakis se je danes sestal z novo grško predsednico Katerino Sakelaropulu, nihče od njiju ni nosil zaščitne maske. Srečanje je po njegovih besedah uradno naznanilo prehod Grčije v naslednjo fazo soočanja z novim koronavirusom.

    "Od danes postopoma rahljamo stroge omejitve, ki smo jih uvedli," je dejal predsednici v predsedniški palači. "Zdaj moramo biti še dvakrat bolj pazljivi," je poudaril Micotakis.

    Tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Pecas je ob tem sporočil, da so danes na teren poslali 25 ekip, ki bodo izvajale testiranja za novi koronavirus. Število ekip bi lahko povečali tudi do 500. Prednostno bodo testiranja izvajali med ranljivimi skupinami ter v ustanovah, kot so zapori in domovi za starejše.

    V 11-milijonski Grčiji so sicer potrdili več kot 2600 primerov okužbe z novim koronavirusom in okoli 150 smrtnih žrtev. Vendar pa so izvedli manj kot 80.000 testiranj. (STA)

  • 14:55

    Indija: kaos pred trgovinami

    Indijska vlada se hvali, da ji je uspelo s strogimi karantenskimi ukrepi, ki so jih uvedli konec marca, zajeziti izbruh koronavirusa, s katerim se je okužilo 42.500 ljudi, umrlo pa jih je 1400. Obenem pa je vlada s tem spravila v težek položaj na milijone delavcev, ki so ostali brez zaposlitve.

    Država je prejšnji mesec že deloma omilila ukrepe na področju industrije in kmetijstva, danes pa so deloma dovolili odprtje pisarn in nekaterih trgovin. Med drugim so se spet odprle trgovine z alkoholom. "Alkohol nam bo vlil moči, da ohranimo socialno distanco med pandemijo," je za AFP dejal eden od moških, ki je čakal na vrsto v Kalkuti.

    Čeprav so pred trgovinami s kredami zarisali kroge, kjer naj stojijo ljudje v čakalni vrsti, so si ponekod morali policisti pomagati z gumijevkami. Že od zgodnjega jutra so moški v maskah čakali, da pridejo na vrsto. Ponekod so izbruhnili tudi neredi, ko se je zbrala večja množica in so preventivno zaprli trgovine. (STA)

  • 14:30

    Iran: znova odprli mošeje

    Iranske oblasti so danes sporočile, da je v tej državi za covidom-19 v zadnjih 24 urah umrlo še 74 ljudi, s čimer se je število smrtnih žrtev te bolezni povzpelo na 6277. Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni je bilo v zadnjih 24 urah precej višje kot dan prej, ko je umrlo 47 ljudi. To je sicer najmanj v zadnjih 55 dneh.

    V zadnjih 24 urah so v Iranu potrdili tudi 1223 novih okužb z novim koronavirusom. Skupno se je po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva za zdravje Kianuša Jahanpurja doslej od sredine februarja okužilo 98.647 ljudi. Od tega jih je 79.397 že ozdravelo in so zapustili bolnišnice. Trenutno je v kritičnem stanju 2676 bolnikov s covidom-19.

    V Iranu so uvedli sistem označevanja stopnje tveganja za okužbo z novim koronavirusom. Območja z najnižjim tveganjem so označena z belo barvo, s srednjim tveganjem z rumeno, tista z najvišjim pa so rdeča.

    V delih države z manjšim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom so danes znova odprli mošeje. Te so tako odprle vrata za vernike v 132 upravnih enotah, kar je okoli tretjina upravnih enot v državi.

    Verniki morajo nositi zaščitne maske in rokavice, v mošeji se lahko zadržujejo največ pol ure, za molitev pa lahko uporabijo le svoje predmete, je pojasnilo iransko ministrstvo za zdravje. Mošeje vernikom tudi ne bodo smele ponujati hrane in pijače ter bodo morale poskrbeti za razkužila za roke in razkuževanje prostorov. (STA)

  • 13:43

    Expo preložen za leto dni

    Svetovna razstava Expo, ki bi v Dubaju morala potekati med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021, bo preložena za leto dni, so sporočili iz Mednarodnega urada za razstave (BIE), potem ko so dobili soglasje dveh tretjin držav članic k takšnemu predlogu. Expo bo tako potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022. Preložitev razstave je podprla tudi Slovenija.

    Predlog prestavitve svetovne razstave je 21. aprila sprejel izvršni odbor BIE, sestavljen iz delegatov 12 držav članic. Sprememba datuma Expa je zahtevala dvotretjinsko podporo vseh članic, zato jih je organizacija pozvala h glasovanju. Danes so iz omenjene organizacije sporočili, da je bil dvotretjinski prag dosežen. Zdaj bo prestavitev le še uradno potrdil izvršni odbor BIE, poroča STA.

    Prestavitev Expa so predlagali Združeni arabski emirati, torej država gostiteljica. Za to se je že zavzelo tudi več sodelujočih držav, ki se spopadajo s pandemijo novega koronavirusa, saj je kljub sproščanju ukrepov v nekaterih državah še vedno veliko negotovosti v zvezi z učinki na javno zdravje, gospodarsko aktivnost in omejitvami gibanja. Države bi sicer v tem času morale že intenzivno pripravljati svoje razstavne prostore v Dubaju. Projekt sicer ohranja ime Expo 2020 Dubai, poroča STA.

  • 13:34

    Lokali odprti tudi v Srbiji

    Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo zvečer napovedal, da bi lahko s četrtkom v državi odpravili izredno stanje zaradi novega koronavirusa in s tem policijsko uro, ki je v veljavi. Epidemiolog Predrag Kon je ob tem poudaril, da ukinitev izrednega stanja še ne pomeni konca epidemije novega koronavirusa.

    Vučić je v pogovoru na Pink TV poudaril, da sta pogoja za odpravo izrednih razmer izpolnjena. Eden od teh je, da je sedem dni zapored porast okužb manjši od pet odstotkov, drugi pa, da je manjše število bolnikov na ventilatorjih.

    Srbska vlada bi lahko predlog o ukinitvi izrednih razmer v sredo poslala v srbsko narodno skupščino. Ukinitev bo začela veljati, ko bo objavljena v uradnem listu. To bi bilo lahko po Vučićevih besedah že v četrtek. Potem bo vse odvisno od odgovornosti državljanov, je povedal srbski predsednik. Dodal je, da se zaveda, da je bilo ljudem težko, ker so morali biti več doma in se niso mogli ukvarjati z običajnimi aktivnostmi. Vendar pa je bil to po njegovem mnenju edini način za zaščito njihovih staršev, včasih pa tudi mlajših.

    Vučić je povedal še, da bi lahko parlamentarne volitve, ki so jih morali zaradi koronavirusa preložiti, potekale 14. ali 21. junija. O novem datumu volitev, ki bi morale po prvotnih načrtih potekati 26. aprila, bo danes govoril z opozicijo. Do zdaj so v Srbiji potrdili 9.464 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 193 ljudi. V zadnjem času so se razmere umirile, poroča STA.

    Danes v državi sicer nadaljujejo z rahljanjem ukrepov za zajezitev covida-19. Med drugim so spet začeli uvajati javni potniški in železniški promet. Poleg tega so odprli restavracije in lokale, poroča STA.

  • 13:25

    Hrvaška dodatno omilila ukrepe

    Hrvaška je danes dodatno omilila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, s čimer želi obuditi gospodarske in družbene dejavnosti. V zdravstvenih ustanovah so znova začeli opravljati diagnostične, terapevtske in operacijske storitve. Vrata so odprli frizerski in kozmetični saloni. Odprta so tudi otroška in športna igrišča.

    Na Hrvaškem so sicer že prejšnji teden začeli rahljati protiepidemiološke ukrepe. Med drugim so odprli večino trgovin, sprostili javni mestni in primestni promet ter dovolili verske prireditve. Danes so začeli postopoma obnavljati delovanje celotnega zdravstvenega sistema, ki je bil po marčevskem izbruhu epidemije podrejen preprečevanju širitve okužb z novim koronavirusom in nujnim primerom.

    Čakalne vrste so morali ažurirati. Naročanje za posege v zdravstvenih ustanovah še naprej poteka po telefonu, v čakalnicah pa je lahko največ pet ljudi istočasno. Uvedli so tudi druge epidemiološke ukrepe, ki bodo upočasnili običajni potek dela zdravnikov, poroča STA.

    Za nadomestitev zamujenih rokov za preglede bodo številne zdravstvene ustanove delale tudi v popoldanskih urah. Ponekod so napovedali, da bodo morda sprejemali paciente tudi ob koncih tedna. Od danes lahko delajo tudi zasebne zdravstvene ustanove in ordinacije, vključno z zobozdravniškimi.

    Zdi se, da je danes največja gneča pri frizerjih, pri katerih so termini zasedeni naslednjih nekaj tednov, tudi zaradi tega, ker so frizerji pri svojem delu nekoliko omejeni s posebnimi epidemiološkimi ukrepi, so za STA povedali v enem od zagrebških frizerskih salonov. Delo so danes lahko začeli opravljati tudi ponudniki storitev v lepotnih salonih, tako kot drugi ponudniki storitev, pri katerih prihaja do neposrednega stika z uporabniki, kot so saloni za tetoviranje in piercing.

    Hrvaški mediji poročajo, da v različnih delih države odpirajo otroška in športna igrišča. Če bo epidemiološka slika še naprej ugodna, hrvaška vlada za 11. maj načrtuje tretji korak rahljanja ukrepov. Takrat naj bi odprli vrtce in šole za učence nižjih razredov ter obudili nekatere praktične univerzitetne programe. Spet bodo začeli obratovati nakupovalna središča ter gostinski lokali. Zagnali bodo tudi medžupanijski javni promet. Na javnih površinah se bo lahko zbiralo do največ deset ljudi, ob spoštovanju obvezne medsebojne razdalje, piše STA.

  • 12:09

    Francija brez karantene

    Francija je sporočila, da potnikom iz schengenskega območja in Velike Britanije po vstopu v državo ne bo potrebno v 14-dnevno samoizolacijo. 

  • 11:43

    Abe podaljšal izredne razmere

    Japonski premier Šinzo Abe je izredne razmere, ki so jih v državi razglasili zaradi izbruha novega koronavirusa, danes podaljšal do konca maja. V državi se sicer pojavljajo prvi znaki umirjanja razmer, zato naj bi vlada razmišljala o omilitvi nekaterih ukrepov v določenih prefekturah.

    "Podaljšal bom izredne razmere, ki sem jih razglasil 7. aprila, do 31. maja. To velja za vse prefekture v državi," je povedal Abe. Sprva naj bi izredne razmere trajale do srede, po opozorilu strokovnjakov pa jih je japonska vlada zdaj podaljšala.

    Izredne razmere ne pomenijo omejitve gibanja, kot smo jim bili priče v Evropi, saj oblasti državljane zgolj pozivajo, naj ostanejo doma, številne trgovine in lokali pa so zaprti. Vlada naj bi sicer razmišljala o odpravi izrednih razmer, če bodo izpolnjeni določeni kriteriji. To velja predvsem za prefekture, kjer razmere niso kritične.

    Na Japonskem so doslej potrdili okoli 15.700 okužb, umrlo je 551 ljudi. Od tega so v nedeljo potrdili 199 novih primerov okužb in 18 smrti. Kritiki sicer očitajo vladi, da v državi opravijo precej manj testiranj kot drugje. Za primerjavo so na Japonskem opravili 1,45 testiranja na tisoč ljudi, medtem so jih na primer v Južni Koreji 12,31, v Nemčiji pa 30,4, poroča STA.

  • 08:26

    Bolsonaro podprl protestnike

    Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je v nedeljo pridružil protestnikom, ki nasprotujejo karantenskim ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa. V nagovoru protestnikom je krivil guvernerje zveznih držav, da s podaljševanjem ukrepov uničujejo delovna mesta, poroča STA.

    "Neodgovorno in nesprejemljivo je, kako nekateri guvernerji uničujejo delovna mesta. Plačali bomo visoko ceno v prihodnosti," je v govoru, ki so ga predvajali prek Facebooka, dejal Bolsonaro. Brazilski predsednik se je večkrat sprl z guvernerji, češ da so strogi ukrepi za zajezitev okužbe prekomerni in da škodujejo ekonomiji, poroča STA.

    V prestolnici Brasilia se je zbralo več tisoč protestnikov, ki so kritizirali podpornike ukrepov. Med drugim so pozivali tudi vojsko, naj se vmeša v spor. "Ljudje so z nami in vojska je na strani zakona, reda, svobode in demokracije," je še dejal Bolsonaro.

    Brazilski predsednik se je za razliko od preteklih protestov držal varnostne razdalje okoli dveh metrov od svojih podpornikov po nagovoru pred predsedniško palačo. Blizu je pustil le tistim, ki so se želeli fotografirati z njim in njegovo devetletno hčerjo Lauro.

    V Braziliji so do nedelje potrdili 101.147 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 7.025 ljudi, kar je 275 več kot v soboto. Strokovnjaki opozarjajo, da so verjetno prave številke od 12- do 15-krat višje, saj imajo v državi težave s pomanjkljivim testiranjem. Številne bolnišnice in pokopališča so že preobremenjeni ter so na robu svojih zmogljivosti, poroča STA.

  • 07:44

    Že več kot 3,5 milijona okužb

    Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je danes preseglo 3,5 milijona, od tega so tri četrtine okužb potrdili v Evropi in ZDA, je razvidno iz statistike francoske tiskovne agencije AFP. Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 se medtem približuje 250 tisoč.

    Okužbo s koronavirusom so potrdili pri najmanj 3.500.517 Zemljanih, od tega je umrlo najmanj 246.893 ljudi. Najhuje prizadeta celina je Evropa, kjer so potrdili več kot 1,5 milijona okužb in več kot 143 tisoč smrti.

    Med posameznimi državami je novi koronavirus najhuje prizadel ZDA, kjer so potrdili več kot 1,1 milijona primerov okužbe in skoraj 68 tisoč smrtnih žrtev. Ker številne države testirajo le najhujše primere, je verjetno število okuženih v resnici precej višje, še poroča STA.

  • 07:24

    Trump: Cepivo že ob koncu leta

    Ameriški predsednik Donald Trump je na javni tribuni televizije Fox News pred spomenikom Abrahamu Lincolnu v Washingtonu dejal, da verjame, da bo cepivo proti novemu koronavirusu na voljo že ob koncu letošnjega leta. Zatrdil je tudi, da za obetajočim zdravilom remdesivir zdaj stoji vsa moč aktualne ameriške vlade.

    Trump je do zdaj proti novemu koronavirusu najprej uporabil zanikanje problema, potem prepričanje, da se bo poslovil sam od sebe, nekaj časa je promoviral zdravilo za malarijo, nato odmevno predlagal vbrizgavanje sredstev za dezinfekcijo v človeško telo, zdaj pa, kot kaže, stavi vse na zdravilo podjetja Gilead remdesivir, ki je v eni od študij dokazal, da skrajšuje čas zdravljenja bolnikov s covid-19.

    Trump je dve uri ob vznožju Lincolnovega spomenika odgovarjal na vprašanja voditeljev televizije, ki mu je naklonjena, in Američanov, ki so jih zanimali konkretni odgovori na njihove skrbi, dobivali pa so splošna zagotovila, da bo vse v redu in celo boljše kot prej. Občasno je tudi kritiziral tiste, ki ga kritizirajo in dejal, da se z njim dela bolj grdo, kot se je delalo z Lincolnom, na katerega je bil sicer ob koncu državljanske vojne izveden uspešen atentat.

    Ameriški zdravstveni uradniki iz Trumpove delovne skupine proti koronavirusu od izbruha sredi marca zatrjujejo, da bo zdravilo ali cepivo proti koronavirusu na voljo za široko uporabo v letu in pol. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je sicer konec aprila dejal, da si lahko zamisli, da če bi se cepivo kmalu razvilo, bi lahko bilo v množični uporabi morda že januarja.

    Trump je med drugim razložil, da je možno ponovno odpirati gospodarstvo oziroma odpravljati ukrepe proti koronavirusu in zaščititi življenja ljudi, a za zdaj le v nekaterih zveznih državah. V ZDA je doslej za covidom-19 umrlo skoraj 68 tisoč ljudi. Trump je svojo oceno o skupnih smrtnih primerih v času pandemije zdaj povišal na od 80 do 90 tisoč in zagotovil, da bi bilo brez njegovih ukrepov mrtvih še milijon in pol več, poroča STA.

  • 07:20

    V ZDA že skoraj 68.000 mrtvih

    Število okuženih z novim koronavirusom se je v ZDA do nedelje zvečer po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa povzpelo na 1,16 milijona, umrlo pa je že skoraj 68 tisoč ljudi. Newyorški guverner Andrew Cuomo je napovedal regionalno združitev zveznih držav severovzhoda ZDA za skupne nabave zdravstvene opreme.

    New York ostaja daleč najbolj prizadeta zvezna država ZDA, ki je imela do nedelje zvečer 316 tisoč okuženih s koronavirusom in 24.708 mrtvih. Samo v mestu New York je bilo okuženih 174 tisoč in skoraj 19 tisoč mrtvih.

    New York se je medtem združil s Connecticutom, New Jerseyjem, Rhode Islandom, Pensilvanijo, Massachusettsom in Delawarom za skupne nabave zdravstvene opreme proti koronavirusu, kot so maske, zaščitna oblačila, ventilatorji, rokavice in podobno. Cilj je, da s skupnim nastopom na svetovnem trgu dobijo boljše cene za svoje davkoplačevalce.

    Zvezne države ZDA namreč še naprej tekmujejo med seboj za nakupe opreme in tekmujejo tudi z zvezno vlado, kar viša cene, poroča STA. Regionalni pakt držav bo iskal dobavitelje tudi doma v svoji regiji, da zmanjša odvisnost od Kitajske. New York ima za zdravstveno opremo na voljo na leto dve milijardi dolarjev, vse ostale države skupaj pet milijard in ta znesek bodo dali skupaj.

Število umrlih se sicer močno razlikuje glede na pokrajino. Na območju Bergama, ki velja za žarišče covida-19 v Italiji, so tako marca letos registrirali 568 odstotkov več umrlih kot marca lani. V Cremoni je umrlo 391 odstotkov ljudi več, v Lodiju 371 odstotkov, v Brescii pa 291 odstotkov. Po drugi strani je v Rimu marca letos umrlo celo 9,4 odstotka manj ljudi kot v preteklem letu. (Več o tem v nadaljevanju)

ZDA: Kitajci prikrivali resnost izbruha, da so poceni kupovali opremo

Obveščevalno poročilo ameriškega ministrstva za domovinsko varnost , o katerem poročajo ameriški mediji, je bilo izdano 1. maja. V njem naj bi pisalo, da ameriški uradniki verjamejo, da je kitajska vlada namerno prikrila pred svetom, kako resna nevarnost je novi koronavirus, da bi si povečala zaloge zdravstvenega materiala, poroča STA. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v nedeljo ponovil, da je Kitajska odgovorna za širjenje bolezni po svetu in da bo morala za to odgovarjati.

Mike Pompeo Donald Trump
Novice Ameriški sekretar Pompeo: Vse več dokazov, da je koronavirus je prišel iz laboratorija v Wuhanu

Retorika vlade ameriškega predsednika Donalda Trumpa proti Kitajski se sicer zaostruje sorazmerno z rastjo kritik doma v ZDA, kako slab, počasen in neustrezen je bil njen odgovor na izbruh koronavirusa. Analiza ameriškega ministrstva za domovinsko varnost pravi, da je Kitajska povečala uvoz zdravstvenih zalog in zmanjšala izvoz v začetku leta, obenem pa je prikrivala, kako resen je virus.

Trump je nekaj časa za pandemijo poleg medijev, demokratov, prejšnje vlade in Kitajske krivil Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), vendar pa analiza oziroma poročilo ministrstva za domovinsko varnost pravi, da Kitajska ni obvestila WHO, da je novi koronavirus nalezljiv, večji del januarja, da je lahko naročala poceni zaloge zaščitne opreme na mednarodnem trgu.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred dnevi izjavil, da je videl dokaze, da je novi koronavirus nastal v laboratoriju, vendar tega ni podkrepil z nobenim dokazom. | Foto: Getty Images Ameriški predsednik Donald Trump je pred dnevi izjavil, da je videl dokaze, da je novi koronavirus nastal v laboratoriju, vendar tega ni podkrepil z nobenim dokazom. Foto: Getty Images

Trump je pred dnevi izjavil, da je videl dokaze, da je novi koronavirus nastal v laboratoriju, vendar tega ni podkrepil z nobenim dokazom, njegovi obveščevalci pa so pred tem izdali mnenje, da se to ni zgodilo. Kje drugje kot od obveščevalcev bi lahko Trump pridobil te dokaze, pa ni jasno.

Pompeo je v nedeljo dejal, da ni nobenega razloga za obtožbo, da bi se virus namerno širil, v isti sapi pa je dejal, da ima Kitajska zgodovino okužb in zgodovino podstandardnih laboratorijev. Tudi Pompeo je za televizijo ABC zagotovil, da obstaja veliko dokazov, da je novi koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu, vendar pa po poročanju STA tako kot Trump ni ponudil niti enega.

Wuhan
Novice Američani izgubljajo potrpljenje: Kitajci so namerno uničevali vzorce virusa

Nemčija: Razvoj cepiva bi lahko trajal več let

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je medtem v nedeljo posvaril, da bi lahko razvoj cepiva proti novemu koronavirusu trajal leta. Razvoj cepiv je ena najtežjih nalog v medicini, je posvaril Spahn. "Vesel bi bil, če bi bilo možno to doseči v nekaj mesecih," je dejal nemški zdravstveni minister.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je v nedeljo posvaril, da bi lahko razvoj cepiva proti novemu koronavirusu trajal leta.  | Foto: Reuters Nemški minister za zdravje Jens Spahn je v nedeljo posvaril, da bi lahko razvoj cepiva proti novemu koronavirusu trajal leta. Foto: Reuters

Ob tem je svetoval, naj bodo strokovnjaki glede razvoja cepiva realistični. "Ampak lahko bi trajalo tudi leta, saj lahko pride do nazadovanj, kot smo videli že pri drugih cepivih," je dodal Spahn. Razvoj cepiv je ena najtežjih nalog v medicini, ki je polna izzivov, je še povedal nemški minister.

V Nemčiji so do zdaj potrdili 163.175 okužb z novim koronavirusom, od tega je umrlo 6.692 ljudi, ozdravelo pa naj bi okoli 132.700 ljudi. V številnih državah po svetu že potekajo klinična testiranja morebitnega cepiva proti koronavirusu, ki bi lahko pomenil zmago nad pandemijo, poroča STA. Razvoj in testiranje cepiv trajata od nekaj mesecev pa tudi do nekaj let. Ameriški predsednik Trump je sicer v nedeljo zagotavljal, da je prepričan v razvoj cepiva do konca leta.

Netopir
Novice V Wuhanu izvajali poskuse na netopirjih. Je novi koronavirus ušel iz laboratorija?

Italijani od danes mirno na sprehode, vrata odprli tudi lokali in restavracije

V Italiji so medtem danes po dveh mesecih stroge karantene sprostili nekatere omejitvene ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Prebivalci države na Apeninskem polotoku lahko tako danes odidejo na sprehod ali si v bližnjem lokalu privoščijo sladoled, poroča STA. Na kavo in klepet v baru bodo morali počakati še en mesec.

V Italiji, kjer je stroga karantena veljala od 10. marca, so danes spet začeli delovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Po ocenah pristojnih se je danes na delo vrnilo okoli štiri milijone ljudi. Odprli so se tudi bari in restavracije, ki pa lahko pripravljajo le hrano in pijačo za s seboj. Tako si lahko Italijani v svojem najljubšem baru privoščijo jutranjo kavo, ki jo lahko spijejo na poti, ali se med sprehodom v tem toplem vremenu posladkajo s sladoledom, ki so ga vzeli v bližnjem lokalu.

Prebivalci države na Apeninskem polotoku lahko tako danes odidejo na sprehod ali si v bližnjem lokalu privoščijo sladoled. Na kavo in klepet v baru bodo morali počakati še en mesec. | Foto: Reuters Prebivalci države na Apeninskem polotoku lahko tako danes odidejo na sprehod ali si v bližnjem lokalu privoščijo sladoled. Na kavo in klepet v baru bodo morali počakati še en mesec. Foto: Reuters

V Italiji so se danes odprli tudi parki in druge zelene površine, ljudje pa lahko znova obiskujejo svoje sorodnike ter se gibljejo znotraj svoje dežele. Športne dejavnosti niso več omejene na bližino doma. Italijanske oblasti sicer še vedno preventivno odsvetujejo uporabo javnega prometa, v zaprtih prostorih pa morajo vsi ljudje nositi maske.

Rahljanje ukrepov pa je napovedano tudi v prihodnjih tednih. 18. maja se bodo v državi znova odprle še trgovine na drobno, muzeji in knjižnice. 1. junija bodo svoja vrata spet odprli bari, restavracije, frizerski in kozmetični saloni.

Prve ukrepe so sicer v Italiji začeli rahljati že po velikonočnih praznikih. Pred tem so imeli ljudje samo dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami. 14. aprila so ponekod po državi odprli papirnice, knjigarne in trgovine z otroškimi oblačili. Italija je med najhuje prizadetimi državami zaradi covid-19, saj je v državi umrlo več kot 28.800 obolelih. Razmere se sicer umirjajo, saj ozdravi vedno več ljudi, manj pa se jih okuži. Aktivno okuženih je tako še okoli sto tisoč, poroča STA.

Onel de Guzman
Novice Izsledili človeka, ki je z virusom povzročil globalni kaos

V Rusiji število potrjenih okužb preseglo 145 tisoč

V Rusiji so do danes potrdili 145.268 okužb z novim koronavirusom, od tega 10.581 v zadnjem dnevu, kar je blizu nedeljskemu rekordu. Zaradi covid-19 je v državi umrlo 1.356 ljudi. Rusija tako postaja novo žarišče koronavirusa, medtem ko se razmere na zahodu Evrope počasi umirjajo, države pa rahljajo ukrepe. Kljub porastu števila okuženih v Rusiji je sicer stopnja smrtnosti relativno nizka v primerjavi z Italijo, Španijo in ZDA.

Hujšemu naj bi v Rusiji zaenkrat ubežali zaradi hitrega zaprtja meja ter obširnega testiranja in sledenja okužbam. Kritiki vseeno dvomijo, da so številke realne. Najhuje je v Moskvi, kjer so potrdili okoli polovico vseh okužb. Župan Sergej Sobjanin je opozoril, da se okužba še kar širi, in pozval meščane, naj se držijo omejitve gibanja in drugih ukrepov v času majskih praznikov.

Rusija namreč v začetku maja obeležuje več praznikov, med drugim dan zmage 9. maja. Ob 75. obletnici je predsednik Vladimir Putin načrtoval veliko slovesnost s svetovnimi voditelji in več tisoč vojaki, vendar so morali parado zaradi izbruha koronavirusa odpovedati. Dan bodo obeležili s preleti vojaških letal v večjih mestih, poroča STA.

Ne spreglejte