SiolNET. Novice Slovenija
6,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Miro Cerar se še ne bo vrnil na fakulteto. Prejema poslansko nadomestilo.

6,38

termometer

Miro Cerar Nato
Miro Cerar je za mesec in pol dobil 4.631,87 evra bruto nadomestila. Foto: Reuters

Nekdanji zunanji minister Miro Cerar in v prejšnjem mandatu premier se še ne bo takoj vrnil na pravno fakulteto. Zaprosil je za prejemanje poslanskega nadomestila, za katero lahko zaprosijo nekdanji funkcionarji, ki ne morejo najti drugega dela ali se upokojiti. Se pa namerava na fakulteto vrniti oktobra. Danes je prvo nadomestilo že prejel.

Mira Cerarja je po prenehanju ministrske funkcije čakal poslanski stolček med poslanci SMC, vendar se mu je odpovedal in se odločil za odstop. Od 14. marca naprej mu zato kot pravica po prenehanju poslanskega mandata pripada nadomestilo, za katero je, tako kot to običajno storijo univerzitetni profesorji pred vrnitvijo na staro delovno mesto, tudi zaprosil.

Danes je tako dobil prvo nakazilo. Za obdobje od sredine do konca marca mu je pripadlo 1.766,36 evra nadomestila, od 1. do konca aprila pa 2.865,51 evra bruto nadomestila, pri čemer je aprilsko nadomestilo v skladu z ukrepi znižanja funkcionarskih prihodkov, sprejetimi ob epidemiji koronavirusa, že znižano za 30 odstotkov. Skupno je torej Cerar prejel 4.631,87 evra bruto.

"Vračam se na fakulteto. Predvidoma bom redno in v polnem obsegu začel delati z novim študijskim letom, kajti ta hip se ne morem v celoti vključiti v že načrtovan pedagoški proces. V dogovoru s fakulteto načrtujem, da bom s 1. oktobrom začel z delom. O tem sem obvestil tudi državni zbor in zaprosil tudi, da bi do takrat prejemal to nadomestilo," nam je povedal Cerar.

Cerar je z odstopom omogočil vrnitev v DZ Janiju Möderndorferju, ki je bil nadomestni poslanec SMC v času Cerarjevega ministrovanja. Ko je 13. marca državni zbor potrdil novo vlado, se je Cerar formalno vrnil v poslanske klopi, Möderndorferju pa je mandat prenehal. Za obdobje do 18. marca, ko je bil po Cerarjevem odstopu ponovno potrjen za poslanca s polnim mandatom, je bil upravičen do nadomestila v višini 537 evrov.
Marjan Šarec Novice Toliko znaša prva poslanska plača Marjana Šarca

Nadomestilo za april je dobila izplačano tudi nekdanja poslanka LMŠ Nina Maurovič, in sicer 2.615 evrov bruto. 

Nina Maurovič je poslanske klopi morala zapustiti z vrnitvijo ministra za javno upravo Rudija Medveda v državni zbor po padcu vlade Marjana Šarca. Nina Maurovič je poslanske klopi morala zapustiti z vrnitvijo ministra za javno upravo Rudija Medveda v državni zbor po padcu vlade Marjana Šarca. Foto: STA

Kateri državni sekretarji prejšnje vlade so prosili za nadomestila?

Za nadomestila ob prenehanju funkcije so zaprosili tudi številni državni sekretarji (namestniki ministrov) prejšnje vlade. Med njimi so:

- Urban Krajcar,

- Tilen Božič,

- Martina Vuk,

- Jernej Štromajer,

- Uroš Prikl,

- Anja Kopač,

- Franc Vesel,

- Alojz Stana,

- Dominika Švarc Pipan,

- Marko Maver,

- Aleš Prijon,

- Tanja Kerševan Smokvina,

- Petra Culetto,

- Olga Belec,

- Tomaž Pliberšek in

- Nina Mauhler.

Za nadomestilo po prenehanje funkcije je med drugim zaprosila tudi SD-jeva državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominikina Švarc Pipan. Za nadomestilo po prenehanje funkcije je med drugim zaprosila tudi SD-jeva državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominikina Švarc Pipan. Foto: STA

Miro Cerar Novice Cerar ne bo poslanec, v parlamentu ostaja Möderndorfer Zdravko Počivalšek, Miro Cerar Novice Počivalšek: Za Cerarja je bila želja po predsedovanju DZ privatna ambicija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 75
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin