Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2024,
9.53

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Natisni članek

poplave evakuacija neurje Italija

Četrtek, 19. 9. 2024, 9.53

1 teden

Von der Leyen napovedala deset milijard evrov za pomoč državam po poplavah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,26

Obilne padavine, ki jih je s sabo prinesel ciklon Boris, so v deželi Emilija - Romanja na severu Italije ponoči povzročile poplave in zemeljske plazove. Z domov so po izrazitem poslabšanju vremenskih razmer evakuirali več kot tisoč ljudi. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je danes med obiskom v Vroclavu na Poljskem napovedala deset milijard evrov za pomoč državam članicam EU, ki so jih v zadnjih dneh prizadele uničujoče poplave.

Najhuje so prizadete pokrajine Bologna, Forli, Cesena in Ravena ter Rimini, kjer šole danes ostajajo zaprte. Prekinjenih je več železniških povezav, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Skupno so z domov evakuirali okrog tisoč ljudi, od tega približno 800 iz pokrajine Ravena, 165 pa z območja Bologne. Vsi so preživeli noč v posebnih sprejemnih centrih, ki so jih zagotovile lokalne oblasti, poročanje medijev povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Poplave v Evropi
Novice Groze pri sosedih še ni konec, ciklon Boris dosegel Italijo #video

Največje težave povzročajo visoki vodostaji rek. Kritično je zlasti stanje na rekah Lamone in Montone v okolici Ravene. V mestu Faenza sta bregove prestopili reki Marzeno in Lamone ter poplavili dele mesta. Poplavne vode so zaradi razlivanja reke Serio dosegle tudi središče kraja Castel Bolognese.

Mestne oblasti so ljudi na obeh bregovih naraslih rek pozvale, naj se umaknejo v višja nadstropja stavb, preložijo nenujna potovanja ter se zadržujejo stran od rečnih obrežij in poplavljenih območij.

Emilijo - Romanjo so obsežne poplave prizadele že maja 2023, ko je umrlo 17 ljudi, škode je bilo za več milijard evrov.

Von der Leyen napovedala deset milijard evrov za pomoč državam po poplavah

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes med obiskom v Vroclavu na Poljskem napovedala deset milijard evrov za pomoč državam članicam EU, ki so jih v zadnjih dneh prizadele uničujoče poplave. Te so opustošile dele srednje in vzhodne Evrope ter skupno terjale 24 smrtnih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Po eni strani mi je bilo hudo videti uničenje in opustošenje zaradi poplav. Vendar me je po drugi strani razveselilo, ko sem videla, kako zelo solidarni so ljudje v vaših državah," je von der Leyen dejala na novinarski konferenci z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem, češkim premierjem Petrom Fialo, poljskim predsednikom vlade Donaldom Tuskom in slovaškim premierjem Robertom Ficom.

Pojasnila je, da ima EU dva vira, kohezijske sklade in solidarnostni sklad, ki bi ju lahko uporabila za pomoč pri financiranju obnove. "Na prvi pogled je mogoče iz kohezijskih skladov za prizadete države zbrati deset milijard evrov," je še dodala.

Tusk se je medtem predsednici Evropske komisije zahvalil za hitro in nebirokratsko pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Potrebovali smo natanko 45 minut, da smo se dogovorili o naših pričakovanjih in dobili zadovoljiva pojasnila Evropske komisije," je dodal.

Dele Avstrije, Češke, Madžarske, Poljske, Romunije in Slovaške so v zadnjih dneh prizadele hude poplave. Te je povzročilo obilno deževje, ki ga je prejšnji konec tedna nad srednjo Evropo prinesel ciklon Boris. V ujmi je po zadnjih podatkih življenje izgubilo 24 ljudi.

poplave, Poljska
Novice Deli Češke in Avstrije v blatu, na Madžarskem priprave na najhuje #video
Poplave v Avstriji 2024
Novice Posnetki sprožili val ogorčenja: po deročih rekah deskajo, veslajo in se kopajo #video
Poljska
Novice V več državah srednje Evrope izredne razmere zaradi vremena #video
Ne spreglejte