Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
12. 1. 2021,
22.30

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

25

Natisni članek

Kapitol Donald Trump Mike Pence

Torek, 12. 1. 2021, 22.30

3 leta, 3 mesece

Zakaj so hoteli umoriti podpredsednika ZDA

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

25

Mike Pence | Po napadu na Kapitol je po mnenju številnih političnih analitikov vodenje ZDA namesto Donalda Trumpa prevzel podpredsednik Mike Pence. Če bodo morda Trumpa v zadnjih dneh odstavili s položaja, bo Pence tudi uradno prevzel vodenje države do Bidnove inavguracije.  | Foto Reuters

Po napadu na Kapitol je po mnenju številnih političnih analitikov vodenje ZDA namesto Donalda Trumpa prevzel podpredsednik Mike Pence. Če bodo morda Trumpa v zadnjih dneh odstavili s položaja, bo Pence tudi uradno prevzel vodenje države do Bidnove inavguracije.

Foto: Reuters

Ena od glavnih tarč nasilnih Trumpovih podpornikov, ki so preteklo sredo vdrli v kongres, je bil odhajajoči podpredsednik ZDA Mike Pence. Za najbolj goreče Trumpove podpornike je izdajalec, ker ni preprečil potrditve zmage Joeja Bidna.

"Ni imel nobenih afer in kakšnih finančnih zapletov. Na kratko, v zvezi z njim ni bilo nobene drame. Ugotovila je, da je bilo tega dovolj že pri njenem možu." Tako novinarka Washington Posta Mary Jordan v svoji knjigi Umetnost njenega dogovarjanja (ang. The art of her deal) opisuje vlogo odhajajoče prve dame ZDA Melanie Trump pri izbiri Mika Pencea za podpredsedniškega kandidata Donaldu Trumpu leta 2016.

Mož, ki se bo sprijaznil, da je številke dve

Melania je menda navijala za Pencea tudi zato, ker je menila, da bo sprejel položaj številka dve, medtem ko bi Newt Gingrich in Chris Christie, ki sta bila tudi v igri za podpredsedniškega kandidata, njenega moža morda politično ogrožala in ga hotela zasenčiti.

Melania Trump
Novice Maščevanje nad Melanio Trump

Naša rojakinja se ni preveč zmotila. Pence je bil Trumpu, ki je pogosto dvigal prah s svojimi odločitvami in še bolj s svojimi izjavami, neomajno zvest in ga je vedno vzel v bran.

Trump prestopi rubikon

Nato pa je prišel 3. november 2020, dan volitev predsednika ZDA. Po volitvah je Trump začel počasi prestopati rubikon. Najprej se je 4. novembra zgodaj zjutraj razglasil za zmagovalca volitev, čeprav ogromno glasov še ni bilo preštetih. Obenem so se začele njegove obtožbe o volilnih goljufijah.

Pencea naj bi za podpredsedniškega kandidata svojemu možu predlagala prav Melania. | Foto: Reuters Pencea naj bi za podpredsedniškega kandidata svojemu možu predlagala prav Melania. Foto: Reuters

Trump je nato skušal zmagati s pomočjo sodnih postopkov, a so njegove tožbe oziroma tožbe njegovih zaveznikov padale ena za drugo – ali so bile zavržene zaradi formalnih razlogov (na primer tožba oziroma zahteva 18 zveznih držav na čelu s Teksasom na zveznem vrhovnem sodišču) ali zavrnjene zaradi vsebinskih razlogov (nepravilnosti niso bile dokazane).

Zamisli o vojnem stanju

Hitro je postalo jasno, da Trumpov tabor svojih obtožb o volilnih goljufijah, ki so postajale vse bolj privlečena za lase, ne more dokazati. A Trump kljub temu ni odnehal. Decembra lani so v njegovem najožjem krogu v Beli hiši razpravljali celo o uporabi vojske in razglasitvi vojnega stanja v ključnih zveznih državah, kjer bi nato znova izvedli volitve.

Pripadniki gibanja Boogaloo
Novice Lahko ZDA zdrsijo v državljansko vojno?

Zavračanje izidov volitev pa je seveda vse bolj podžigalo politične strasti med Trumpovimi podporniki. Čim bližje je bil dan potrditve elektorskih glasov v ameriškem kongresu, vse bolj so bile glave razgrete. In nevarnost, da zadeve uidejo iz rok in gredo čez mejo demokratičnega in ustavnega reda, je bila tem bolj realna.

Trumpovi pritiski na Pencea

Ključnega moža, ki bi lahko še zadnji trenutek preprečil inavguracijo Joeja Bidna 20. januarja letos, je Trump na koncu videl v svojem podpredsedniku Penceu. Po ameriškem ustavnem redu podpredsednik, ki je hkrati predsednika senata, razglasi izide volitev elektorskega kolegija, ki jih pred tem potrdi kongres na skupni seji predstavniškega doma in senata.

Po raznih virih so izgredniki, ki so vdrli v Kapitol, načrtno iskali podpredsednika Pencea. Na fotografiji: Trumpov podpornik, ki ima v rokah zastavo v državljanski vojni 1861−1865 poražene Konfederacije, stopa po hodnikih Kapitola.  | Foto: Reuters Po raznih virih so izgredniki, ki so vdrli v Kapitol, načrtno iskali podpredsednika Pencea. Na fotografiji: Trumpov podpornik, ki ima v rokah zastavo v državljanski vojni 1861−1865 poražene Konfederacije, stopa po hodnikih Kapitola. Foto: Reuters

A Pence je te zahteve zavračal. Na enem od skupnih kosil s Trumpom na začetku preteklega tedna je Pence skušal predsedniku ZDA pojasniti, da nima ustavnih pristojnosti, da bi blokiral potrditev Bidnove zmage. Trumpa je Penceovo zavračanje njegove zahteve razjezilo. Po pisanju New York Timesa mu je menda zabrusil: "Nočem biti tvoj prijatelj. Hočem, da si moj podpredsednik."

Penceova dokončna košarica Trumpu

Pred sredino sejo kongresa je Pence javno pojasnil: "Nekateri menijo, da lahko kot podpredsednik enostransko sprejmem ali zavrnem elektorske glasove. Drugi menijo, da na skupni seji kongresa nikoli ne bi smeli postaviti vprašanja razveljavitve elektorskih glasov. Po skrbni preučitvi ustave, naših zakonov in naše zgodovine, menim, da nobeden od teh pogledov ni pravilen."

Donald Trump
Novice Kje se je zalomilo Donaldu Trumpu

Trump je nato svojemu podpredsedniku po Twitterju očital, da mu manjka poguma, da bi storil tisto, kar je treba storiti. Pencea je Trump omenjal tudi na množičnem shodu svojih podpornikov pred Belo hišo. Med drugim je rekel: "Mike Pence, upam, da se boš zoperstavil (volilnim goljufijam, op. p.) v dobro naše države in ustave. Če se ne boš, bom zelo razočaran."

Pohod na Kapitol

Po shodu pred Belo hišo se je s Trumpovim govorom podžgana množica odpravila proti Kapitolu. Tu so najbolj razgreti med protestniki na silo vdrli v kongres. Med vdorom je umrlo pet ljudi, med njimi Trumpova podpornica, ki je kljub opozorilom skušala skozi razbito steklo na vratih vdreti v enega od zabarikadiranih prostorov v kongresu, zaradi česar jo je varnostnik ustrelil, ter policist, ki mu je eden od nasilnežev razbil glavo z gasilnim aparatom.  

Tvit fotografa Reutersa o izgrednikih, ki so hoteli obesiti Pencea: 

Vprašanje je, kaj bi se zgodilo, če bi jezni Trumpovi podporniki dobili v roke kakšnega med njimi osovraženega kongresnika, na primer Nancy Pelosi ali Alexandrio Ocasio-Cortez. Na srečo so bili na varnem. Na varnem pa je bil tudi Pence.

Izgredniki iskali "izdajalca" Pencea

Po poročanju ameriških medijev so nasilni protestniki, ki so vdrli v kongres, iskali tudi Pencea. Reutersov fotograf Jim Bourg je na Twitterju zapisal, da je slišal vsaj tri izgrednike v Kapitolu, ki so dejali, da upajo, da bodo našli Pencea in ga usmrtili na kapitolskem griču kot izdajalca.

Pripadniki michiganske milice
Novice Kako so se ZDA razklale na dvoje

Na enem od posnetkov vdora v kongres, ki je bil objavljen na Twitterju (vmes pa že umaknjen), je slišati nekatere Trumpove podpornike, kako kričijo: "Obesimo Mika Pencea!"

Razočarani Pence

Vedno zvesti Pence, ki pa zaradi Trumpa ni hotel kršiti ustavnega reda, je seveda razočaran, ker ga Trump skuša narediti za grešnega kozla in ker nanj hujska svoje podpornike. "Od vedno že poznam Mika Pencea in nikoli ga nisem videl tako jeznega," je republikanski senator iz Oklahome Jim Inhofe dejal za Tulsa World.

Odvetnik Lin Wood iz Georgie je eden od najbolj gorečih Trumpovih podpornikov, ki je po volitvah sodeloval s Trumpovimi odvetniki in širil različne teorije zarote. Wood je dan po vdoru na Kapitol na družbenem omrežju Parler objavil, da bi bilo treba Pencea postaviti pred strelski vod. Ta objava je bila potem izbrisana.  | Foto: Reuters Odvetnik Lin Wood iz Georgie je eden od najbolj gorečih Trumpovih podpornikov, ki je po volitvah sodeloval s Trumpovimi odvetniki in širil različne teorije zarote. Wood je dan po vdoru na Kapitol na družbenem omrežju Parler objavil, da bi bilo treba Pencea postaviti pred strelski vod. Ta objava je bila potem izbrisana. Foto: Reuters

"Imel sem dolg pogovor z njim," je še dejal Inhofe in dodal, da je Pence zaradi Trumpovega odnosa do njega razočarano dejal: "Po vseh teh stvareh, ki sem jih naredil zanj (za Trumpa, op. p.)." Kot piše Business Insider, je eden od ljudi iz krogov blizu Pencea CNN retorično vprašal, ali je Trumpa sploh skrbelo, "da bi jezna drhal, ki ji je ukazal pohod proti Kapitolu, morebiti lahko poškodovala podpredsednika ali njegovo družino".

Pence prevzel vodenje ZDA

Po poročanju CNN je bil Pence tisti, ki je poslal nacionalno gardo h Kapitolu, in ne Trump. Vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu kongresa Kevin McCarthy pa je za Fox News dejal, da se je v sredo popoldne po vdoru v Kapitol z načelnikom štaba združenih poveljstev ZDA, generalom Markom Milleyjem, pogovarjal Pence, ne Trump.

Kamala Harris in Mike Pence
Novice Bo eden od njiju po slovenski zaslugi postal predsednik ZDA?

Zato je verjetno res, kar je na Twitterju pretekli petek zapisal znani britanski novinar Andrew Neil, in sicer da je Trumpovega predsedniškega mandata po napadu na Kapitol dejansko konec ter da je do inavguracije vršilec dolžnosti Pence, ki ima tudi nadzor nad Pentagonom in nacionalno gardo.

Znova otoplitev odnosov?

Ta teden so se odnosi med Penceom in Trumpom vsaj na videz izboljšali, saj ste se v ponedeljek spet srečala in pogovarjala v Ovalni pisarni. Več kot očitno je tudi, da Pence ni navdušen nad zahtevo demokratov po Trumpovi odstavitvi nekaj dni pred koncem njegovega mandata.

Donald in Melania Trump
Novice Še zadnja rešilna bilka za zakonca Trump?
Donald Trump, Vladimir Putin
Novice Katastrofalne prerokbe Babe Vange
Ne spreglejte