SiolNET. Novice Svet
1,98

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Zagrebško nadškofijo pretresa spolni škandal

1,98

termometer

Cerkev na Hrvaškem
Vrh hrvaške katoliške cerkve v Zagrebu pretresa zgodba o spolnem nadlegovanju in posilstvu, ki naj bi ju zagrešila dva visoka duhovnika. Foto: Reuters

Zagrebška nadškofija je sprožila preiskavo zaradi navedb 41-letnega modnega oblikovalca Marina Sovarja, ki je dva duhovnika obtožil spolnega nadlegovanja in poskusa posilstva. Sovar naj bi bil leta 2005, ko je želel postati duhovnik, žrtev starejših duhovnikov, ki imata visoka položaja v Katoliški cerkvi na Hrvaškem.

Danes 41-letni Marin Sovar je svojo zgodbo predstavil novinarjem tednika Globus, v sredo pa jo je ponovil tudi na medškofijskem cerkvenem sodišču v Zagrebu. Povedal je, da se je težko odločil za javne obtožbe, ker je predavatelj na eni od zagrebških fakultet in ker ima otroka. Kot je poudaril, se je za to vseeno odločil, ker ni predelal obremenjujočih dogodkov iz preteklosti.

Papež Frančišek Novice Papež zaradi spolnih zlorab izključil hrvaškega meniha

Dva duhovnika obtožil spolnega nadlegovanja in posilstva

Diplomirani grafik in modni oblikovalec je za Globus povedal, da je bil pred leti žrtev spolnega nasilja predstojnika enega izmed samostanov na severu Hrvaške, v katerem je živel kot podnajemnik, medtem ko je delal in čakal, da bi se zanj odprlo mesto v semenišču.

Kot je povedal, ga je predstojnik nekega večera nenadoma objel in poskusil poljubiti, a se mu je uspelo odmakniti. Njun odnos se je nato poslabšal, čez nekaj časa pa je predstojnik Sovarju povedal, da ga želi spoznati "neki profesor", ki je na visokem položaju v Katoliški cerkvi v Zagrebu in ki naj bi bil navdušen nad oblekami, ki jih je Sovar šival za duhovnike.

Visok cerkveni dostojanstvenik iz Zagreba je nato povabil Sovarja na praznovanje svojega goda. Med dogodkom je Sovarja povabil v eno izmed spalnic, kjer ga je objel in poskusil poljubiti, ko se je večina gostov razšla, pa ga je začel ljubkovati in se poskušal uleči na njega, je modni oblikovalec opisal za Globus.

Papež Frančišek in kardinal Daniel DiNardo Novice Ameriško Cerkev pretresajo spolne zlorabe, Frančišek v Vatikanu sklical krizni sestanek

Zagrebška policija je potrdila prejem ovadbe

Cerkveno preiskavo obtožb s strani Marina Sovarja je na začetku novembra zahteval zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić. Cerkveno preiskavo obtožb s strani Marina Sovarja je na začetku novembra zahteval zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić. Foto: Reuters Kot je pojasnil Sovar, je duhovnika ustavil in mu povedal, da ga je "napačno ocenil".

O vsem tem je še isti večer obvestil svoje starše, obenem pa je obupal nad duhovniško službo. Ocenil je tudi, da mu je predstojnik vse skupaj podtaknil, saj je "dobro vedel, h komu ga pošilja".

Sovar se je nato poročil, dobil otroka, a se je tudi že ločil. Duhovnika je prijavil tudi policiji. Zagrebška policija je danes potrdila, da so prejeli Sovarjevo ovadbo in da so sprožili postopek. Podrobnosti kriminalistične preiskave niso hoteli komentirati.

Zagrebška nadškofija je sporočila, da ne morejo komentirati cerkveno-pravnih postopkov glede ovadbe zaradi spolne zlorabe. Pojasnili so, da spoštujejo interes javnosti, a se sklicujejo na zaščito pravice do zasebnosti akterjev v postopku in na tajnost postopka.

papež Frančišek Novice Papež v pismu ostro obsodil spolne zlorabe ter prosil za odpuščanje

Preiskavo Sovarjevih obtožb zahteval kardinal Bozanić

Cerkveno preiskavo Sovarjevih obtožb je na začetku novembra zahteval zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić. Na sedežu Katoliške cerkve so ocenili, da so izjave Sovarja "mučne in težke", a dodali, da je vse okoliščine treba preveriti.

Hrvaški mediji niso objavili identitete predstojnika, navajajo pa, da obtožba za poskus posilstva leti na donedavnega zagrebškega visokega duhovnika Zvonimirja Kurečića. Ta ni zanikal, da bi se srečal s Sovarjem, a kaj več ni želel povedati. Hrvaški mediji poročajo, da cerkveno sodišče v omenjeni zadevi še ni zaslišalo Kurečića.

Hrvaški novinarji med drugim poročajo, da v zagrebških cerkvenih krogih celotni škandal neuradno vidijo kot obračun duhovniških klanov po epilogu afere z milijonskimi izgubami pri poslovanju s cerkvenimi zemljišči v Zagrebu, zaradi katerih je bil razpuščen celotni prebendarski zbor, vključno s Kurečićem.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • renata1 / 07.12.2018. ob 08:48 +1 0

  Kaj pa pi nas ? Kot se govori, je tudi pri nas vse prej kot lepo. Žrtve se skrivajo, ker jim je nerodno, bi pa itak vsak, ki bi se izpostavil bil "obsojen" v naprej. Žamet in brokat ter zlato, pod katerim se skrivajo cerkveni dostojanstveniki, pač zakrijejo pravo resnico. Čas je za izstop iz KRC.

  +1 0
 • bog1953 / 07.12.2018. ob 09:04 0 0

  To je v cerkvi prej pravilo kot izjema.

  0 0
delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin