Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2018,
18.37

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

8

Natisni članek

papež Frančišek ZDA spolne zlorabe Katoliška cerkev

Četrtek, 13. 9. 2018, 18.37

5 let, 7 mesecev

Ameriško Cerkev pretresajo spolne zlorabe, Frančišek v Vatikanu sklical krizni sestanek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

8

Papež Frančišek in kardinal Daniel DiNardo | Papež Frančišek in predsednik ameriške škofovske konference, kardinal Daniel DiNardo. | Foto Reuters

Papež Frančišek in predsednik ameriške škofovske konference, kardinal Daniel DiNardo.

Foto: Reuters

Papež Frančišek se je v Vatikanu sestal z ameriškimi cerkvenimi voditelji, s katerimi je razpravljal o spolnih zlorabah otrok v cerkvenih ustanovah, ki v zadnjem času pretresajo ameriško Cerkev.

Srečanja pri papežu Frančišku sta se med drugim udeležila predsednik ameriške škofovske konference, kardinal Daniel DiNardo in kardinal Sean O'Malley iz Bostona, ki papežu svetuje pri spoprijemanju s spolnimi zlorabami. Vatikan je sicer objavil zgolj dve fotografiji srečanja, izjave za javnost pa medijem niso posredovali.

Rimskokatoliška cerkev
Novice Katoliški duhovniki v Nemčiji spolno zlorabili več tisoč mladoletnikov

Katoliška cerkev v Pensilvaniji desetletja sistematično prikrivala spolne zlorabe otrok

Ameriško Cerkev je avgusta pretresla objava seznama z okoli 300 duhovniki iz zvezne države Pensilvanija, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok. Katoliška cerkev v Pensilvaniji naj bi omenjene spolne zlorabe otrok sistematično prikrivala več desetletij.

Nekdanji veleposlanik Svetega sedeža v ZDA, nadškof Carlo Maria Vigano je medtem papeža pozval k odstopu, češ da je ta ignoriral obtožbe glede ameriškega kardinala Theodora McCarricka, ki mu očitajo spolne zlorabe mladoletnikov in duhovniških pripravnikov.

Zaradi prikrivanja spolnih zlorab, ki naj bi jih zagrešili ameriški katoliški duhovniki, je papežu Frančišku  v ZDA strmo padla javnomnenjska podpora. | Foto: Reuters Zaradi prikrivanja spolnih zlorab, ki naj bi jih zagrešili ameriški katoliški duhovniki, je papežu Frančišku v ZDA strmo padla javnomnenjska podpora. Foto: Reuters

Frančišek se na pismo še ni odzval, so pa iz Vatikana v ponedeljek sporočili, da pripravljajo odgovor na poziv nekdanjega veleposlanika. McCarrick je julija letos vendarle odstopil. 

Zaradi spolnih zlorab duhovnikov papežu v ZDA pada podpora

Predsednik ameriške škofovske konference, kardinal DiNardo se je konec avgusta zavzel za hitro in temeljito preiskavo o tem, zakaj so bile "hude moralne napake škofa McCarricka tako dolgo tolerirane".

V torek so sicer v DiNardovi nadškofiji Galveston-Houston aretirali duhovnika zaradi spolnega nadlegovanja srednješolca med letoma 1998 in 2001. Omenjenega duhovnika obtožujejo tudi, da je leta 2001 spolno zlorabil komaj 16-letno dekle.

papež Frančišek
Novice Papež v pismu ostro obsodil spolne zlorabe ter prosil za odpuščanje

Papež Frančišek je medtem danes sprejel odstop baltimorskega škofa Michaela Brainsfielda in odredil temeljito preiskavo obtožb o tem, da je škof spolno nadlegoval tudi odrasle. 

Podpora javnosti argentinskemu papežu je v zadnjem času v ZDA strmo padla. Frančiška podpira le še 48 odstotkov Američanov, medtem ko ga med katoliškimi verniki v ZDA podpira 63 odstotkov vprašanih. Še pred letom in pol je omenjeni delež znašal 83 odstotkov.

Ne spreglejte