Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 9. 2018,
14.52

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

7

Natisni članek

Nemčija Katoliška cerkev spolne zlorabe preiskava

Sreda, 12. 9. 2018, 14.52

5 let, 7 mesecev

Katoliški duhovniki v Nemčiji spolno zlorabili več tisoč mladoletnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

7

Rimskokatoliška cerkev | Ugotovitve preiskave o spolnih zlorabah nemških duhovnikov bodo uradno predstavili konec septembra. | Foto Getty Images

Ugotovitve preiskave o spolnih zlorabah nemških duhovnikov bodo uradno predstavili konec septembra.

Foto: Getty Images

Katoliški duhovniki so med letoma 1946 in 2014 v Nemčiji spolno zlorabili 3.677 mladoletnikov. V spolne zlorabe je bilo v tem obdobju vpletenih 1.670 članov nemške duhovščine, kažejo ugotovitve preiskave, ki jo je naročila nemška škofovska konferenca. Predstavniki nemške škofovske konference so ob ugotovitvah preiskave poudarili, da so potrti in da jih je sram.

Preiskovalci so proučili 38 tisoč dokumentov iz 27 nemških škofij in ugotovili, da so člani nemške duhovščine v skoraj sedmih desetletjih zlorabili 3.677 mladoletnikov, med njimi večinoma dečkov. Več kot polovica žrtev je bila v času zlorab mlajša od 13 let.

papež Frančišek
Novice Papež v pismu ostro obsodil spolne zlorabe ter prosil za odpuščanje

Število žrtev spolnih zlorab bi bilo lahko še višje

Preiskovalci so v poročilu opozorili, da bi bilo lahko resnično število žrtev spolnih zlorab v tem obdobju veliko višje, saj da so bili nekateri podatki "uničeni ali prirejeni". Poročilo še razkriva, da so bili duhovniki, ki so bili obtoženi zlorab, pogosto premeščeni v drug kraj, kjer pa njihovi zločini niso bili razkriti.

566 od 1.670 obtoženih je svoja dejanja pojasnilo na disciplinarnem zaslišanju Cerkve. 154 teh primerov se je sklenilo brez kazni, 103 pa le z opozorilom. Pred sodiščem je za svoja dejanja odgovarjalo le 38 odstotkov obtoženih, pa še to na pobudo žrtev ali njihovih družin.

Nemška škofovska konferenca: Potrti smo in sram nas je

"Zavedamo se obsega spolnih zlorab, predstavljenih v študiji. Potrti smo in sram nas je," je v odzivu na poročilo v imenu nemške škofovske konference sporočil škof Stephan Ackermann.

Dodal je, da poročilo prinaša več jasnosti o "temni strani zgodovine Cerkve", a je bil kritičen do tega, da je poročilo prišlo v javnost pred uradno predstavitvijo, ki je bila predvidena za 25. september. Objavo v medijih je označil za "hud udarec za žrtve spolnih zlorab" in dodal, da člani škofovske konference še niso seznanjeni z vso preiskavo.

V minulem desetletju je spolne zlorabe v Nemčiji razkrilo več katoliških institucij, med njimi tudi elitna jezuitska šola v Berlinu, ki je priznala, da sta dva duhovnika med letoma 1970 in 1980 sistematično zlorabljala učence.

Ne spreglejte