SiolNET. Novice Svet
0,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

WHO izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju

0,55

termometer

Opičje koze | "Tveganje za izbruh opičjih koz je najvišje v Evropi." | Foto: Reuters
"Tveganje za izbruh opičjih koz je najvišje v Evropi." Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izbruh opičjih koz danes razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, je sporočil generalni direktor (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je dodal, je tveganje po vsem svetu zmerno, drugače je v Evropi, kjer je visoko. Po zadnjih podatkih WHO so v 75 državah potrdili 16 tisoč primerov okužb in pet smrti.

Obstaja jasno tveganje za nadaljnje širjenje okužb po svetu, je odločitev strokovnega odbora pojasnil Tedros.

Strokovni odbor WHO je sicer konec junija že odločal o tem, a se je takrat odločil, da opičje koze ne pomenijo grožnje svetovnemu javnemu zdravju, kar je najvišja stopnja alarma, ki ga lahko izda WHO. Razglasitev nima praktičnih posledic, temveč je njen namen spodbuditi vlade po svetu, da sprejmejo ukrepe za zajezitev izbruha.

Največ okužb zabeležili med moškimi

WHO je ob današnji razglasitvi pripravila vrsto priporočil in vlade po svetu pozvala, naj zaščitijo prizadete skupine, okrepijo nadzor in ukrepe na področju javnega zdravja kot tudi na področju kliničnega upravljanja in nadzora okužb v bolnišnicah. Kot pomembne so pri WHO navedli tudi pospešitev raziskav o uporabi cepiv proti bolezni in pa priporočila o mednarodnih potovanjih.

Tedros je poudaril tudi, da se je treba izogniti stigmi v zvezi s to boleznijo, saj sta prav stigma in diskriminacija po njegovih besedah lahko enako nevarni kot virus. Doslej so namreč največ okužb z opičjimi kozami zabeležili med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Večino primerov zabeležili v zahodni Evropi

Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodnoafriških in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov okužb so zabeležili v zahodni Evropi.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je v petek predlagala odobritev uporabe cepiva proti črnim kozam tudi za omejevanje okužb z opičjimi kozami.

Opičje koze Novice WHO se bo odločal, ali so opičje koze grožnja svetovnemu zdravju Opičje koze Novice V Avstriji novi primeri opičjih koz opičje koze, cepljenje Novice Opičje koze trenutno niso globalna nevarnost

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin