SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

WHO se bo odločal, ali so opičje koze grožnja svetovnemu zdravju

0,08

termometer

Opičje koze | Do danes je WHO iz 39 držav po vsem svetu, tudi Slovenije, dobila prijave več kot 1.600 primerov opičjih koz in skoraj 1.500 domnevnih primerov. V 32 od teh držav pred majem ni bilo znanih primerov, navaja dpa. | Foto: Reuters
Do danes je WHO iz 39 držav po vsem svetu, tudi Slovenije, dobila prijave več kot 1.600 primerov opičjih koz in skoraj 1.500 domnevnih primerov. V 32 od teh držav pred majem ni bilo znanih primerov, navaja dpa. Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo 23. junija odločala o tem, ali gre v primeru izbruha opičjih koz za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, so danes sporočili iz WHO. "Ne želimo čakati, da razmere uidejo izpod nadzora," je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal strokovnjak WHO Ibrahima Socé Fall.

"Izbruh opičjih koz je nenavaden in skrb vzbujajoč. Zaradi tega sem se v skladu z mednarodnimi zdravstvenimi predpisi odločil v naslednjem tednu sklicati odbor za izredne razmere, ki bo ocenil, ali izbruh, ki smo mu priča, pomeni javnozdravstveno izredno stanje mednarodnih razsežnosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Odbor mora odločiti o tem, ali gre v primeru opičjih koz za izredne razmere, kot je bilo to v primeru pandemije novega koronavirusa.

Razglasitev izrednih razmer je najvišja stopnja svetovne pripravljenosti na zdravstveno krizo, ki jo lahko uvede WHO. Takšna razglasitev sicer nima neposrednih praktičnih posledic, njen namen je prebuditi države članice.

O domnevnih primerih opičjih koz poročali iz 39 držav

Do danes je WHO iz 39 držav po vsem svetu, tudi Slovenije, dobil prijave več kot 1.600 primerov opičjih koz in skoraj 1.500 domnevnih primerov. V 32 od teh držav pred majem ni bilo znanih primerov, navaja dpa.

V sedmih afriških državah je virus razširjen že desetletja. Do zdaj so iz afriških držav poročali o 72 smrtnih primerih. Po besedah Tadrosa WHO preiskuje tudi morebiten smrtni primer opičjih koz v Braziliji.

Opičje koze Novice WHO o opičjih kozah: glavno vprašanje je zaloga cepiva

WHO skrbi, ker se virus vede nenavadno

Tedros je prav tako poudaril, da WHO skrbi predvsem to, da se virus vede nenavadno in da je prizadetih vse več držav, kar zahteva usklajen odziv. Strokovnjaki v odboru za izredne razmere po njegovih navedbah še vedno proučujejo težavo in se še niso odločili, ali je treba razglasiti izredne razmere, navaja dpa.

Odbor za izredne razmere WHO združuje strokovnjake, ki so še posebej dobro seznanjeni z boleznijo. Ti lahko organizaciji najbolje svetujejo, kakšne ukrepe je treba sprejeti, je dejal Fall.

Strokovnjakinja WHO Rosamund Lewis je poudarila, da je WHO državam članicam že zagotovil veliko tehničnih nasvetov, kako ravnati v primeru opičjih koz. "Najpomembnejše je ozaveščanje, da lahko ljudje sami ocenijo svoje tveganje," je po navedbah dpa dejala Lewisova.

Opičje koze Novice NIJZ: Tega ne storite, če se okužite z opičjimi kozami Opičje koze Novice V Sloveniji do zdaj potrdili šest okužb z virusom opičjih koz

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin