Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 7. 2024,
9.10

Osveženo pred

2 dneva, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,89

Natisni članek

napoved vreme globalno segrevanje Evropa vročinski val

Sobota, 13. 7. 2024, 9.10

2 dneva, 23 ur

Vročinski val: trajal bo deset dni, temperature bodo presegale 40 stopinj Celzija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,89
Climatebook | Vročinski val bo med 12. in 19. julijem.  | Foto Climatebook

Vročinski val bo med 12. in 19. julijem.

Foto: Climatebook

Od danes pa nadaljnjih deset dni bodo v vzhodni in južni Evropi nadpovprečne temperature, ponekod bodo presegle 40 stopinj Celzija, opozarjajo strokovnjaki meteorološke spletne strani Severe Weather Europe.

Te dni se bo ustvaril oster temperaturni kontrast med zahodno in srednjo Evropo. V zahodni in jugozahodni Evropi bodo temperature podpovprečne, medtem pa se bo ponekod v Italiji ter v državah južnega in osrednjega Balkana živo srebro ta in prihodnji teden povzpelo nad 40 stopinj. Proti sredini julija se bo ta vzorec postopoma krepil iz sredozemske regije proti srednji in vzhodni Evropi- proti Slovaški, Madžarski in Poljski. 

Meteorološke karte za osrednji del Balkanskega polotoka kažejo, da bodo temperature ta čas za deset stopinj Celzija višje od povprečja in da bo vročinski val trajal od sedem do deset dni.

Kje bo najbolj vroče? 

Severe Weather je za danes napovedal najvišje temperature v vročinskem valu. Te se bodo po vsej južni Italiji in severu Balkanskega polotoka, natančneje vzhodu Hrvaške, severu Srbije in Madžarske gibale med 38 in 42 stopinj Celzija. Podobno bi lahko bilo v Moldaviji in jugozahodni Ukrajini. Ob tem so Beograd izpostavili kot eno najbolj vročih območij.

Strokovnjake najbolj skrbijo območja nizkega zračnega tlaka iz Atlantika, kjer je pozimi mraz brez vetra, poleti pa se hladen zrak sreča z vročo maso visokega zračnega pritiska, kar prinaša supercelične nevihte, ki bi se lahko zgodile v naslednjih desetih dneh.

Vročinski val povzroča toplotna kupola. Običajno traja več tednov. 

Severe Weather piše, da obstajajo znaki, da velika toplotna kupola po vzhodni Evropi znatno segreva temperature na celini. Toplotna kupola nastane, ko se nad določenim območjem dalj časa zadržuje anticiklon, znotraj katerega je na tleh vroč zrak. Znotraj toplotne kupole visok tlak pritiska topel zrak proti tlom, pri tem pa se ta še bolj segreje, kar preprečuje nastajanje oblakov in posledično padavin. Glavna značilnost vremena v termalni kupoli je jasnina in veliko sončnih ur, kar povzroči dodatno segrevanje, zato nad določenim območjem temperatura narašča.

Za pojasnitev mehanizma nastanka in intenzivnosti tako nastalega toplotnega vala je v zadnjih letih predvsem v ameriških medijih vse bolj priljubljen izraz toplotna kupola. Vročinski val, ki ga povzroča toplotna kupola, običajno traja več tednov, je izrazitejši in so zanj značilne zelo visoke, pogosto ekstremne temperaturne vrednosti. 

ARSO
Novice Arso prižgal oranžno opozorilo. V začetku naslednjega tedna bo še bolj vroče!
Veter, nevihta
Novice Zaradi vremena težave tudi v prometu
toča
Novice Slovenijo zajele močne nevihte, ponekod klestila kot oreh debela toča #video
nevihta
Novice Močna neurja prizadela avstrijsko Koroško, Štajersko, Tirolsko in Salzburg
Ne spreglejte