Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2022,
16.13

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Natisni članek

evro Hrvaška

Petek, 24. 6. 2022, 16.13

1 leto, 10 mesecev

Voditelji držav EU podprli vstop Hrvaške v območje z evrom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Andrej Plenkovic | Vstop Hrvaške v evrsko območje je sicer pomembna novica tudi za Slovenijo. Hrvaška je četrta največja slovenska trgovinska in gospodarska partnerica in ob tem še najpomembnejša turistična destinacija za Slovence. | Foto Reuters

Vstop Hrvaške v evrsko območje je sicer pomembna novica tudi za Slovenijo. Hrvaška je četrta največja slovenska trgovinska in gospodarska partnerica in ob tem še najpomembnejša turistična destinacija za Slovence.

Foto: Reuters

Voditelji držav članic EU so na današnjem vrhu v Bruslju potrdili priporočilo Sveta EU, da Hrvaška prihodnje leto vstopi v območje z evrom. Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je ob prihodu na vrh podporo označil za odličen znak za Hrvaško in njeno gospodarstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je Hrvaški, ki bo s 1. januarjem 2023 tako postala 20. članica območja, že čestital tudi prek družbenega omrežja Twitter. "Evro je denarni izraz naše skupne usode in je del naših evropskih sanj. Zdaj so se sanje uresničile tudi Hrvaški," je zapisal Michel.

V Bruslju se danes nadaljuje vrh EU, poleg katerega poteka tudi vrh območja z evrom. Na slednjem sodelujejo tudi voditelji držav, ki nimajo evropske valute.

"Hrvaška je pripravljena na območje z evrom," je po poročanju dpa dejal Plenković in poudaril, kako dobro je skupna evropska valuta že uveljavljena v hrvaškem gospodarstvu.

"Sedemdeset odstotkov turistov, ki prihajajo na Hrvaško, prihaja iz držav evroobmočja, naša trgovinska menjava z državami evroobmočja znaša dve tretjini," je pojasnil.

Evropska komisija je 1. junija objavila konvergenčno poročilo za leto 2022, v katerem je dokončno ocenila, da Hrvaška izpolnjuje kriterije za prevzem evra z letom 2023.

Od 5. septembra nujno dvojno označevanje cen

Hrvaška bo tako z začetkom prihodnjega leta postala del območja z evrom. Od 5. septembra letos bo na Hrvaškem obvezno dvojno označevanje cen. Cene izdelkov bodo označene tako v kunah kot evrih, dvojno označevanje pa bo veljalo tudi za celo leto 2023.

Evropska komisija je sicer v prvi polovici junija objavila svojo letno raziskavo, ki kaže, da se je na Hrvaškem naklonjenost prevzemu evra v zadnjem letu precej zmanjšala. Prevzemu evra je naklonjenih 55 odstotkov vprašanih, kar je sedem odstotkov manj kot pred letom dni. Delež tistih, ki so uvedbi evra nenaklonjeni, je medtem narasel za šest odstotnih točk na 42 odstotkov.

Pomembna novica tudi za Slovenijo 

Vstop Hrvaške v evrsko območje je sicer pomembna novica tudi za Slovenijo, ki je skupno valuto prevzela z letom 2007. Hrvaška je četrta največja slovenska trgovinska in gospodarska partnerica in ob tem še najpomembnejša turistična destinacija za Slovence. Veliko slovenskih državljanov ima v sosednji državi tudi nepremičnine.

Trendi V Splitu zaprli slavno švedsko manekenko #foto
Novice Pod pelješkim mostom zaplula prva križarka
POS terminal, plačilo s kartico
Novice Čez teden dni bo plačilo prometnih kazni z gotovino na Hrvaškem le še zgodovina
Vrh EU
Novice Vrh EU Ukrajini in Moldaviji podelil status kandidatk za članstvo
Robert Golob
Novice Golob: Narejen pomemben premik k statusu kandidatke za BiH
Ne spreglejte