Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2024,
12.49

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,12
orožje Severna Koreja Moskva Ukrajina Južna Koreja Vladimir Putin

Natisni članek

Petek, 21. 6. 2024, 12.49

1 mesec

Vladimir Putin Južno Korejo svari pred dobavo orožja Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,12
Vladimir Putin | Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je Moskva pripravljena oboroževati Pjongjang, če bodo ZDA z zaveznicami še naprej dobavljale orožje Ukrajini. | Foto Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je Moskva pripravljena oboroževati Pjongjang, če bodo ZDA z zaveznicami še naprej dobavljale orožje Ukrajini.

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je Južno Korejo posvaril, da bo v primeru dobave orožja Ukrajini naredila veliko napako. To je storil po obisku Severne Koreje in podpisu strateškega sporazuma z varnostnimi jamstvi med državama ter po tem, ko je Seul morebitno dobavo orožja Ukrajini napovedal prav v luči sporazuma med Moskvo in Pjongjangom.

Na izjave Seula, da dopušča možnost dobave orožja Ukrajini v vojni z Rusijo, se je Putin odzval med obiskom Vietnama, kamor je v četrtek prispel po dvodnevnem obisku Severne Koreje.

Kot je dejal, bo Moskva v tem primeru sprejela odločitve, s katerimi trenutno južnokorejsko vodstvo najverjetneje ne bo zadovoljno, je poročal britanski BBC.

Ruski predsednik je dodal, da je Moskva pripravljena oboroževati Pjongjang, če bodo ZDA z zaveznicami še naprej dobavljale orožje Ukrajini.

"Dobavitelji orožja verjamejo, da niso v vojni z nami. Tudi v Pjongjangu sem dejal, da si v tem primeru sami pridržujemo pravico, da z orožjem oskrbujemo druge regije sveta," je dejal Putin.

Severna Koreja
Novice Satelitski posnetki razkrivajo: Severna Koreja na meji gradi zid

Rusija spremenila stališče glede sankcij proti Severni Koreji 

Rusija in Severna Koreja sta zgodovinski zaveznici, proti obema pa je mednarodna skupnost uvedla sankcije, proti Moskvi zaradi vojne v Ukrajini, proti Pjongjangu zaradi jedrskega programa.

Čeprav je Rusija leta 2006 sprejete sankcije Združenih narodov proti Severni Koreji najprej podpirala, je Putin ob obisku Hanoja dejal, da bi jih bilo treba revidirati.

Na spremembo stališča Rusije do tega vprašanja kaže tudi marčevsko glasovanje v Varnostnem svetu ZN, ko so vložili veto na predlog resolucije za podaljšanje mandata panelu strokovnjakov, ki pomaga nadzirati izvajanje sankcij proti Severni Koreji.

Južna Koreja na zagovor poklicala ruskega veleposlanika

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je Južna Koreja v znak nasprotovanja strateškemu dogovoru med Rusijo in Severno Korejo danes poklicala na pogovor ruskega veleposlanika v Seulu Georgija Zinovieva.

Seul je odločno pozval Rusijo, naj nemudoma ustavi vojaško sodelovanje s Severno Korejo in deluje v skladu z resolucijami ZN, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo južnokorejsko zunanje ministrstvo in ob tem pozvalo Rusijo, naj udejanji odgovornost, ki jo ima kot stalna članica Varnostnega sveta ZN.

"Kršitev resolucij Varnostnega sveta in podpora Severni Koreji bosta oslabili našo varnost ter neizogibno poslabšali odnose med Južno Korejo in Rusijo," je dejal predstavnik zunanjega ministrstva Kim Hong-kyun.

Napad v Rusiji
Novice Ukrajinci se ne ustavljajo: napadli so rusko rafinerijo nafte
Severna Koreja, Rusija, Rusi
Novice Severni Korejci Putinovim možem ukazali, naj takoj zapustijo prostor #video

 

Ne spreglejte