Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 7. 2020,
14.58

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

Natisni članek

okužba Katalonija Barcelona Koronavirus Španija

Ponedeljek, 27. 7. 2020, 14.58

3 leta, 9 mesecev

Virus na kocko postavil turistično sezono. Bodo spet uvedli strogo karanteno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36
Barcelona | V Španiji je zaradi porasta okužb z novim koronavirusom na kocki letošnja turistična sezona. | Foto Reuters

V Španiji je zaradi porasta okužb z novim koronavirusom na kocki letošnja turistična sezona.

Foto: Reuters

Potem ko je Velika Britanija za potnike, ki prihajajo iz Španije, uvedla 14-dnevno karanteno, se v Madridu na vse načine borijo, da bi rešili letošnjo turistično sezono. Epidemiološke razmere v največji državi na Iberskem polotoku so se v zadnjih dneh drastično poslabšale, v zadnjih dveh tednih so namreč zabeležili 39,4 primera okužb na sto tisoč prebivalcev. Razmere so še posebej problematične v Kataloniji, kjer je regionalna vlada približno štiri milijone prebivalcev pozvala, naj ostanejo doma.

Španske oblasti kljub porastu novih okužb z novim koronavirusom vztrajajo, da so počitnice pri njih varne. Potem ko je Velika Britanija za vse potnike iz Španije v nedeljo uvedla obvezno 14-dnevno karanteno, se španski diplomati trudijo, da bi iz omenjene prepovedi izvzeli vsaj tiste turiste, ki se na Otok vrnejo z Balearskih in Kanarskih otokov, poroča BBC.

Koronavirus v Barceloni
Novice Novo žarišče okužb v Evropi? Ljudi pozivajo, naj ne hodijo od doma.

Visok porast okužb v Kataloniji in Aragoniji

Brez britanskih turistov bodo v največji državi na Iberskem polotoku letos zabeležili slabo turistično sezono. Lani je v Španiji dopustovalo okoli 18 milijonov britanskih turistov, kar predstavlja skoraj četrtino vseh prihodov v državo. Britanske oblasti glede obvezne karantene za potnike iz Španije trenutno ostajajo neomajne.

Katalonska regionalna vlada je zaradi naraščanja števila okužb približno štirim milijonom prebivalcev Katalonije, tudi Barcelone, naročila, naj ne odhajajo od doma, če to ni potrebno. | Foto: Reuters Katalonska regionalna vlada je zaradi naraščanja števila okužb približno štirim milijonom prebivalcev Katalonije, tudi Barcelone, naročila, naj ne odhajajo od doma, če to ni potrebno. Foto: Reuters

Razlog za to je visok porast novih potrjenih okužb v Španiji, ki se trenutno kaže predvsem v Kataloniji in Aragoniji. Glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), 14-dnevna kumulativna incidenca v Španiji znaša 39,4 primera okužb na sto tisoč prebivalcev. Za primerjavo, Velika Britanija in Francija sta v zadnjih dveh tednih zabeležili 14,6 primera okužb na sto tisoč prebivalcev, poroča BBC.

Novice Za nekaj dni se ustavijo na Hrvaškem, da jim ni treba v karanteno #video

"Pred nami je deset najpomembnejših dni poletja"

Katalonska regionalna vlada je zaradi naraščanja števila okužb približno štirim milijonom prebivalcev Katalonije, tudi Barcelone, naročila, naj ne odhajajo od doma, če to ni potrebno. Predsednik katalonske regionalne vlade Quim Torra je danes napovedal, da bodo v primeru, če se epidemiološka slika v prihodnjih desetih dneh ne izboljša, uvedli še strožje ukrepe za zajezitev virusa.

"Pred nami je deset najpomembnejših dni poletja," je dejal Torra. V Kataloniji so prejšnji teden zabeležili 5.487 okužb, teden dni pred tem so jih imeli 3.485. Torra je novinarjem povedal, da so razmere "zelo kritične", je pa ob tem zagotovil, da je omenjena regija popolnoma varna za turiste.

Ker prihodki od turizma predstavljajo enajst odstotkov španskega BDP, se v Španiji trudijo, da bi v državo čim prej pripeljali čim večje število turistov, ki bi oživili osamljena mesta in letovišča. | Foto: Reuters Ker prihodki od turizma predstavljajo enajst odstotkov španskega BDP, se v Španiji trudijo, da bi v državo čim prej pripeljali čim večje število turistov, ki bi oživili osamljena mesta in letovišča. Foto: Reuters

Spomnimo, da je Španija marca uvedla eno od najbolj strogih karanten v Evropi. Strogi ukrepi so pomagali znižati število okužb, vendar pa so močno prizadeli gospodarstvo, predvsem turizem. Ker prihodki od turizma predstavljajo enajst odstotkov španskega BDP, se v Španiji trudijo, da bi v državo čim prej pripeljali čim večje število turistov, ki bi oživili osamljena mesta in turistična letovišča.  

Hrvaška, morje
Novice Na Hrvaškem 24 novih okužb in tri nove smrtne žrtve #video

El Pais: Dejansko število umrlih bi bilo lahko za 60 odstotkov višje

Pandemija novega koronavirusa je Španijo močno prizadela. Zadnji podatki, objavljeni so bili v petek, kažejo, da so v državi potrdili 272.421 primerov okužb in 28.432 smrtnih žrtev. V španski javnosti se sicer pojavljajo informacije, da bi bilo lahko število smrtnih žrtev precej višje, kot ga navaja oblast. V nedeljo so pri El Paisu poročali, da bi bilo lahko dejansko število smrtnih žrtev za 60 odstotkov višje od uradne statistike. Španija namreč v omenjeno statistiko vključi samo umrle, ki so bili pozitivni na testiranju na novi koronavirus.

Pri El Paisu so primerjali regionalne podatke glede tistih umrlih, ki bi lahko zboleli za boleznijo covid-19, in prišli do 44.868 smrtnih žrtev. Če omenjeni podatek drži, potem bi se Španija na lestvici smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa v Evropi uvrstila na drugo mesto, tik za Veliko Britanijo, kjer so zabeležili 45.837 smrtnih žrtev. Špansko zdravstveno ministrstvo je poročanje El Paisa zavrnilo z besedami, da pri štetju smrtnih žrtev upoštevajo mednarodne veljavne protokole, še poroča BBC.

koronavirus, koronavirus splošno
Novice V nedeljo le pet novih okužb #video

Belgija zaradi porasta okužb še dodatno zaostruje ukrepe

Belgija je medtem danes naznanila nove ukrepe v boju proti novemu koronavirusu, saj so v državi zaznali zaskrbljujoč porast okužb, ki je pretežno povezan s pristaniškim mestom Antwerpen. Od srede se bodo Belgijci izven lastnih gospodinjstev lahko srečevali le še s petimi ljudmi, medtem ko so se lahko do zdaj s 15. Pristojni ljudem spet priporočajo delo od doma, poroča STA.

Javni dogodki bodo po novem omejeni na 200 udeležencev, če se bodo odvijali na prostem, in na sto udeležencev, če bodo potekali v zaprtih prostorih. Gre za prepolovitev do zdaj veljavnih omejitev. Poleg tega bodo zaščitne maske spet postale obvezne povsod, kjer ne bo mogoče vzdrževati medsebojne razdalje 1,5 metra.

V Belgiji so zaznali zaskrbljujoč porast okužb, ki je pretežno povezan s pristaniškim mestom Antwerpen. | Foto: Reuters V Belgiji so zaznali zaskrbljujoč porast okužb, ki je pretežno povezan s pristaniškim mestom Antwerpen. Foto: Reuters

Odločitev oblasti predstavlja velik preobrat, odkar je Belgija začela sproščati stroge ukrepe. A kot je danes povedala belgijska premierka Sophie Wilmes, so ti koraki nujni, da bi se tako izognili vnovični uvedbi še bolj drastičnih omejitev, denimo zaprtju šol v septembru. Po daljšem obdobju padanja števila novih okužb v državi so te v zadnjih tednih znova začele naraščati. Med 17. in 23. julijem je bilo dnevno povprečje novih okužb 279, kar je 71 odstotkov več kot predhodni teden.

Razmere so po oceni pristojnih oblasti še posebej zaskrbljujoče v Antwerpnu na severu države, kjer so minuli teden zabeležili 47 odstotkov vseh okužb. V državi so sicer že v soboto zaostrili ukrepe za zajezitev novega virusa. Med drugim so uvedli obvezno nošenje mask na tržnicah, nakupovalnih ulicah in v javnih zgradbah. Že pred tem so bile maske med drugim obvezne v trgovinah, cerkvah in kinematografih, poroča STA.

V Nemčiji bodo uvedli obvezna testiranja ob prihodu iz rizičnih držav

V Nemčiji pa nameravajo uvesti obvezna testiranja na okužbo z novim koronavirusom ob prihodu iz rizičnih držav. Po napovedih naj bi bili omenjeni testi brezplačni, ukrep naj bi začel veljati prihodnji teden, poroča STA. Seznam rizičnih držav pripravlja nemška vlada skupaj z Inštitutom Roberta Kocha (RKI). Glavni kriterij je več kot 50 novih okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjih sedmih dneh.

Na trenutnem seznamu je 128 držav. Med njimi ni Slovenije, Hrvaške, Italije, Madžarske in Španije, so pa na njem tudi Luksemburg, BiH, Kosovo, Črna gora, Srbija in Turčija. Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes dejal, da bo odredil "obvezne teste za vse, ki prihajajo iz rizičnih držav". Namen tega ukrepa je po njegovih besedah zaščita prebivalcev Nemčije: "Preprečiti moramo, da bi tisti, ki se vrnejo s potovanj, neopazno okužili druge in tako sprožili verigo novih okužb."

Od konca minulega tedna so na nemških letališčih mogoča prostovoljna testiranja za vse potnike, ki se vrnejo iz rizičnih držav. Tisti, pri katerih potrdijo okužbo z novim koronavirusom, morajo v domačo samoizolacijo. Brezplačno se lahko v 72 urah testirajo tudi potniki iz držav, ki niso na seznamu rizičnih držav, vendar tega ne morejo storiti na letališčih, temveč v zdravniških ordinacijah ali zdravstvenih domovih, še poroča STA.

Ne spreglejte