Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 7. 2020,
14.44

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Natisni članek

Koronavirus UKC Ljubljana

Ponedeljek, 27. 7. 2020, 14.44

3 leta, 9 mesecev

Za nekaj dni se ustavijo na Hrvaškem, da jim ni treba v karanteno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

"Že prejšnji teden smo pričakovali dodatno umirjanje, pa so bile potem številke sorazmerno visoke. Upamo, da se bo to število gibalo med 15 in 20, kar bi nakazovalo, da so ukrepi, ki jih izvajamo, učinkoviti," je o novih okužbah pojasnila infektologinja Mateja Logar iz ljubljanskega UKC. Za kar nekaj primerov izvora okužbe sicer ne poznajo, nekaj vnosov pa beležijo tudi iz hrvaške Istre. Problematični so tudi potniki, ki potujejo iz držav na rdečem seznamu, nato pa se za nekaj dni ustavijo na Hrvaškem, da jim ni treba v karanteno. 

V nedeljo so v Sloveniji okužbo z novim koronavirusom potrdili pri petih osebah, a je bilo opravljenih le 335 testov. Kot je povedala Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC), so razmere ob koncu tedna vedno nekoliko drugačne, kot so potem v prvih dneh tedna. 

koronavirus, koronavirus splošno
Novice V nedeljo le pet novih okužb #video

Število okuženih je verjetno višje, kot kažejo številke

Kot je dejala, so razmere za konec tedna nakazano ugodne, če odštejemo stanje domu starejših občanov v Hrastniku. "Ampak glede na nizko število opravljenih testov je verjetno število ljudi, ki so imeli težave in bi lahko bili pozitivni, nekoliko večje, kot kažejo trenutne številke," dodaja.  

Že prejšnji teden so pričakovali manj okuženih, a so bile številke visoke

O pričakovanjih ta teden je povedala, da upajo, da bodo rezultati boljši, kot so bili prejšnji teden. "Že prejšnji teden smo pričakovali dodatno umirjanje, pa so bile potem številke sorazmerno visoke. Upamo, da se bo to število gibalo med 15 in 20, kar bi nakazovalo, da so ukrepi, ki jih izvajamo, učinkoviti in da ne bo potrebno dodatno zaostrovanje," je pojasnila infektologinja.

Umrli so večinoma starejši s pridruženimi boleznimi

O umrlih je Logarjeva pojasnila, da gre večinoma za starejše osebe, ki so imele številne pridružene bolezni. Dodala je, da tudi ne moremo reči, da je bila pri vseh bolnikih bolezen covid-19 vzrok smrti, ampak je bila dodatno stanje. Vsaj za enega lahko z gotovostjo rečemo, da je umrl s to boleznijo, ne pa zaradi nje. Pri marsikom pa je šlo za kakšno drugo stanje, tako da bi lahko bila ta statistika, če bi jo gledali drugače, nekoliko boljša, je dodala. 

Infekcijska klinika | Foto: STA , Foto: STA ,

Za kar nekaj primerov ne poznajo izvora okužbe

Logarjeva je pojasnila, da je šlo v prejšnjem tednu predvsem za okužbe iz tako imenovanih clustrov, iz nekega znanega izvora so se pojavili sekundarni primeri. "V zadnjih desetih dneh je bilo manj uvoženih primerov in več lokalnega širjenja. Na žalost je bilo v prejšnjem tednu kar nekaj primerov, ko nismo imeli jasnega izvora okužbe, kar je še dodatno skrb zbujajoče, predvsem zato, ker to nakazuje nenadzorovano širjenje virusa znotraj populacije," opozarja.

Za nekaj dni se ustavijo na Hrvaškem, da jim ni treba v karanteno

Vnosov iz tujine, kot so bili v začetku, pa v zadnjih 14 dneh ne opažajo. "Ukrepi, ki jih izvajajo na meji, so očitno dobri. Upamo predvsem, da ne bo dodatnega vnosa, ker se pojavljajo primeri, da se ljudje za nekaj dni ustavljajo na Hrvaškem in potem domnevajo, da jim ni treba v karanteno, čeprav se vračajo iz katere od držav, ki je na rdečem seznamu."

Hrvaška, morje
Novice Na Hrvaškem 24 novih okužb in tri nove smrtne žrtve #video

Nekaj vnosov verjetno tudi iz Istre

Logarjeva je dejala, da Hrvaška, kar zadeva dopustovanje na obali, niti ni tako zelo problematična. "Problematičen je bil na začetku predvsem vnos z območja Zagreba, kjer so bili zelo aktivni nočni klubi, nočno življenje. Tega je očitno v zadnjem obdobju, vsaj kar zadeva udeležbo Slovencev, nekoliko manj." Je pa dejala, da je z njihovega stališča problematična Istra z razmeroma visokim številom okuženih. Nekaj primerov iz Istre so opazili tudi v zadnjih dneh. Medtem ko vnosov iz preostalih predelov nimajo. 

Rovinj Istra | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Logarjeva sicer nima podatka, da bi bilo na Hrvaškem kaj hospitaliziranih slovenskih državljanov. "Večina slovenskih državljanov na Hrvaškem dopustuje na lokacijah, ki niso problematične. Tako da upamo, da se tam nihče ne okuži in bodo imeli lep dopust," pravi. 

Delo od doma je učinkovito in boljše s stališča širjenja okužb

Dodala je, da sta s stališča zdravstva in epidemiološko gledano delo na domu in čakanje na domu zagotovo stvar, ki ugodno vpliva, ker imamo tukaj manjše število druženj. Predvsem pa so kratkotrajnejša druženja, ko so potrebni kakšni res nujni sestanki, vse drugo pa se izvaja prek videokonferenc. "Tudi raziskave kažejo, da je delo od doma bolj (časovno) učinkovito, nekaj poklicev bi lahko delno delovalo na ta način. Seveda pa je še veliko storitvenih dejavnosti, šolstvo, zdravstvo, ki tako ne morejo delovati," je pojasnila. 

V Hrastniku še nestabilno, v Vipavi že teden dni brez novih okužb

V domu starejših občanov je po zadnjih informacijah okuženih 41 stanovalcev in 11 zaposlenih. Logarjeva pravi, da od sobote tam niso opravili nobenih dodatnih testiranj. So pa vzpostavili tako imenovano rdečo cono, v kateri so stanovalci, ki so okuženi. Prav tako imajo sivo cono za tiste, ki so bili v stiku s katerim od okuženih, in čisto območje, kjer so stanovalci, ki niso bili v stiku in niso okuženi. Logarjeva je dodala, da upajo, da so ti ukrepi, ki so potrebni, izvedeni in da imajo v domu dovolj osebja. V primeru treh con je namreč po njenih besedah potreba po osebju veliko večja, hkrati pa je poletje, ko je tudi čas dopustov.

V domu starejših občanov v Vipavo pa je stanje stabilno, v zadnjem tednu niso imeli novih primerov. Nekaj oskrbovancev se je v dom že vrnilo, nekaj je še hospitaliziranih na kliniki. "Pri njih je stanje pod nadzorom, v Hrastniku pa je stanje še nestabilno in je mogoče, da se bodo v tem tednu še pojavili okuženi stanovalci. To je mogoče tudi med zaposlenimi, upam pa, da se bo tudi pri njih začelo stanje umirjati," pojasnjuje Logarjeva. 

Ne spreglejte