Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 7. 2020,
11.04

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,31

17

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Hrvaška

Ponedeljek, 27. 7. 2020, 11.04

3 leta, 8 mesecev

Na Hrvaškem 24 novih okužb in tri nove smrtne žrtve #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,31

17

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 24 novih okužb, testirali pa so 831 oseb, kažejo uradni hrvaški podatki. Za boleznijo covid-19 so umrli še trije ljudje. Vseh novookuženih, ki so jih danes odkrile posamezne županije, je sicer več od 24, seštevek znaša najmanj 29 novih okužb. V soboto so na Hrvaškem poročali o 65 novih primerih okužb. V Srbiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 411 novih okužb, za boleznijo covid-19 pa je umrlo devet ljudi. O novih smrtnih žrtvah poročajo tudi iz BiH in Severne Makedonije.

V istrski županiji, kjer imajo 86 aktivnih okužb, v zadnjih 24 urah novih okužb ni bilo. Med priobalnimi županijami ima več aktivnih okužb le splitsko-dalmatinska, in sicer sto. Največ novih okužb so v zadnjih 24 urah potrdili v vukovarsko-srijemski županiji, in sicer 14.

Na Hrvaškem imajo sicer 807 aktivnih okužb. Število okuženih pri slovenski južni sosedi raste od sredine junija. Največ okuženih v enem dnevu so imeli 11. julija, in sicer 140. Do zdaj so na Hrvaškem potrdili 4.881 okužb, umrlo je 139 ljudi, naredili pa so 112.834 testov.

116 okužb na dan = rdeči seznam

Pred dvema tednoma smo naredili izračun, ki nam pokaže, v katerih primerih se bo slovenska južna soseda z rumenega seznama premaknila na rdeči seznam epidemiološko nevarnih držav, saj bi presegla 40 novih okužb na sto tisoč prebivalcev v 14 dneh. To bi se zgodilo, če bi imela Hrvaška v 14 dneh vsak dan v povprečju 116 novih okužb z novim koronavirusom. Nekatere hrvaške županije so sicer mejo, ki določa uvrstitev na rdeči seznam, že presegle.

Na Hrvaškem predstavili mobilno aplikacijo Stop covid-19

Na hrvaškem ministrstvu za zdravstvo so danes predstavili mobilno aplikacijo Stop covid-19, s katero bo mogoče spremljati kontakte okuženih z novim koronavirusom. Uporaba aplikacije je prostovoljna, uporablja pa zgolj začasne in anonimne podatke, je poudaril hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Beroš je pojasnil, da je z aplikacijo Stop covid-19 možno zaznati kontakte uporabnikov s pomočjo tehnologije bluetooth.

Oseba, ki je okužena z novim koronavirusom, bo s pomočjo aplikacije o svoji okužbi lahko obvestila druge uporabnike, ki so imele v času medsebojnega kontakta vključeno omenjeno aplikacijo. "Nobena možnost zasledovanja mobitelov ni vključena v aplikacijo. Ni geolokacije, obstaja največja možna zaščita osebnih podatkov," je dodal Beroš. Poudaril je, da so aplikacijo pripravili v skladu s priporočili Evropske komisije.

Predsednik uprave državnega informacijskega podjetja APIS, ki je pripravilo aplikacijo, Saša Bilić je pojasnil, da prenosni telefoni z aplikacijo Stop covid-19 pri medsebojni komunikaciji izmenjujejo samo ključe, ne pa tudi osebnih podatkov. Kot je poudaril Bilić, nobena tretja stran ne more vedeti za komunikacijo dveh uporabnikov aplikacije. (STA)

Precej več okuženih, kot kažejo številke?

Okuženih na Hrvaškem je sicer lahko še precej več, kot kažejo uradne številke. Pred časom je na to opozoril Aleš Rozman, član slovenske vladne svetovalne skupine za področje zdravstva med epidemijo covid-19. "Neprijetna poročila imamo iz ene od bolnišnic na obali, da ne testirajo vseh tistih, ki naj bi jih testirali. Tisti, ki so kazali znake bolezni, so se umaknili domov v samoizolacijo in niso bili testirani, kar lahko pripomore k temu, da je število pozitivnih nižje," je za POP TV o razmerah na Hrvaškem dejal Rozman.

"Tisti, ki so kazali znake bolezni, so se umaknili domov v samoizolacijo in niso bili testirani, kar lahko pripomore k temu, da je število pozitivnih nižje," je za POP TV o razmerah na Hrvaškem pred časom dejal Aleš Rozman, ki je član slovenske vladne svetovalne skupine za področje zdravstva med epidemijo covid-19. | Foto: STA , "Tisti, ki so kazali znake bolezni, so se umaknili domov v samoizolacijo in niso bili testirani, kar lahko pripomore k temu, da je število pozitivnih nižje," je za POP TV o razmerah na Hrvaškem pred časom dejal Aleš Rozman, ki je član slovenske vladne svetovalne skupine za področje zdravstva med epidemijo covid-19. Foto: STA ,

Preberite še:

Hrvaška, morje
Novice Zmeda s številkami: na Hrvaškem 92 ali 126 okuženih?
Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Obrazec za prestop meje s Hrvaško
Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu #izračun #video
koronavirus, koronavirus splošno
Novice V nedeljo le pet novih okužb #video

Na Balkanu v zadnjem dnevu številne nove okužbe z novim koronavirusom

V zadnjih 24 urah so na Balkanu zabeležili številne nove okužbe z novim koronavirusom. V Srbiji so našteli 411 novih okužb, za boleznijo covid-19 pa je umrlo devet ljudi. S pomočjo ventilatorjev diha 171 obolelih. Od nedelje so v državi testirali več kot 9.500 ljudi, poroča STA.

V BiH so od nedelje potrdili še 183 okužb, sedem ljudi je umrlo. Sarajevski časnik Dnevni avaz poroča, da so v preteklih 24 urah v Federaciji BiH zabeležili 158 na novo okuženih, v Republiki srbski pa 14. V mestu Brčko, ki ne spada pod nobeno od entitet, so potrdili 11 novih primerov okužb. Od sedmih umrlih v preteklih 24 urah jih je šest iz Federacije BiH in ena iz srbske entitete.

V Severni Makedoniji so našteli 128 novih primerov in šest smrtnih žrtev. Od izbruha epidemije so sicer v državi do zdaj skupaj potrdili 10.213 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 466 ljudi, 5.564 pa jih je okrevalo. V Albaniji so od nedelje zabeležili 126 na novo okuženih, v Črni gori pa 52, v nobeni od omenjenih držav pa niso zabeležili novih smrtnih žrtev. V Albaniji je zaradi bolezni covid-19 do zdaj umrlo 138 ljudi. V Črni gori je od začetka junija umrlo 34 obolelih, poroča STA.

Na Hrvaškem julija pol manj turistov kot lani

Na Hrvaškem so od začetka julija do danes našteli dva milijona turističnih obiskov, kar pomeni 54-odstotni delež lanskega julijskega obiska, je danes sporočila Hrvaška turistična skupnost (HTZ). Kot so dodali, je bilo največ turistov iz Nemčije in Slovenije, njihov delež pa je dosegel 90 odstotkov lanskega.

Na Hrvaškem so imeli v tekočem mesecu 14,7 milijona turističnih prenočitev, kar pomeni približno 59-odstoten delež prenočitev iz enakega obdobja lani, so sporočili iz HTZ. Poudarili so, da so 1,8 milijona obiskov in 12,5 milijona prenočitev ustvarili turisti iz drugih držav, to pa predstavlja 51-odstoten delež obiskov in 56-odstoten delež prenočitev iz enakega obdobja lani. Hrvaški turisti so medtem dosegli 90-odstotkov lanskih obiskov in 78-odstotni delež lanskih prenočitev.

Od 1. do 26. julija je bilo največ turistov na Hrvaškem iz Nemčije, njihov delež je dosegel 92 odstotkov lanskih obiskov. Sledijo Slovenci z 91 odstotki ter Poljaki in Čehi s približno 82 odstotki lanske realizacije, so še zapisali v skupnosti. Kot so dodali, je bilo julija doslej največ turistov v Rovinju, Medulinu, Crikvenici, Poreču, Umagu in Splitu.

Direktor HTZ Kristjan Staničić je menil, da so dosedanji julijski turistični rezultati dobra napoved za avgust. Kot je dodal, je trenutno na počitnicah na Hrvaškem približno 700 tisoč ljudi. Opozoril je še na pomembnost odgovornega vedenja vseh, da bi obdržali podobo Hrvaške kot varne turistične destinacije v obdobju pandemije bolezni covid-19, piše STA.

Ne spreglejte