Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
9.21

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Varnostni svet ZN Zahodni breg Izrael Gaza

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 9.21

1 teden, 3 dni

Več mrtvih in ranjenih v novih izraelskih napadih v Palestini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Zahodni breg | Kot navaja katarska televizija Al Jazeera, so okupacijske sile izvedle številne racije na Zahodnem bregu, kjer so v ločenih incidentih ubile dva Palestinca. Pred umikom so vojaki tudi pridržali več ljudi. | Foto Reuters

Kot navaja katarska televizija Al Jazeera, so okupacijske sile izvedle številne racije na Zahodnem bregu, kjer so v ločenih incidentih ubile dva Palestinca. Pred umikom so vojaki tudi pridržali več ljudi.

Foto: Reuters

Izrael je danes nadaljeval vojaške operacije v Palestini. Medtem ko ZDA v Varnostnem svetu ZN iščejo podporo za predlog o premirju v Gazi, so izraelske sile v enklavi in na zasedenem Zahodnem bregu ubile in ranile več ljudi, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Blinken v Izraelu z Netanjahujem o prekinitvi ognja v Gazi

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes ob začetku turneje po Bližnjem vzhodu iz Egipta prispel v Izrael, kjer se sestaja s premierjem Benjaminom Netanjahujem. Blinken se bo v okviru prizadevanj za prekinitev ognja v Gazi sestal tudi z drugimi izraelskimi politiki, do srede bo obiskal še Jordanijo in Katar.

Državni sekretar ZDA se danes v Jeruzalemu sestaja z Netanjahujem, kasneje ima na programu tudi srečanje z obrambnim ministrom Joavom Galantom, v torek pa naj bi se srečal še z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Blinken naj bi se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Izraelu srečal tudi z Benijem Gancom, nekdanjim generalom in obrambnim ministrom, ki je v nedeljo izstopil iz izraelskega vojnega kabineta. Ta je bil oblikovan po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani.

Ganc je s tem uresničil svojo grožnjo o izstopu, če Netanjahujev vojni kabinet ne bo sprejel načrta za povojno ureditev na območju Gaze. Ponovno je pozval k predčasnim volitvam in izrazil željo po oblikovanju vlade, ki bi imela zaupanje ljudi in bi se bila sposobna soočati s trenutnimi izzivi.

Blinken v Kairu države v regiji pozval k pritisku na Hamas, da sprejme premirje

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v Egiptu, kjer je začel turnejo na Bližnjem vzhodu, voditelje držav v regiji pozval, naj pritisnejo na palestinsko islamistično gibanje Hamas, da bo sprejelo ameriški predlog za trajno prekinitev ognja na območju Gaze.

"Moje sporočilo vladam v regiji je: če želite prekinitev ognja, pritisnite na Hamas, da bo rekel da," je dejal Blinken po pogovoru z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem pred novinarji v Kairu ob začetku turneje, s katero želi po osmih mesecih vojne v Gazi doseči premirje med Izraelom in Hamasom.

Izrazil je trdno prepričanje, da želi velika večina Izraelcev in Palestincev verjeti v prihodnost, ko bodo živeli v miru in varnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz egiptovskega predsedstva so po pogovorih za zaprtimi vrati sporočili, da sta Sisi in Blinken govorila o "skupnih naporih za dosego prekinitve ognja in dogovora o izmenjavi talcev in zapornikov". Blinken je pogovor označil kot zelo dober.

Govorila sta tudi o ponovnem odprtju mejnega prehoda Rafa za dostavo pomoči Palestincem v Gazi. Bliken je pri tem izpostavil, da je ne glede na to, ali bosta strani dosegli dogovor, ljudem v palestinski enklavi nujno treba zagotoviti več pomoči, poroča AFP.

Blinken bo na turneji, med katero bo do srede obiskal tudi Izrael, Jordanijo in Katar, skušal pridobiti podporo držav v regiji za načrt v treh fazah za končanje vojne, ki ga je konec maja predstavil ameriški predsednik Joe Biden.

Ne Izrael ne Hamas nista pristala na predlog, ki predvideva šesttedensko prekinitev ognja, ki bi v drugi fazi vodila do stalne prekinitve ognja. Hamas želi zagotovilo, da bo Izrael prekinitev ognja dejansko spoštoval, izraelske oblasti pa vztrajajo, da je cilj vojne v Gazi uničenje Hamasa.

Izpustitev izraelskih talcev in prekinitev ognja si sicer Katar, Egipt in ZDA kot posredniki med sprtima stranema prizadevajo doseči že mesece.

Po pogovorih v Kairu je Blinken že odpotoval v Jeruzalem, kjer se bo danes sešel z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Za Blinkna je to že osma turneja v regiji od začetka vojne v Gazi oktobra lani.

Z izjemo enotedenske prekinitve ognja novembra lani, ko je Hamas izpustil okoli sto izraelskih talcev v zameno za 240 palestinskih zapornikov, na pogajanjih doslej niso uspeli doseči prekinitve ognja.

Izraelsko topništvo obstreljevalo predvsem okolico Rafe na skrajnem jugu Gaze

Izraelsko topništvo je obstreljevalo predvsem okolico Rafe na skrajnem jugu Gaze, medtem ko so z letali ciljali tudi druge dele razdejane enklave.

Kot navaja katarska televizija Al Jazeera, so okupacijske sile izvedle številne racije na Zahodnem bregu, kjer so v ločenih incidentih ubile dva Palestinca. Pred umikom so vojaki tudi pridržali več ljudi.

Nove vojaške operacije potekajo istočasno s prizadevanji ZDA, da bi VS ZN sprejel konsenz o premirju v Gazi.

Izrael osnutka resolucije ne zavrača

Osnutek predloga resolucije o prekinitvi ognja, ki so ga članice VS prejele v nedeljo, naj bi po navedbah francoske tiskovne agencije AFP, ki je seznanjena z dokumentom, dobil zeleno luč izraelske strani, kar se do zdaj še ni zgodilo in predstavlja napredek glede na dozdajšnje predloge resolucij.

VS ZN je sicer že konec marca sprejel resolucijo z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bi vodila v trajno premirje. Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice razen ZDA, ki so resolucijo v nasprotju z določili mednarodnega prava označile kot nezavezujočo.

V osemmesečni izraelski ofenzivi v Gazi je bilo do zdaj ubitih najmanj 37.084 ljudi.

Beni Ganc
Novice Izraelski minister Ganc izstopil iz vojnega kabineta
Libanon
Novice Izraelsko topništvo neti požare na jugu Libanona
reševanje talcev
Novice Izraelska vojska v Gazi rešila štiri talce #video
Ne spreglejte